GuidePedia

0

Το παρακάτω άρθρο του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Abdullah Bozkurt που δημοσιεύθηκε πριν δύο χρόνια φωτίζει με διαφορετικό τρόπο το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Δεδομένου ότι ο αρθρογράφος έχει κάνει επανειλημμένως σοβαρές αποκαλύψεις κι ότι οι πληροφορίες που παραθέτει είναι άκρως ενδιαφέρουσες, αξίζει να τις θυμηθούμε. Το άρθρο έχει ως εξής:

Μετά την πληθώρα αποκαλύψεων, τα τελευταία δύο χρόνια που διαρκεί η δίκη, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η άποψη ότι η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 ήταν εξαρχής σχεδιασμένη να αποτύχει. Η κινητοποίηση των νομιμόφρονων δυνάμεων στην αντιμετώπιση του κινήματος ήταν πολύ περιορισμένη, καθώς το τελευταίο είχε ενορχηστρωθεί από τον Ερντογάν, τον επικεφαλής της ΜΙΤ (μυστικές υπηρεσίες) Hakan Fidan και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Hulusi Akar.

Γνωρίζαμε ήδη ότι οι ιθύνοντες του πολιτικού σχεδιασμού έπεσαν θύματα εκκαθαρίσεων από τον Ερντογάν τη στιγμή των συχνών συναντήσεων μεταξύ Akar και Fidan. Οι δύο τους συναντήθηκαν μια ημέρα πριν από την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και είχαν ασυνήθιστα μακρές συνομιλίες σε μια στρατιωτική βάση κατά την τελετή αποφοίτησης μαθητών στην Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων. Συναντήθηκαν επίσης στις 15 Ιουλίου στην έδρα του Γενικού Επιτελείου και είχαν μια τρίωρη συνομιλία για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Συνολικά, οι δυο τους πέρασαν σχεδόν εννιά ώρες μαζί πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη η οποία έδωσε την εντύπωση ενός πραξικοπήματος σε εξέλιξη. Ένα λεπτό αφού ο Fidan έφυγε από το στρατιωτικό αρχηγείο, μια ομάδα κινηματιών προσπάθησε να καταλάβει το αρχηγείο. Αργότερα μάθαμε, από τη μαρτυρία όσων ενεπλάκησαν στην ενέργεια αυτή, ότι στάλθηκαν για να εξασφαλίσουν την τοποθεσία ενάντια σε μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση στην έδρα του Γενικού Επιτελείου.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να αποκαλύψουμε αυτούς που συμμετείχαν σε τακτικό επίπεδο, βοηθώντας στην εκτέλεση αυτού του στημένου πραξικοπήματος, το οποίο έδωσε το πρόσχημα στον Ερντογάν να εξαπολύσει μαζικές διώξεις στην αντιπολίτευση, κυρίως στο κίνημα Gülen. Άνοιξε το δρόμο στην εισβολή στη Συρία και εδραίωσε την εξουσία του Ερντογάν, εξασφαλίζοντας μια αυτοκρατορική προεδρία.

Από το στρατό στη ΜΙΤ

Από στρατιωτικής πλευράς, ο άνθρωπος που έπαιξε ρόλο κλειδί ήταν ο υποστράτηγος Zekai Aksakallı, διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK). Ο ίδιος μίλησε προσωπικά με τον αρχηγό της ΜΙΤ Fidan το βράδυ της 14ης Ιουλίου μετά την αποχώρηση του Akar από την τελετή. Ο Aksakallı είναι ο άνθρωπος που ενέκρινε την επιχείρηση την 11η Ιουλίου του 2016, που όρισε το γενικό πλαίσιο της στρατιωτικής κινητοποίησης για να ενισχύσει την εντύπωση ενός πραξικοπήματος που τέθηκε σε εφαρμογή.

Αν και έχουν γραφτεί πολλά για το ρόλο του Aksakallı, τα οποία ουσιαστικά αμφισβητούν το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα για τα γεγονότα, ελάχιστα είναι γνωστά για τον άνδρα που εκτέλεσε το ψεύτικο πραξικόπημα από τα γραφεία της ΜΙΤ. Η έρευνά μου και οι συζητήσεις με αρκετές πηγές από τον χώρο των υπηρεσιών δείχνουν ότι ο Kemal Eskintan είναι ο υποστηρικτής του Ερντογάν που άφησε το στρατό με τον βαθμό του συνταγματάρχη για να μετατεθεί στην ΜΙΤ.

Όταν ο Fidan τοποθετήθηκε αρχηγός της υπηρεσίας από τον Ερντογάν το 2010, έφερε τον Eskintan στην επιλεγμένη ομάδα του και τον διόρισε επικεφαλής του ειδικού τμήματος που θα αναλάμβανε την προστασία σημαντικών προσωπικοτήτων. Ωστόσο, η σημαντικότερη δουλειά του θα ήταν οι διασυνδέσεις με ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Οι ομάδες αυτές, που συνδέονταν τόσο με την Αλ Κάιντα όσο και με το Ισλαμικό Κράτος, λάμβαναν όπλα, εφοδιασμό, οικονομική βοήθεια ακόμα και πληροφορίες από τη ΜΙΤ. Οι παράνομες μεταφορές όπλων στην οργάνωση Al Nusra Front (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) συντονίζονταν από τον Eskintan, που ενεπλάκη στα γεγονότα στη Συρία ήδη από το 2001, όταν ήταν υπολοχαγός.

Δεσμοί με το Ιράν

Ως νέος αξιωματικός, ήταν μέλος αντιπροσωπείας της οποίας ηγούνταν ο υπουργός Εσωτερικών Rüştü Kazım Yücelen που θα έκλεινε συμφωνίες με τη Δαμασκό εν μέσω εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρία,ς λόγω της παρουσίας του ΡΚΚ στη Συρία. Όπως και το αφεντικό του, ο Fidan, μεγάλωσε σε κύκλους Σιιτών στην Άγκυρα, έχοντας ένα φιλο-ιρανικό ιστορικό όταν ήταν κατώτερος αξιωματικός.

Ο Eskintan είναι γνωστός για τους στενούς του δεσμούς με τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Στην πραγματικότητα πολλές επιχειρήσεις που σχεδιάζονται από τους Fidan και Eskintan μιμούνται τις μεθόδους των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC-Islamic Revolutionary Guard Corps). Δεν είναι να απορεί κανείς ότι ο Fidan και οι άλλοι συνεργάστηκαν στενά με στρατηγούς των Φρουρών της Επανάστασης.

O Eskintan έπαιξε κάποιο ρόλο στις αραβικές επαναστάσεις από την Τυνησία και τη Λιβύη μέχρι την Αίγυπτο και τη Συρία από το 2011, ικανοποιώντας τον Ερντογάν με τις επιδόσεις του. Ανταμείφθηκε από την κυβέρνηση το 2014, όταν προήχθη σε επικεφαλής του τμήματος ειδικών επιχειρήσεων. Συντέλεσε στην ενορχήστρωση στημένων τρομοκρατικών ενεργειών, ώστε να κατηγορηθεί το Ισλαμικό Κράτος ή το ΡΚΚ, βοηθώντας έτσι τον Ερντογάν να εξασφαλίσει περισσότερες ψήφους από το φοβισμένο κοινό στις εθνικές και προεδρικές εκλογές του 2014 και 2015.

Ο ρόλος του στο στημένο πραξικόπημα του 2016 τον έκανε υπ' αριθμόν δύο στην ΜΙΤ το 2017, ενώ εξακολουθεί να διευθύνει ειδικές επιχειρήσεις. Τώρα του έχει ανατεθεί να οργανώσει την απαγωγή και τη δολοφονία των επικριτών του Ερντογάν στο εξωτερικό και έχει συγκεντρώσει μια ειδική ομάδα της ΜΙΤ σε επιχειρησιακό επίπεδο για να εκφοβίσει τους επικριτές, τους αντιπάλους και τους αντιφρονούντες. Επίσης, διευκολύνει το πέρασμα ορισμένων τζιχαντιστών στην Ευρώπη για να επαληθεύσει την δημόσια απειλή του Ερντογάν, πως κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να περπατάει ασφαλής στους δρόμους.

Περίεργες καταθέσεις για το πραξικόπημα

Αυτή η σκιώδης φιγούρα συνέβαλε στη διάλυση των κουρδικών διαμαρτυριών στις 6-8 Οκτωβρίου 2014 στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο κόσμος είχε διαμαρτυρηθεί για τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με τις συγκρούσεις μεταξύ των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή πόλη του Kobane. Ο Eskintan συντόνισε τις ειδικές δυνάμεις στους μεγάλους ελέγχους ασφαλείας, ιδίως στην πόλη Cizre, που οδήγησαν στο θάνατο περισσότερων από 40 ανθρώπων. Την ίδια στιγμή, έστρεψε και το απαγορευμένο ισλαμιστικό κουρδικό κίνημα Χεζμπολάχ (καμία σχέση με την οργάνωση του Λιβάνου) εναντίον του ΡΚΚ.

Ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων Aksakallı αποκάλυψε ότι είχε έρθει σε συχνή επαφή με τον Eskintan την ημέρα του πραξικοπήματος. Ισχυρίστηκε ότι είπε στον αξιωματικό της ΜΙΤ ότι η στρατιωτική μονάδα που στάλθηκε για να εκκαθαρίσει το αρχηγείο των Ειδικών Δυνάμεων από τους κινηματίες διέθετε μόνο πιστόλια και ότι χρειαζόταν βαρύ οπλισμό, ζητώντας έτσι από τη MİT να παράσχει τέτοιο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αυτό είναι ένα πολύ περίεργο αίτημα, δεδομένου ότι οι Ειδικές Δυνάμεις διαθέτουν κρυμμένα όπλα για παν ενδεχόμενο. Ο Aksakallı θα μπορούσε εύκολα να θέσει υπό τον έλεγχό του το οπλοστάσιο αυτό, στο οποίο ακόμη και η MIT δεν είχε πρόσβαση. Ο Eskintan του ανέφερε ότι είχε επιφορτιστεί με την προστασία του παλατιού του Ερντογάν, αλλά του υποσχέθηκε να του παραδώσει όπλα όπως είχε ζητήσει ο Aksakallı. Για λόγους που είναι δύσκολο να εξηγηθούν, ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων υποστήριξε επίσης ότι ήταν σε θέση να καταλάβει τη στρατιωτική βάση με τεθωρακισμένο όχημα που παρείχε ο Eskintan.

Από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, ο Eskintan ουδέποτε κατέθεσε ως κυβερνητικός μάρτυρας ούτε στους εισαγγελείς που διερεύνησαν το πραξικόπημα, ούτε στο δικαστήριο που άκουσε δηλώσεις από υπόπτους και μάρτυρες. Δεν εμφανίστηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή που διερεύνησε τα γεγονότα. Αυτό είναι πολύ περίεργο, δεδομένου ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, ειδικά στην Άγκυρα, με βάση τη μαρτυρία του Aksakallı. Επιφέρει περαιτέρω εικασίες ότι η κυβέρνηση θέλει να καλύψει τα ίχνη της και να κρύψει τον πραγματικό της ρόλο στην στημένη επιχείρηση του 2016.

Το λιντσάρισμα των στρατιωτών και των δοκίμων που είχαν παραδοθεί στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη έγινε από τζιχαντιστές κακοποιούς. Αυτό, όπως και η έφοδος στα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου από άγνωστους ένοπλους στην Άγκυρα είχαν σχεδιαστεί από το γραφείο του Eskintan, το οποίο διατηρούσε στενούς δεσμούς με τζιχαντιστικές ομάδες για χρόνια.

Οι παραστρατιωτικές μονάδες κινητοποιήθηκαν εκ των προτέρων, λαμβάνοντας θέσεις σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και την κατάλληλη χρονική στιγμή ανέλαβαν δράση, ώστε όχι μόνο να καταστήσουν την στημένη επιχείρηση όσο το δυνατόν πιο αιματηρή, αλλά και να δώσουν την εντύπωση ότι οι πολίτες βγαίνουν πραγματικά στους δρόμους ενάντια στους συνωμότες.

Αφού οι οικογένειες των θυμάτων κατήγγειλαν το περιστατικό, οι εισαγγελείς αποφάσισαν να διερευνήσουν το λιντσάρισμα των άοπλων δόκιμων που κλήθηκαν στη γέφυρα για μια άσκηση. Ωστόσο, οι εισαγγελείς παρεμποδίστηκαν από το εσπευσμένο νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης Ερντογάν που παρείχε γενική ασυλία στους αμάχους, οι οποίοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν με τους ανθρώπους του σχεδίασαν την απόπειρα πραξικοπήματος, έτσι ώστε να είναι αιματηρή, για να προκαλέσει σοκ και δέος στο τουρκικό κοινό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές της χώρας η συνωμοσία δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο. Η κοινή λογική ορισμένων αξιωματούχων, πολιτικών και στρατιωτικών, βοήθησε να περιοριστεί γρήγορα η κατάσταση. Παρόλο που το σχέδιο του Eskintan στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα είχε δουλέψει ομαλά, η κλιμάκωση των αιματηρών γεγονότων στις νοτιοανατολικές επαρχίες δεν πήγε όπως είχε προγραμματίσει η MİT.
ΜΙΤ εναντίον αστυνομίας

Για παράδειγμα, οργάνωσε την εισβολή περίπου 200 τζιχαντιστών στα σύνορα για να οργανώσουν τρομοκρατικές ενέργειες με σκοπό την πρόκληση μεγαλύτερου χάους. Μία μικρότερη μονάδα από αυτή την ομάδα, διατάχθηκε να μεταβεί στην πόλη Birecik στην νοτιοανατολική επαρχία Şanlıurfa στα σύνορα. Όταν το πλήθος της πόλης συγκεντρώθηκε στην πλατεία της πόλης με προτροπή του Ερντογάν τη νύχτα του πραξικοπήματος, αποκαλύφθηκε ότι η ΜΙΤ ήθελε να προκαλέσει θανάτους πολιτών. Την αποκάλυψη έκαναν οι υπηρεσίες της αστυνομίας όταν εντόπισαν την κίνηση της ομάδας των τζιχαντιστών που καθοδηγούσε η MIT.

Τόσο ο δήμαρχος Mehmet Faruk Pınarbaşı όσο και ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας Erdal Akyürek προσπάθησαν να πείσουν την ομάδα να διαλυθεί εξαιτίας της σοβαρής απειλής για τους πολίτες. Και οι δύο αξιωματούχοι είπαν στο πλήθος ότι δεν υπήρχε καμιά πραξικοπηματική δραστηριότητα στη στρατοχωροφυλακή της πόλης. Τους είπαν ότι όλα ήταν υπό έλεγχο και ότι έπρεπε να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να αποφύγουν μια απειλή που φαινόταν αξιόπιστη.

Ανάμεσα στο πλήθος ήταν και συνεργάτες της ισλαμιστικής Χεζμπολάχ, οι οποίοι είχαν κινητοποιηθεί από τη ΜΙΤ. Αυτοί επιχείρησαν να αψηφήσουν τον δήμαρχο και τον αρχηγό της αστυνομίας. Τελικά, ο δήμαρχος κατάφερε να πείσει το πλήθος να πάει στα σπίτια του στις 3.00' το πρωί. Ο δε αρχηγός της αστυνομίας Akyürek τιμωρήθηκε αργότερα από την κυβέρνηση, επειδή προσπάθησε να προστατεύσει τους πολίτες από μια τζιχαντιστική απειλή και φυλακίστηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες. Έτσι κουκούλωσαν την υπόθεση.

Κρύβονται πολλοί σκελετοί στην ντουλάπα του Eskintan. Θα μάθουμε περισσότερα για την έκταση της συμμετοχής του σε κρυφές και παράνομες δραστηριότητες για να υποστηρίξει το καθεστώς του Ερντογάν, όταν αποκατασταθεί το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Τότε θα αναλάβει τις ευθύνες του για τις βρώμικες επιχειρήσεις της ΜΙΤ. Ίσως μια μέρα να τον κανονίσει η μυστική υπηρεσία μιας ξένης κυβέρνησης, της οποίας οι πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε μια από τις αιματηρές συνωμοσίες του. Θα ήταν θεία δίκη για έναν άνθρωπο που σχεδίαζε να απαγάγει και να δολοφονήσει επικριτές του καθεστώτος να βρεθεί ξαφνικά να υπόδικος για τα εγκλήματα που διέπραξε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top