GuidePedia

0

Tην στιγμή που συνεχίζονται τα ΜΟΕ, οι Τούρκοι προκαλούν συνεχώς και αναρωτιόμαστε πραγματικά ποια η ουσία των συζητήσεων.

Τι πραγματικά έχουμε να πούμε με τους Τούρκους; Τίποτα απολύτως. Η Άγκυρα μόνο διεκδικεί. Η Αθήνα απλά ακολουθεί την διπλωματική οδό, η οποία όμως δεν φέρνει και απτά αποτελέσματα.

Το μίσος κατά Ελλάδας-Κύπρου και η διαχρονική ανάγκη της Άγκυρα να υφαρπάξει όσα δεν της ανήκουν είναι εμφανή. Η Τουρκία έχει δημιουργήσει τη μεγάλη στρατηγική της τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετρελαίου, εκτιμούνται ότι αξίζουν περί τα $ 3 τρισεκατομμύρια και αυτά έχει βάλει στο στόχαστρο η Άγκυρα.

Ο Ερντογάν όμως δεν θέλει μόνο μερίδιο και μάλιστα μεγάλο στην «πίτα» των υδρογονανθράκων αλλά επιδιώκει να διαλύσει πάση θυσία την συμμαχία της Ελλάδος με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, διότι αυτή «στραγγαλίζει» την χώρα του στην Α.Μεσόγειο.

Νέο βιβλίο από σύμβουλο του Ερντογάν

Το νέο βιβλίο του αντιναυάρχου, Τζιχάτ Γιαϊτζί, αρχιτέκτονα της συμφωνίας της Λιβύης, παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Μιλιέτ», προκρίνοντας μάλιστα ότι «θα φέρει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα και την Κύπρο».

Στο βιβλίο με τίτλο «Η μάχη της μοιρασιάς στην ανατ. Μεσόγειο και η Τουρκία», ο Τούρκος αντιναύαρχος χαρακτηρίζει την Κύπρο «το αεροπλανοφόρο για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής» και «το κλειδί της εισόδου στη Μέση Ανατολή».

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος θεωρείται ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε θέματα Μεσογείου, υποστηρίζει ότι «τα 3.5 τρις κυβικά φυσικού αερίου και 8 δις. βαρέλια πετρελαίου που έχουν βρεθεί μεταξύ Κύπρου, Λιβάνου, Συρίας και Ισραήλ στη λεκάνη του Λεβαθιάν και η αξία τους ξεπερνά τα 3 τρις δολάρια, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Τουρκίας για 572 χρόνια και της Ευρώπης για 30 χρόνια».

Ο Τούρκος αντιναύαρχος εξαίρει τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, λέγοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας κατέχει μία στρατηγική θέση.

«Είναι ‘σαν ένα σταθερό αεροπλανοφόρο για τον έλεγχο των χωρών της Μέσης Ανατολής’. Η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Ιορδανία και μέρος του Ιράκ και της Αιγύπτου είναι στην εμβέλεια αυτού του πλοίου. Η καρδιά της Μέσης Ανατολής είναι η Αλεξανδρέττα, η Βασόρα και το Σουέζ. Η Κύπρος διατηρεί υπό έλεγχο και τις δύο πλευρές αυτού του τριγώνου, την Αλεξανδρέττα και το Σουέζ. Η Κύπρος είναι το κλειδί για την είσοδο στη Μέση Ανατολή», υποστηρίζει.

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί κατηγορεί στο βιβλίο του την Ελλάδα ότι «εκμεταλλεύτηκε την εσωτερική αναταραχή στη Λιβύη και καπηλεύτηκε με τετελεσμένα μία περιοχή 39 χιλιάδων τ.χλμ. που ανήκουν στη Λιβύη και μία περιοχή 8 χιλιάδων 900 τ.χλμ. της Τουρκίας. Η Τουρκία και η Λιβύη θα πρέπει να ασκήσουν ένσταση για τις περιοχές που έχει αδειοδοτήσει η Ελλάδα και συμπίπτουν με εκείνες του τουρκο-λιβυκού μνημονίου».

Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιναύαρχο, και η Κύπρος εκμεταλλεύτηκε την Αίγυπτο και το Ισραήλ με τις συμφωνίες ΑΟΖ που υπέγραψε μαζί τους, αποκτώντας θαλάσσιες περιοχές πολύ μεγαλύτερες από το… μπόι της.

«Ο υποχρεωτικός συνομιλητής της Αιγύπτου στην περιοχή είναι η Τουρκία και αν συνεννοούνταν με την Τουρκία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αντί για την Κυπριακή Δημοκρατία θα κέρδιζε παραπάνω 11.500 km2», αναφέρει, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το 2013 προετοιμάστηκε ακόμη και νομοσχέδιο για την ακύρωση της συμφωνίας Αιγύπτου-Κύπρου.

«Μετά τη συμφωνία, ο Ρολάνδης που ήταν τότε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, είχε δηλώσει ότι η Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου θα αποκτήσει κυριαρχικά δικαιώματα τέσσερις φορές πιο πάνω από την έκταση της νότιας Κύπρου», γράφει στο βιβλίο του.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σφετεριστεί δικαιώματα και του Ισραήλ, κατά τον Τούρκο αντιναύαρχο. «Το Ισραήλ αν είχε συνάψει συμφωνία με την Τουρκία, αντί με την Κύπρο, ολόκληρο το τεμάχιο 12, μαζί με μέρος των τεμαχίων 7, 8, και 11 θα του ανήκαν, αναφέρει το sigmalive.com

Συνειδητοποιώντας το λάθος, το Ισραήλ εξέφρασε στις 13 Μαρτίου 2018 τη μεγάλη του δυσαρέσκεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία, απαιτώντας μερίδιο από το τεμάχιο 12».

Η Τουρκία πρέπει να κηρύξει ΑΟΖ σε όλη την ανατ. Μεσόγειο

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί προτρέπει μέσω του βιβλίου του την κυβέρνηση της Άγκυρας να προχωρήσει σε κήρυξη ΑΟΖ, όπως έχουν κάνει ήδη 7 χώρες (Μαρόκο, Τυνησία, Συρία, Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου, Λιβύη, Ισραήλ, Λίβανος).

«Η Τουρκία αντίθετα είναι το μόνο κράτος που δεν έχει κηρύξει ΑΟΖ στην ανατ. Μεσόγειο για να δηλώσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της», αναφέρει.

Άλλωστε και το πρώτο βιβλίο του Τζιχάτ Γιαϊτζί πραγματεύεται το θέμα της ΑΟΖ και των περιοχών που θα πρέπει να κηρύξει ως δικές της θαλάσσιες ζώνες η Τουρκία.

Mε αυτούς θα συνεχίσουμε να συζητάμε;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top