GuidePedia

0

Ο Ιλχάν Ουζγκέλ είναι πρόεδρος της σχολής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Σε συνέντευξη που έδωσε χτες, μεταξύ άλλων ακούστηκε να λέει τα εξής :

¨Πρώτον,η Τουρκία σε κάποια μέρη στη Συρία θέλει να μείνει μόνιμα. Και το πιο σημαντικό μέρος από αυτά, κρίσιμο με στρατηγική θέση, είναι η περιοχή του Αφρίν. Γνωρίζετε πως εδώ και κάποιο διάστημα πλέον η Τουρκία εφαρμόζει ένα νέο δόγμα ασφαλείας. Ένα δόγμα που δεν έχει ονομαστεί ακόμη. Αυτό είναι ότι η άμυνά της Τουρκίας,αρχίζει από τις γραμμές άμυνας που βρίσκονται στο εξωτερικό. Από Σομαλία μέχρι Λιβύη και Κατάρ, για να υπερασπιστουμε δηλαδή την Ανατολία και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να είμαστε εκτός των συνόρων. Και το πρώτο από τα πεδία όπου εφαρμόστηκε αυτό το δόγμα, υπήρξε η Συρία.

Το Αφρίν είναι σημαντικό γιατί είναι γειτονικό στο νομο Χατάι, γιατί περιέχει κουρδικό πληθυσμό, ενώ είναι και περιοχή περάσματος, για αυτό δεν θέλει να το αφήσει η Τουρκία. Για να μπορέσει λοιπόν να το κρατήσει, πρέπει να καθυστερήσει τον συριακό στρατό στην Ιντλίμπ. Σκεφτείτε το εξής. Πολιτικά, στρατιωτικά και στρατηγικά, ο συριακός στρατός για να μπορέσει να φτάσει στο Αφριν πρέπει να ρυθμίσει πρώτα την Ιντλίμπ. Αν δηλαδή δεν εκδιώξει από εκεί τους ακραίους τζιχαντιστές και δεν καταλάβει την Ιντλίμπ, δεν μπορεί να φτάσει στο Αφριν. Δεν είναι δυνατόν. Για αυτό και δίνει όλη τη βαρύτητα του προς την Ιντλίμπ.
…..
Ενώ η Τουρκία στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζει την υπογραφείσα συμφωνία του Σότσι. Διότι ο στόχος της συμφωνίας ήταν ο αφοπλισμός και η διαμόρφωση περιοχών εκεχειρίας, ενώ η Τουρκία δεν κάνει κάτι τέτοιο. Βλέπετε ότι κάποιοι ανώτατοι αξιωματικοί λένε πως πρέπει τα σημεία παρατήρησης μας, να τα αποσύρουμε προς τα σύνορά μας. Ενώ τώρα γίνεται το ακριβώς αντίθετο, το προσέξατε; Οι Τούρκοι στρατιώτες που δυστυχώς χτυπήθηκαν, μεταφέρονται προς το νότο. Αυξάνουν τις οχυρώσεις. Δηλαδή η Τουρκία κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει την Ιντλίμπ. Κάτι που είναι και θέση των ΗΠΑ. Και υπόγεια εξοπλίζει εκείνες τις ομάδες. Λόγω αυτού η Ιντλίμπ καθίσταται περιοχή σύγκρουσης και μέσα από έναν πόλεμο μέσω εκπροσώπων βρίσκεται αντιμέτωπη με την Συρία. Και έμμεσα βρέθηκε αντιμέτωπη και με την Ρωσία….”.

Μια χαρά και ξεκάθαρα τα λέει ο καθηγητής.

Η ελληνική κυβέρνηση τα ακούει ;

Για όσους γνωρίζουν τουρκικά το σύνολο της συνέντευξης του είναι παρακάτω :



πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top