GuidePedia

0

Γράφει ο Νίκος Γκρίμπας
Είναι σαφή τα μνήματα και οι στόχοι του Ερνογάν μετά και την επανεμφάνιση του τουρκικού ερευνητικού στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα, αλλά και τον λόγο που έβγαλε.

Το PLAN A του εκφοβισμού απέτυχε, μετά και την διεθνή υποστήριξη στην Ελλάδα και πιέσεις για συνομιλίες, πάει στο PLAN B.

Το πλάνο από δω και πέρα θα είναι αυτό που λέει η Τουρκία, τίποτα δεν γίνεται στην περιοχή χωρίς την άποψή μου. Γκριζάρισμα και για τους δύο, αποκόπτοντας την Ελλάδα από περισσότερες κινήσεις είτε με την Κύπρο είτε με την Αίγυπτο. Στόχος να μας σταματήσει και να είναι ρυθμιστής κάθε απόφασης. Ίσως και στο σύνολο των Ελληνοτουρκικών.

Θυμίζει την τακτική των Ιμίων.

Η Ελλάδα Δεν πρέπει να πέσει σε αυτήν την παγίδα. Τα Ίμια πρέπει να μας γίνουν μάθημα.

Η Τουρκία, από την στιγμή που το μιλιταριστικό μπούλινγκ δεν της βγαίνει θα πάει σε διεκδικήσεις και κινήσεις επίθεσης ή άμυνας ανάλογα με τα συμφέροντά της.

Να σημειώσω ότι η πρόσφατη navtex ήταν ένα μήνυμα. Κράτησε Ελλάδα τον χώρο μέχρι τον 28ο, κράτησε Κύπρο τα οικοπέδου που ήδη έχεις, (εξαίρεσε στην navtex το τρίγωνο που έχει αφήσει δυικά η Κύπρος και την ενώνει με την Ελλάδα και το περιλαμβάνει στις έρευνες) και θα μου δώσετε ΟΛΟ το υπόλοιπο. Τα στίγματα της navtex αυτό λέγαν. Να θυμίσω ότι πριν το Τουρκολιβυκό μνημόνιο , στον 28ο έθετε τα όριά μας η Τουρκία. Επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την πολιτική της και στρατηγική της των μαξιμαλιστικών απαιτήσεων.

Η απάντηση της Ελλάδας ήταν καθαρή , ΟΧΙ.

Στην κίνηση λοιπόν αυτή δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Δεν διαπραγματευόμαστε αυτό που μας ανήκει. Πάμε σε διεθνές γνωμοδοτικό όργανο. Αυτή θα είναι η θέση μας. Δεν δεχόμαστε ρυθμιστή την Τουρκία στα εθνικά μας δίκαια. Αυτό θα επιδιώξει με μεγάλες πιέσεις σ ένα μοτίβο καζαν καζαν ,που δεν πρέπει να μαλώνουμε και όλα είναι κοινά και προς συζήτηση. Πάει να θέσει τις Αρχές του πιθανού Διαλόγου για ΟΛΑ.

Να έχουμε υπ’ όψη ότι δεν θα πάρουμε την πιθανών την ΠΛΗΡΗ επήρεια του συμπλέγματος Καστελορίζου, θα πάρουμε όμως πολύ περισσότερη από την μηδενική που επιδιώκει η Τουρκία.

ΒΗΜΑΤΑ

Σε μεγάλο βαθμό το πλεονέκτημα των κινήσεων το έχει η Ελλάδα. Θα προχωρήσουμε ανεξάρτητα. Η Τουρκία θα πιέζει και εμείς θα αντιστεκόμαστε. Πρέπει να δημιουργήσουμε τετελεσμένα, με κορυφή τα 12νμ.

Ένας παράγοντας που θα επηρεάσει τις εξελίξεις είναι το Λιβυκό. Από εκεί εξαρτώνται σ ένα βαθμό και οι κινήσεις της Αιγύπτου.

Να σημειώσω ότι με την πρόσφατη συμφωνία, η Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί να προχωρήσει σε καμία συμφωνία με την Κύπρο, την Τουρκία και την Λιβύη, χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της ! Άρα μονομερή ενέργεια με την Κύπρο Δεν μπορούμε να κάνουμε πλέων.

Μπορούμε να κάνουμε όμως κινήσεις με την Αίγυπτο που θα βάλουν στην γωνία την Τουρκία.

Εάν αποφασίσουμε από κοινού με την Αίγυπτο να πάμε στα διεθνή δικαστήρια με σκοπό τον καθορισμό της ΑΟΖ από το σημείο Α που ήδη υπογράψαμε, έως το πιθανό σημείο που ενώνεται η Αιγυπτιακή με την Κυπριακή ΑΟΖ, αυτό θα γίνει με ένα συνυποσχετικό που δέχεται, όπως υπογράψαμε, την επήρεια των νήσων σύμφωνα με την UNCLOS.

Το θέμα είναι σε ποιο δικαστήριο θα πάμε. Σε αυτό του Δικαίου της Θάλασσας που ίσως μας συμφέρει καλύτερα, αλλά ΔΕΝ το δέχεται η Τουρκία μια και δεν έχει υπογράψει την συνθήκη, ή την Χάγη που δεν θα έχει επιλογή άρνησης.

Η Τουρκία θα κληθεί υποχρεωτικά από το αρμόδιο δικαστήριο, ίσως και η Κύπρος, στην συμφωνία όμως και το συνυποσχετικό που θα έχουν υπογράψει Ελλάδα και Αίγυπτος. Έτσι θα είναι υποχρεωμένη να καθίσει στο ίδιο τραπέζι και με την Κύπρο , αναγνωρίζοντας την !

Είναι μια καλή επιλογή, μια και η απ’ ευθείας συμφωνία Ελλάδας Κύπρου εξαρτάται πλέον από την γνώμη της Αιγύπτου, που θα είναι ανάλογη με την σχέση της με την Τουρκία.

Πολλές είναι οι κινήσεις που υποχρεωτικά θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα
Καθορισμός γραμμών βάσης και κλείσιμο κόλπων
Υποχρεωτικός καθορισμός μέχρι τον Μάρτιο του 2021, των θαλάσσιων ζωνών μας, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ένωσης, που επιβάλουν 12νμ στις ζώνες αλιείας
Καθορισμός Αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12νμ και πιθανά 10 στα νησιά και νησίδες από Λέσβο έως Κω. Τα 12νμ σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κρήτη, αποτελούν ακόμη ένα βήμα κατά του ορίου Α-Β που προκύπτει από το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το επόμενο διάστημα θα γίνουν πολλά. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Είναι θέμα στρατηγικών κινήσεων και αποφάσεων. Από την στιγμή που κινούμαστε στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου η Τουρκία όλο και περισσότερο θ απομονώνεται, μην έχοντας άλλες επιλογές απ’ τον εκφοβισμό και τον εκβιασμό.

Τα μέτρα εναντίων της και η πτώση της οικονομίας της, στόχος μας.
Μπορούμε να την φέρουμε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, η παρτίδα ξεκίνησε.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top