GuidePedia

0

Έχει επεκταθεί η κατασκοπεία από τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και πρεσβεία στην Ελλάδα, δείχνουν μυστικά έγγραφα.

Αμπντουλάχ Μποζκρτ
Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας (Milli İstihbarat Teşkilatı, ή MIT) έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες παρακολούθησης, παράνομης συλλογής πληροφοριών και παρεμβατικής παρακολούθησης στη γειτονική Ελλάδα, ενώ η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα έχει εμπλακεί σε παρόμοιες επιχειρήσεις σε μια κατάφωρη παραβίαση διεθνών συμβάσεων, πρόσφατα ανακαλυμμένα μυστικά έγγραφα έχουν αποκαλύψει.

Τα έγγραφα εκθέτουν εκτεταμένες, παράνομες και εχθρικές δραστηριότητες που διεξάγονται από Τούρκους μυστικές υπηρεσίες και διπλωμάτες σε μια χώρα του ΝΑΤΟ. Οι μυστικές επιχειρήσεις, μολονότι στοχεύουν σε μέλη της κυβερνητικής κριτικής το κίνημα Gülen, αποκαλύπτουν πώς η Τουρκία έχει μετατραπεί υπό την κυριαρχία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε διεξαγωγή μαζικών επιχειρήσεων πληροφοριών σε γειτονική χώρα και προκαλώντας ελληνικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Λένε επίσης την ιστορία του τρόπου λειτουργίας της νέας Τουρκίας υπό τον κανόνα ενός ατόμου, παρουσιάζοντας συχνά τη συμπεριφορά ενός μη ορθολογικού, μη κρατικού παράγοντα στην παρενόχληση, απειλή και εκφοβισμό άλλων χωρών στην άμεση γειτονιά της.

Σύμφωνα με το πρώτο έγγραφο με σφραγισμένο μυστικό και με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 2020, το πρακτορείο κατασκοπείας υπέβαλε ενημερωτικό σημείωμα 39 σελίδων στις 7 Φεβρουαρίου 2020, στο οποίο εντοπίστηκαν εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες που κατέφυγαν στην Ελλάδα για να ξεφύγουν από μια πρωτοφανή καταστολή εναντίον κριτικών, αντιπάλων. και αντιφρονούντες από την καταπιεστική κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν.

Το μυστικό έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης που αποκαλύπτει την ύπαρξη μυστικού πληροφοριών για την Ελλάδα που κατατέθηκε από το πρακτορείο κατασκοπείας MIT, έβαλε σε ψηφιακό θησαυροφυλάκιο προστατευμένο με κωδικό πρόσβασης σε εσωτερικούς αστυνομικούς διακομιστές.

Το έγγραφο υπογράφηκε από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος αντιτρομοκρατίας στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας (Emniyet) στην Άγκυρα και διανεμήθηκε σε δεκάδες τουρκικές επαρχίες σε ένα μυστικό μήνυμα για περαιτέρω αστυνομική δράση εναντίον Τούρκων αιτούντων άσυλο που εντοπίστηκαν στις πληροφορίες του MIT.

Φαινομενικά ανησυχημένος για διαρροή του εγγράφου και πιθανή επίπτωση από τη σκανδαλώδη δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια, ο Kartal αναφέρθηκε στην πηγή των πληροφοριών ως «το ενημερωτικό σημείωμα που αποκτήθηκε από το συνδεδεμένο (IV) ίδρυμα». Ο ρωμαϊκός αριθμός IV είναι ο κωδικός αριθμός για την περιβόητη υπηρεσία κατασκοπείας MIT, η οποία χρησιμοποιεί τεράστιους οικονομικούς και υλικοτεχνικούς πόρους για τη συλλογή δεδομένων για τους αντιπάλους του Ερντογάν στο εξωτερικό.

Στην ανακοίνωσή τους εντός της υπηρεσίας, η τουρκική αστυνομική υπηρεσία συχνά εκχωρεί κωδικούς σε ιδρύματα όπως το MIT, η Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, η Διεύθυνση Ασφάλειας και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών (αλλιώς γνωστή ως τμήμα πληροφοριών) και το Gendarmerie Intelligence για να διατηρήσουν την πηγή εμπιστευτική. Η απόκρυψη της πηγής δίνει επίσης στους οργανισμούς εύλογη ευθύνη σε περίπτωση που εκτίθενται για παράνομη δραστηριότητα.

Μια σελίδα από τη μυστική τουρκική έκθεση πληροφοριών που συντάχθηκε κατασκοπώντας επικριτές στην ελληνική επικράτεια. Εκατοντάδες άτομα είχαν προφίλ σύμφωνα με την έκθεση:


Είναι επίσης μια τακτική για την παράκαμψη των αυστηρών απαιτήσεων του τουρκικού κώδικα ποινικής δικονομίας (CMUK), ο οποίος δεν θεωρεί ότι οι πληροφορίες πληροφοριών σημειώνουν νομικά αποδεικτικά στοιχεία σε δικαστήριο. Τυχόν αποδεικτικά στοιχεία που υποβάλλονται στο δικαστήριο πρέπει να λαμβάνονται νόμιμα και εξουσιοδοτημένα και να ελέγχονται από δικαστήριο και οι εισαγγελείς πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο υπηρεσίες επιβολής του νόμου, όπως η αστυνομία, όχι μονάδες πληροφοριών, όταν ερευνούν.

Ωστόσο, σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν παράνομα από τις μυστικές πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην αστυνομική υπηρεσία, η οποία προσπάθησε να κρύψει την ταυτότητα της πηγής και να τις παρουσιάσει ως αποδεικτικά στοιχεία εναντίον ανθρώπων που κατάσκοποι το MIT. Η έκθεση 39 σελίδων περιέχει τις λεπτομέρειες σχεδόν 300 ατόμων που κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα για να διαφύγουν από φυλάκιση με τεχνητές κατηγορίες τρομοκρατίας και άλλων εγκλημάτων στην Τουρκία, όπου το κράτος δικαίου έχει ουσιαστικά ανασταλεί και βασανίζονται βασανιστήρια και κακοποίηση στα κέντρα κράτησης. και φυλακές. Σε κάθε σελίδα, μια προειδοποίηση εκτυπώθηκε στο κάτω μέρος, προειδοποιώντας ότι η ευφυΐα πρέπει να χρησιμοποιηθεί χωρίς να προσδιοριστεί η πηγή.

Κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην Άγκυρα.

Είναι σαφές από τη διατύπωση του κειμένου ότι η αστυνομία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τις δραστηριότητες πληροφοριών MIT στην Ελλάδα από οποιαδήποτε δημόσια έκθεση, διατηρώντας το αρχείο σε ένα ασφαλές εσωτερικό δίκτυο επικοινωνιών που ονομάζεται PolNet και τοποθετήθηκε σε ένα θησαυροφυλάκιο με έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης για εκείνοι που είχαν εξουσιοδότηση πρόσβασης στο intel. Αντί να επισυνάπτει τις πληροφορίες του MIT στην αστυνομική επιστολή, η οποία είναι η συνήθης πρακτική, ή να τις στέλνει μέσω ταχυμεταφοράς για παράδοση με το χέρι σε σφραγισμένο φάκελο, ο Kartal ενημέρωσε τις μονάδες αντιτρομοκρατίας σε δεκάδες επαρχίες μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών μηνυμάτων EBYS ότι το ενημερωτικό σημείωμα θα τοποθετείται σε ασφαλές ψηφιακό θησαυροφυλάκιο. Είπε ότι το έγγραφο MIT θα εξαφανιστεί από το κοινόχρηστο θησαυροφυλάκιο που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης εντός 24 ωρών.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας προειδοποίησε επίσης ότι οι πληροφορίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση τη γνώση και δεν πρέπει να κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα μέρη.

Ένα άλλο μυστικό έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης που αποκαλύπτει παράλληλες κατασκοπευτικές επιχειρήσεις που στοχεύουν κριτικούς στην Ελλάδα που διεξήχθη από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα:


Σε ένα άλλο σχετικό έγγραφο, επίσης σφραγισμένο μυστικό, ο Kartal έγραψε στις 10 Οκτωβρίου 2019 ότι το γραφείο του είχε λάβει πληροφορίες από ένα συνδεδεμένο ίδρυμα με αριθμό V σχετικά με τους επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν στην Ελλάδα. Ο ρωμαϊκός αριθμός V είναι κωδικός για το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το δεύτερο έγγραφο με το σημείωμα πληροφοριών εστάλη προφανώς από την Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα. Το Υπουργείο Εξωτερικών κοινοποίησε το έγγραφο στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας, καθώς και σε άλλες σχετικές κυβερνητικές υπηρεσίες στην Άγκυρα.

Ο κωδικός V χρησιμοποιήθηκε επίσης για το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ένα άλλο μυστικό έγγραφο που στάλθηκε από την τουρκική πρεσβεία στην Τιφλίδα. Σε αυτό το έγγραφο, αποκαλύφθηκε ότι αξιωματούχοι που έχουν ανατεθεί σε πρεσβείες υπό τον τίτλο του συμβούλου και του συνημμένου για τις εσωτερικές υποθέσεις έχουν λάβει επίσημα εντολή από την κυβέρνηση του Ερντογάν να διεξάγει κατασκοπευτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία και σε άλλες χώρες.

Το τετρασέλιδο σημείωμα πληροφοριών που κατέθεσε η Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα περιλαμβάνει τα ονόματα 69 Τούρκων, συμπεριλαμβανομένων συζύγων και παιδιών που ζουν στην Ελλάδα. Το σημείωμα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με ποινικές διαδικασίες που κινήθηκαν εναντίον τους για τεχνητές κατηγορίες στην Τουρκία. Το ταχυδρομείο δείχνει ότι το γράμμα κοινοποιήθηκε και στο τμήμα Ιντερπόλ / Ευρωπόλ της τουρκικής αστυνομικής υπηρεσίας.

Πρώτη σελίδα του σημειώματος πληροφοριών που εστάλη από την Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα στην Άγκυρα. Τούρκοι διπλωμάτες κατάσκόπευσαν 69 Τούρκους που είναι κάτοικοι ή αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα:

Το δεύτερο έγγραφο αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί διπλωμάτες και προξενικούς υπαλλήλους που έχουν ανατεθεί να εργάζονται στην Ελλάδα ως μυστικούς πράκτορες για να κατασκοπεύουν και να συλλέγουν πληροφορίες στην επικράτεια του κράτους υποδοχής σε κατάφωρη παραβίαση των σχετικών Συμβάσεων της Βιέννης.

Οι ασυλίες και τα προνόμια των διπλωματών και του προξενικού προσωπικού διέπονται από διεθνείς συμβάσεις. Οι διπλωμάτες που απολαμβάνουν τα προνόμια και τις ασυλίες που περιγράφονται στη σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις έχουν το καθήκον να σέβονται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής και να αποφεύγουν την παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο άρθρο 41. Ομοίως, στο προξενικό προσωπικό παρέχονται περιορισμένα προνόμια και ασυλίες από τη Σύμβαση της Βιέννης για τα Προξενικά Θέματα, αλλά οι αρχές του κράτους υποδοχής μπορούν να ξεκινήσουν έρευνες και να διώξουν οποιοδήποτε από τα μέλη του προσωπικού εάν διαπράξουν εγκλήματα εντός ή εκτός του κέντρου του προξενείου σύμφωνα με το άρθρο 43 της σύμβασης.

Αυτό είναι αρκετά άνευ προηγουμένου δεδομένου ότι η Τουρκία ήταν γενικά προσεκτική για να διαχωρίσει το διπλωματικό της έργο από την κατασκοπεία προκειμένου να προστατεύσει τους διπλωμάτες και τους προξενικούς αξιωματούχους της και να μην βλάψει τους διμερείς δεσμούς. Οι αξιωματικοί πληροφοριών που είναι συνδεδεμένοι με τουρκικές πρεσβείες είναι γνωστοί στις χώρες υποδοχής τους και λειτουργούν απλώς ως αξιωματικοί σύνδεσμοι. Ωστόσο, η μετατροπή των διπλωματών σταδιοδρομίας και των προξενικών αξιωματικών σε κατάσκοπους σηματοδοτεί ένα νέο επίπεδο και επικίνδυνη κλιμάκωση του τρόπου διακυβέρνησης του Ερντογάν στην Τουρκία, όπου περίπου το 30 τοις εκατό των διπλωματών του, συμπεριλαμβανομένων πρεσβευτών υψηλού προφίλ, καθαρίστηκαν και / ή φυλακίστηκαν.


Ο Ερντογάν Καρτάλ, ο αρχηγός της αστυνομίας του οποίου η υπογραφή εμφανίστηκε στα μυστικά έγγραφα.

Το κίνημα Gülen, με επικεφαλής τον Τούρκο μουσουλμάνο μελετητή Fethullah Gülen, με έδρα τις ΗΠΑ, επικρίνει ιδιαίτερα την κυβέρνηση Ερντογάν για μια σειρά ζητημάτων, από τη διαφθορά έως τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση ριζοσπαστικών τζιχαντιστικών ομάδων στη Συρία και τη Λιβύη.

Ο Ερντογάν, κατηγορούμενος σε ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς το 2013, το οποίο αποκάλυψε μυστικά λάθη σε προγράμματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αφορούσαν τον ιρανικό κύρο κυρώσεων Reza Zarrab, κατηγόρησε τον Γκουλέν για έρευνες για τα μέλη της οικογένειάς του και τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς συνεργάτες του. Ονόμασε την ομάδα ως τρομοκρατική οντότητα παρόλο που δεν έχει συσχετιστεί βίαια δράση και ξεκίνησε μια μεγάλη καταστολή κατά της ομάδας, φυλάκιση και / ή εκκαθάριση δεκάδων χιλιάδων κυβερνητικών υπαλλήλων, κατάσχεση παράνομα περιουσιακών στοιχείων τους, κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, ΜΚΟ, μέσα ενημέρωσης, νοσοκομεία και άλλα που ανήκαν ή λειτουργούσαν από άτομα που σχετίζονται με το κίνημα.

Η Ελλάδα έχει χρησιμεύσει ως ένας σημαντικός προορισμός για τους κριτικούς και τους αντιπάλους του καθεστώτος του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων των Γκουλενιστών, για να ξεφύγουν από την οργή του Ερντογάν καθώς έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, που ήδη λειτουργούν για τη συλλογή πληροφοριών χρησιμοποιώντας περιουσιακά στοιχεία που αναπτύχθηκαν από μειονοτικές μουσουλμανικές ομάδες στην Ελλάδα, έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους στο γειτονικό μέλος του ΝΑΤΟ. Το μυστικό έγγραφο δείχνει ότι η Τουρκία παρακολουθεί επικριτές ακόμη και αφού καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν άσυλο βάσει διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top