GuidePedia

0

Πολύς λόγος γίνεται για την γενικότερη στάση της Ιταλίας έναντι του αγωγού EastMed, η οποία διαπνέεται από αναποφασιστικότητα. Μήπως οι καλές σχέσεις της Ιταλίας με την Ρωσία καθώς και η συνεργασία της στην αμυντική βιομηχανία με την Τουρκία είναι οι λόγοι που είναι διακριτικά επιφυλακτική -αρχικά αρνητική- έναντι του αγωγού; 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιταλοτουρκικής συνεργασίας είναι το ελικόπτερο Τ129 Ατάκ το οποίο βασίστηκε στο ιταλικό Α129 Μαγκούστα της εταιρίας Αγκούστα-Βέστλαντ. Ο κινητήρας του ελικοπτέρου σχεδιάστηκε αρχικά να παραγγελθεί από αμερικανική εταιρία αλλά η αμερικανοτουρκική ρήξη έχει επηρεάσει την παραγωγή του. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο έχει ήδη πωληθεί στο Πακιστάν. Κάπως έτσι η Τουρκία χτίζει και εδραιώνει τις σχέσεις της και επιτυγχάνει πολλαπλά οφέλη που εκτός από οικονομικά αποτελούν και ισχυρά διπλωματικά ερείσματα που τα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. 

Επανερχόμενοι στον EastMed, κάποιοι θα αντέτειναν ακόμη και θρησκευτικο-πολιτισμικούς λόγους που στο παρελθόν απέτρεψαν την στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ιταλίας. Το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν συγκεκριμένα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά συμφέροντα που ικανοποιούνται με τον EastMed ικανά να παραβλέψουν τις πολιτισμικές αποκλίσεις τους. 

Εκτίμησή μας είναι ότι η Ιταλία -εάν τελικά συνδράμει στον EastMed- θα το πράξει κυρίως λόγω διπλωματικών πιέσεων. Έχει λίγα να κερδίσει από έναν αγωγό transit χωρίς αποθηκευτική ικανότητα εντός της επικράτειάς της. Γι' αυτό επιχειρεί να ζυγίσει τα θετικά και αρνητικά που απ' ότι φαίνεται ισορροπούν. Αυτό βέβαια συνεπάγεται και την απροθυμία της να συνδράμει και στην ασφάλεια του αγωγού, γεγονός που έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα. Αυτό το έχει άλλωστε ήδη έμμεσα ξεκαθαρίσει όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ιταλία δεν ήταν παρόν στην υπογραφή της συμφωνίας στην Αθήνα, διότι το κομμάτι του ιταλικού αγωγού IGI Poseidon είναι αυτόνομο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Υπενθυμίζεται ότι στον ΥΑΦΑ Ποσειδών, συμμετέχουν σε ποσοστά 50%-50% η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison.

Τέλος, διευκρινίζουμε ότι ο EastMed είναι σίγουρα ένα ισχυρό γεωπολιτικό εργαλείο. Η ορθή χρήση του όμως επιβάλει την έμπρακτη προστασία του και την στέρεη πολιτική βούληση για την υπεράσπισή του, όταν και αν κινδυνεύσει από εχθρικές επιβουλές, ώστε να μην μετατραπεί σε εργαλείο αυτοχειριασμού!
πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top