GuidePedia

0

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Μιας και είναι Άνοιξη μπορεί η φύση να ακούσει τις φωνές μας και να απλώσει την ελπίδα γρηγορότερα. Μέσα στα μαγευτικά αρώματα της εποχής που μοσχοβολούν οι τόποι και φέρνουν την αέναη ανάσταση, ο κόσμος προσμένει, ίσως, κάποιο θάμα.

Η παγκόσμια κοινότητα εμφανίζεται τρομοκρατημένη και αιχμάλωτη του εαυτού της. Ένας φόβος αλλιώτικος, αναπάντεχος, απροσδιόριστος, διεθνοποιημένος. Οι άνθρωποι σταμάτησαν να αγκαλιάζονται. Διστάζουν να κοιτάξουν ακόμα και τον ουρανό.

Και κανείς δεν ξέρει πια τι να πιστέψει για την αιτία που έφερε το κακό: Ήταν μια αθώα νυχτερίδα στην Κίνα, ένα βρώμικο σχέδιο σε κάποιο κέντρο εξουσίας, ένα λάθος σε επιστημονικό εργαστήριο ή ήταν ένα πείραμα που ξέφυγε και απέδρασε;

Όσο περίεργα και να ακούγονται κάποια πράγματα, συνάμα τόσο αληθινά μπορεί να είναι, γιατί η εικόνα του διεθνούς συστήματος είχε ασχημύνει πολύ, χωρίς όρια στην παγκοσμιοποιημένη απάτη.

Πολλά γεγονότα τους παρελθόντος, αυτά που συμβαίνουν σήμερα κι άλλα που ενδεχομένως να εξελιχθούν αύριο, έχουν προηγηθεί ως σενάρια κινηματογραφικών ταινιών. Λες και τα πάντα ακολουθούν μια προδιαγεγραμμένη πορεία.

Είχαμε δει στις κινηματογραφικές αίθουσες την επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης πολύ πριν την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Είχαμε δει σκηνές με ασύλληπτου μεγέθους καταστροφές, λόγω της κλιματικής αλλαγής, χρόνια πριν τους σαρωτικούς τυφώνες Κατρίνα, Σάντι κι άλλους στην Άπω Ανατολή και πριν τις τεράστιες φωτιές σε Αμαζόνιο, Αλάσκα, Σιβηρία και Αυστραλία.

Είχαμε δει ταινίες δήθεν επιστημονικής φαντασίας περί ανάπτυξης βιολογικών όπλων ή αχαλίνωτης εξάπλωσης επιδημιών με ανθρώπινη αγριότητα, που, μας φαινόντουσαν εξωπραγματικές και έμοιαζαν περισσότερο σαν ταξίδια στη φαντασία.

Σήμερα, φαίνεται ότι βιώνουμε το πρώτο μέρος ταινιών που αποτύπωσαν προφητικά την καραντίνα, την ερήμωση, την αυτοθυσία των αγνώστων και τον αγώνα των επιστημόνων να βρεθεί αντίδοτο – εμβόλιο. Κι αυτό το πρώτο μέρος αναδεικνύει μια δυσμενή -αν όχι τραγική- πραγματικότητα σε μικρά και μεγάλα κράτη, σε πλούσια και φτωχά.

Μια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από πολιτικές και στρατηγικές χωρίς σχεδιασμούς και υποδομή για έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, με σοβαρές αδυναμίες και ελλείψεις στα συστήματα υγείας, που, όλα αυτά τα χρόνια λεηλατήθηκαν από κερδοσκοπικές πρακτικές .

Πρόκειται για τη μια πλευρά της σημερινής πανδημίας που αφορά κάθε χώρα χωριστά. Υπάρχει όμως και η μεγάλη εικόνα, η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της που εμφανίστηκε ανέτοιμη, ασυντόνιστη και σε μερικές στιγμές παραπληροφορημένη από αυταρχικές ηγεσίες ή «σκοτεινές δυνάμεις». Ο ΟΗΕ (πέρα της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) φανέρωσε πλήρη αδυναμία μπροστά στην ανάγκη άμεσης και συντονισμένης δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τώρα, είναι δύσκολο να προβλεφθεί και να εκτιμηθεί το μέγεθος των μελλοντικών και αλυσιδωτών συνεπειών στις κοινωνίες και τον πλανήτη. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή προέχει πάνω απ’ όλα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Ο κόσμος, εγκλωβισμένος και φοβισμένος, περιμένει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα κάποιο θαύμα, σαν αυτά που οι σεναριογράφοι συνηθίζουν να «ντύνουν» τον επίλογο στα έργα τους. Αργά ή γρήγορα, το θαύμα θα γίνει και θα το κάνει ο άγνωστος μαχητής της επιστημονικής έρευνας και της πρώτης γραμμής στη μάχη για την ελπίδα και τη λύτρωση.

Όπως αναφερόμαστε σε π.Χ. (προ Χριστού) και μ.Χ. (μετά Χριστόν) περίοδο, ενδεχομένως κάποτε να μιλάμε για προ κορωνοϊού και μετά κορωνοϊόν εποχή. Δεν ξέρουμε τι θα αλλάξει και τι θα παραμείνει στον ίδιο δρόμο. Σίγουρα όμως, η μεγάλη αυτή δοκιμασία για ολόκληρη την ανθρωπότητα θα αφήσει πολλά σημάδια και πολλές προκλήσεις.

Ας ελπίσουμε ότι μετά την τωρινή περιπέτεια, η σιωπηλή δύναμη του πόνου και της γενναιότητας θα διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο αναγκών και επιδιώξεων της διεθνούς κοινότητας για να δει πολλά πράγματα μέσα από μια άλλη διάσταση. Για να αλλάξουν οι προτεραιότητες, τα πρότυπα και τα «αμυντικά όπλα».

Φτάσαμε στο σημείο να «φυλακιστούν» οι άνθρωποι και να «σκοτεινιάσουν» οι πόλεις για να μπορέσει η Γη να ξαναγίνει ελεύθερη και φωτεινή, ως ζωογόνος και κυρίαρχη δύναμη, αλλάζοντας τις εποχές του χρόνου όπως η ίδια γνωρίζει.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top