GuidePedia

0

Δήμος Βερύκιος
Με λαβωμένο το γόητρο της Τουρκίας από το χτεσινό στραπατσάρισμα της φρεγάτας «KEMAL REIS» από την φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ», επιστρέφει σήμερα το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Με λαβωμένο το γόητρο της Τουρκίας από το χτεσινό στραπατσάρισμα της φρεγάτας «KEMAL PAIS» από την φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ», επιστρέφει σήμερα το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Πρόκειται για μια αναμενόμενη ενέργεια της Τουρκίας που γίνεται περισσότερο για ψυχολογικούς παρά για επιχειρησιακούς λόγους.

Έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή της έναρξης του τελευταίου κύκλου έντασης που προκαλεί η Τουρκία νοτίως του Ελλαδικού χώρου : Εάν από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που διαθέτει ισχυρή δύναμη πυρός στην περιοχή «φάει» καμία ανάστροφη κάποιο τουρκικό πλοίο και πάει στον βυθό τότε ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να σταθεί στην χώρα του που όλοι τον περιμένουν στην γωνία.

Η τουρκική KEMAL REIS πήγε να κάνει μαγκιά στην φρεγάτα Λήμνος , βρέθηκε -ευτυχώς- όχι στον βυθό αλλά στο συνεργείο του τουρκικού ναυστάθμου για επισκευή....

Και να που συνέβη χτες όταν η τουρκική «KEMAL REIS» πήγε να κάνει μαγκιά στην φρεγάτα Λήμνος , βρέθηκε -ευτυχώς- όχι στον βυθό αλλά στο συνεργείο του τουρκικού ναυστάθμου για επισκευή....

Τι ακριβώς συνέβη ;

Η τουρκική «ψευτοφρεγάτα» KEMAL REIS έπλεε αριστερά από την φρεγάτα “ΛΗΜΝΟΣ“ και επιχείρησε πειρατικά (το συνηθίζουν σε περιόδους εντάσεων ευέξαπτοι κυβερνήτες) να προσπεράσει την ελληνική φρεγάτα στρίβοντας δεξιά αγνοώντας το κόκκινο «φανάρι» που ήδη είχε ανάψει το «ΛΗΜΝΟΣ» και προειδοποιούσε το τουρκικό ότι δεν έχει προτεραιότητα.

Προφανώς ο τούρκος κυβερνήτης υπολόγιζε ότι ο Έλληνας κυβερνήτης θα φοβούνταν και θα έκοβε ταχύτητα αφήνοντας τον να περάσει από μπροστά του ! Όμως το ΛΗΜΝΟΣ κράτησε κανονική πορεία με την ίδια ταχύτητα και η πρύμνη του σφήνωσε στην «κοιλιά» του “KEMAL REIS”....

Προφανώς ο τούρκος κυβερνήτης υπολόγιζε ότι ο Έλληνας κυβερνήτης θα φοβούνταν και θα έκοβε ταχύτητα αφήνοντας τον να περάσει από μπροστά του ! Όμως το ΛΗΜΝΟΣ κράτησε κανονική πορεία με την ίδια ταχύτητα και η πρύμνη του σφήνωσε στην «κοιλιά» του “KEMAL REIS”....

- Γιατί τα τουρκικά Μέσα που είναι ενσωματωμένα στην κρατική προπαγάνδα δεν ανέφεραν το γεγονός και δεν σήκωσαν κουρνιαχτό ;

1 ) Γιατί δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι είχε δίκιο ο κυβερνήτης του «KEMAL RAIS» αφού έπλεε αριστερά του «ΛΗΜΝΟΣ» . Υπάρχουν πλείστα αποδεικτικά στοιχεία (συντεταγμένες - ραντάρ- βίντεο) που το αποδεικνύουν.

Τα τουρκικά μέσα υποβαθμίζουν το γεγονός, καθώς δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είχε δίκιο ο κυβερνήτης του «KEMAL RAIS» αφού έπλεε αριστερά του «ΛΗΜΝΟΣ». Υπάρχουν πλείστα αποδεικτικά στοιχεία (συντεταγμένες - ραντάρ- βίντεο) που το αποδεικνύουν

2) Το τρωθέν γόητρο. Η τουρκική προπαγάνδα στηρίζεται στην εικόνα . Ο νέος κύκλος της ελληνοτουρκικής έντασης ξεκίνησε με το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» να αποπλέει από τον ναύσταθμο και το φουγάρο του να καπνίζει ! Τώρα τι θα έδειχναν, το «ξεκοιλιασμένο» “KEMAL REIS” ! Ότι πιο οδυνηρό για την τουρκική προπαγάνδα.

Σήμερα η The Jerusalem post σ ένα ενδιαφέρον άρθρο της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αναφέρει η γενική στάση της Τουρκίας δεν δείχνει ότι θέλει πραγματικά μια σύγκρουση με την Ελλάδα μια ευρωπαϊκή χώρα και ένα μέλος του ΝΑΤΟ. Αντ 'αυτού, θέλει μια ελεγχόμενη κρίση ώστε να μπορεί να δημιουργεί πρωτοσέλιδα στον τουρκικό τύπο και να εμφανίζει εικόνα κραταιάς ναυτικής χώρας που επιτέλους καταφέρνει και «σπάει» έναν ανύπαρκτο αποκλεισμό στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο !!

Η “The Jerusalem post” για να εδραιώσει την παραπάνω εκτίμηση που κάνει αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα :
  • Το Τουρκικό Πρακτορείο Anadolu, ένα κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, δημοσιεύει διαρκώς χάρτες και πρωτοσέλιδα για το πώς διεκδικεί περιοχές μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.
  • Έστειλε το Oruc Reis, ένα μεγάλο ερευνητικό σκάφος, να πηγαίνει μπρος-πίσω στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου μακριά από τις ακτές της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, παρουσιάζοντάς το ως «διάλυση του ελληνοκυπριακού αποκλεισμού».
Η Διεθνής κοινότητα -σύμφωνα με την “The Jerusalem post” δεν υπάρχει λόγος για την Τουρκία να ερευνά την υφαλοκρηπίδα τόσο μακριά από τα σύνορά της, όταν δεν έχει καν ερευνήσει τα νερά κοντά στις ακτές της.

Η Τουρκία δίνει την εντύπωση ότι σχεδιασμένα πιέζει τις ευρωπαϊκές χώρες να παρέμβουν για την επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας

Η Τουρκία δίνει την εντύπωση ότι σχεδιασμένα πιέζει τις ευρωπαϊκές χώρες να παρέμβουν για την επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας. Η Τουρκία έκανε το ίδιο στη Συρία και τη Λιβύη, παρεμβαίνοντας και προβάλλοντας μεγάλες αξιώσεις, ώστε στην πορεία της διαπραγμάτευσης με την Ρωσία να υποχωρήσει και να έρθει σε κάποιο είδος κατάπαυσης του πυρός και απλά για να σταματήσει να προχωρά....

Είναι πιθανό λοιπόν ότι μετά από λίγες εβδομάδες ελληνοτουρκικής κρίσης και αφού θα έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την εμπλοκή της ΕΕ ή και άλλων Διεθνών Οργανισμών, η Τουρκία να επιστρέψει στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα που έχει στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία....

Μπορεί η στρατηγική Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική να επέφερε κάποια εδαφικά κέρδη στη Συρία και το βόρειο Ιράκ και τη Λιβύη, νέες βάσεις στη Σομαλία και το Κατάρ και την ικανότητα να επιδεικνύει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της στις αεροπορικές επιθέσεις, αλλά έχει αποξενωθεί ή προκαλεί δυσφορία σε πολλές χώρες.
  • Το Ιράκ αποφάσισε να μην φιλοξενήσει τον υπουργό Άμυνας αυτή την εβδομάδα αφού η Τουρκία σκότωσε ιρακινούς αξιωματικούς στα σύνορα.
  • Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία επιδιώκει να αναπτύξει σχέσεις με την Άγκυρα, έχει κουραστεί από τις συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις από τον πρόεδρο της Τουρκίας με διάφορα αιτήματα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
  •  Η Ρωσία έχει κουραστεί να επιτίθεται στις κοινές περιπολίες της με την Τουρκία από τους Τούρκους υποστηριζόμενους εξτρεμιστές, τους οποίους φιλοξενεί η Άγκυρα στο Idlib και σε άλλες περιοχές.
  • Το συριακό καθεστώς θέλει εκδίκηση για το θάνατο των στρατιωτών του τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
  •  Η Κύπρος, η Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία έχουν πλησιάσει όσο περισσότερο η Τουρκία τους πιέζει στη Μεσόγειο και αλλού.
πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top