GuidePedia

0

   Έγγραφο-''φωτιά'' κατατέθηκε σε δικαστήριο

Το δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν Maksut Serim είπε πως η Συνθήκη της Λωζάνης έχει λήξει και δε δεσμεύει πλέον την Τουρκία. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αυτή που καθιέρωσε τα σύγχρονα σύνορα Ελλάδος-Τουρκίας και οποιαδήποτε αναθεώρηση της σημαίνει ξεκάθαρα αλλαγή συνόρων.

Μιλώντας με φίλο του στο τηλέφωνο το 2013 ο σύμβουλος του Ερντογάν λέει ακριβώς τα εξής: ‘’Αυτή είναι η χρονιά που η Λωζάνη έληξε και τα άρθρα της πλέον δε μας περιορίζουν’’. Εκείνη τη στιγμή αναφερόταν στην κλοπή των ενεργειακών πόρων του Ιράκ, μιας και η Συνθήκη ορίζει και τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ.

Αυτό είναι το επίσημο έγγραφο της συνομιλίας που κατατέθηκε σε δικαστήριο:

Είναι φανερό πως το Τουρκικό βαθύ κράτος δουλεύει ακατάπαυστα εδώ και χρόνια με σκοπό να υπονομεύσει τις υπάρχουσες συνθήκες για την αλλαγή των συνόρων στην περιοχή.

Άλλωστε και ο Τούρκος Πρόεδρος τα επόμενα χρόνια ξεκίνησε δημοσίως να μιλάει για την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης. Το 2016 ο Ερντογάν είπε χωρίς ντροπή: ‘’ Στη Λωζάνη δώσαμε νησιά στην Ελλάδα που είναι δίπλα μας. Είναι νίκη αυτό;

Η Τουρκία κινείται πάνω στη βάση ενός μακρόχρονου στρατηγικού σχεδίου που προσπαθεί βήμα-βήμα να εφαρμόσει.

Η Ελλάδα έχει σχέδιο αντιμετώπισής του; Με διαβήματα και ‘’αυστηρά μηνύματα’’ δεν εφαρμόζεται σοβαρή εξωτερική πολιτική. Μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ φαίνεται σιγά σιγά να ξυπνάει η άρχουσα ελίτ…

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top