GuidePedia

0

Ένα έντονο ''θρίλερ'' εξελίχθηκε τις τελευταίες ώρες στα ελληνοτουρκικά, με την στάση της Αθήνας να είναι προβληματική.

Εδώ και λίγες ώρες, το Μ. Μαξίμου θέλει να περάσει την εικόνα πως όλα πήγαν καλώς. Κανένας όμως δεν μπορεί να πειστεί. Η δικαιολογία του ότι ο ''άερας παρέσυρε το Oruc Reis'', δεν μπορεί να την ''φάει'' ούτε και ο πιο ευκολόπιστος.

Μπορεί η άποψη του να μην ''τσιμπάμε'' στις προκλήσεις της Άγκυρας να είναι σωστή, όταν όμως μπαίνουν στην υφαλοκρηπίδα σου και σου απαντούν ότι βρίσκονται σε... ''τουρκική αοζ'', τότε θα πρέπει να αντιδράσεις.

Μόνο και μόνο αυτή η απάντηση που έδωσε το ερευνητικό στη φρεγάτα ''Νικηφόρος Φωκάς'', δείχνει ότι η Άγκυρα είχε προσχεδιάσει το όλο σκηνικό.

Το παρασκήνιο με τα Ίμια

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΙ όλη τη προηγούμενη εβδομάδα έγιναν «υπόγειες επαφές», με την Άγκυρα να διερευνά αν Έλληνας αξιωματούχος θα ρίξει στεφάνι στα Ίμια για τους τρεις ήρωες που έπεσαν εκείνο το μοιραίο βράδυ.

Όπως μετέδωσε ο Μ. Κωστίδης το Oruc Reis αποχώρησε όταν “διασφαλίστηκε”, ότι δεν θα πάει κανένας Έλληνας αξιωματούχος στα Ίμια.

Άλλο ένα γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι ήταν στημένο το σκηνικό από την Άγκυρα. Ταυτόχρονα κανένας Τούρκος αξιωματούχος δεν έχει αναφέρει το παραμικρό για το “παραστράτημα” του Oruc Reis αλλά και το γεγονός ότι κανένα μέσο ενημέρωσης της γείτονος (πλην της εφημερίδας Star στην ηλεκτρονική της έκδοση) δεν έχει αναφέρει το ελάχιστο γεννά ερωτήματα.

Τι ανέφερε ο Παναγιωτόπουλος

Στις αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν κατά τον πολύωρο πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, Ορούτς Ρέις, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και στη στιχομυθία που είχε με τον πρωθυπουργό τις κρίσιμες ώρες, αναφέρθηκε την Κυριακή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που μίλησε για πρώτη φορά μετά το περιστατικό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αποκάλυψε ότι από την πρώτη στιγμή βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημέρωνε για τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου:

«Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση. Εντάξει κύριε υπουργέ, ψυχραιμία. Πρωινός διάλογος. Μετά από λίγες ώρες, κύριε υπουργέ μετακινήθηκε; Άλλαξε λίγο πορεία αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει. Τι συνιστάτε κύριε υπουργέ; Ψυχραιμία κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα» δήλωσε χαριτολογώντας.

«Αργά το βράδυ της Πέμπτης, είχα την πληροφορία. Απλά αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνηση του. Το άλλο πρωί, η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς ήταν στην περιοχή. Η ελληνική φρεγάτα ενημέρωνε διαρκώς το κέντρο επιχειρήσεων με απευθείας εικόνα από το σημείο που έπλεε το Ορούτς Ρέις ενώ από αέρος επιτηρούσε F-16, της Πολεμικής Αεροπορίας» δήλωσε ο υπουργός.

Η ανταπόκριση μας έπρεπε να είναι άμεση γιατί εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας.

«Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη ώρα. Και οι ασκήσεις ψυχραιμίας πρέπει να γίνονται γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις πρέπει να είναι πάρα πολύ σωστά ζυγισμένες» επισήμανε.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Αθήνα είχε λάβει έκτακτα μέτρα καθώς ανέμενε την εκδήλωση προκλητικής ενέργειας από την Τουρκία.

«Για να είναι ο Νικηφόρος Φωκάς στην περιοχή αυτή, 200 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, με μία ταχύτητα 25-30 μίλια, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να την πάμε εκεί. Περιμένοντας, όντας έτοιμοι να ανταποκριθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αν και εκτίμησε πως το Ορούτς Ρέις μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω της κακοκαιρίας, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, το τουρκικό πλοίο, να επιχείρησε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Αθήνας.

«Μάλλον παρασύρθηκε, δεν είχε άλλη επιλογή απ' το να πάει όρτσα στον καιρό, καθότι είχε απλωμένα καλώδια χιλιομέτρων και για να μην διαταραχτεί η σειρά των καλωδίων έπρεπε να έχει συγκεκριμένη πορεία που το οδήγησε στις δικές μας περιοχές, από την άλλη η ανταπόκριση μας έπρεπε να είναι άμεση, γιατί εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας» σημείωσε.

Και πάλι η Αθήνα όπως μπορείτε να διαπιστώσετε τα ρίχνει στον καιρό. Είναι δυνατόν; Πιστεύουν πως μπορούν να μας πείσουν;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top