H Άγκυρα επιχειρεί να «στραγγαλίσει» την Κύπρο - Η ελληνική απάντηση
του Κώστα ΣαρικάΗ πιο δύσκολη παράμετρος των ναυτικών επιχειρήσεων
Με προκλητική και πέρα από κάθε λογική SUBNOTE (Submarine Notice-οδηγία για δραστηριότητα υποβρυχίων) η Άγκυρα επιχειρεί να «στραγγαλίσει» τους επόμενους έξι μήνες την Κύπρο. Ενημέρωσε τη Συμμαχία-σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από ανώτατες στρατιωτικές πηγές στη Λευκωσία-ότι δύο υποβρύχιά της έως και τον Ιούνιο θα κινούνται σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τη Μεγαλόνησο.
Σύμφωνα μάλιστα με τον σχετικό χάρτη, ουσιαστικά δεσμεύουν κάθε δίοδο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας από και προς ολόκληρη την Κύπρο και όχι μόνο προς τα κατεχόμενα.
Το ένα από τα δύο υποβρύχια, σύμφωνα με την τουρκική SUBNOTE, θα κινηθεί ανατολικά και γύρω από τη Μεγαλόνησο και το άλλο δυτικά έως και τα όρια με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η SUBNOTE του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της Λευκωσίας όσο και από την Αθήνα.
Ήδη το ΝΑΤΟ, στο οποίο τα κράτη μέλη αποστέλλουν τις SUBNOTE, φέρεται να έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά του και δεν είναι η πρώτη φορά. Όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα εκδίδει προκλητικές ναυτικές οδηγίες για δραστηριότητες υποβρυχίων κυρίως στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου.
Τις περισσότερες φορές, πάντως, η Τουρκία αναγκάζεται ύστερα από πιέσεις, να περιορίσει τόσο την έκταση των περιοχών τις οποίες δεσμεύει με SUBNOTE αλλά συχνά και τη διάρκειά τους.
Σε ανάλογες προκλητικές υποβρύχια ναυτικές οδηγίες προχωρά πολλές φορές και κατά τη διάρκεια ασκήσεων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το έχει κάνει ακόμα και βόρεια της Κρήτης, επιχειρώντας ουσιαστικά να «κλείσει» την είσοδο και έξοδο των ελληνικών υποβρυχίων στο ναύσταθμο της Σούδας, ακόμη και σε μεγάλες ασκήσεις της χώρας μας.
Η αντίδραση της Αθήνας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι άμεση. Αλλά και πολλές Συμμαχικές χώρες με πρώτη τη Γαλλία έχουν επανειλημμένα αντιδράσει σε τουρκικές SUBNOTE με τις οποίες συχνά η Άγκυρα δεσμεύει τεράστιες περιοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως έκαναν ακόμα και κοντά στις αφρικανικές ακτές τόσο βόρεια της Λιβύης όσο και της Αιγύπτου. Περιοχές οι οποίες αποτελούν περάσματα γαλλικών και αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων, γι' αυτό έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες στο παρελθόν ακόμη και από την Γερμανία αλλά και τις ΗΠΑ.
Αν και η δημοσιοποίηση των SUBNOTE δεν είναι υποχρεωτική, τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και για τον έλεγχο των υποβρυχίων της Συμμαχίας, Ελλάδα και Τουρκία ενημερώνουν το ΝΑΤΟ για τη δραστηριότητα των υποβρυχίων τους. Ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μακριά από τα χωρικά τους ύδατα στην ανοιχτή θάλασσα ή σε περιοχές οι οποίες αποτελούν περάσματα υποβρυχίων της Συμμαχίας.
Ωστόσο, συχνά η Άγκυρα χρησιμοποιεί με προκλητικό τρόπο τις SUBNOTE ως εργαλείο πίεσης και άσκησης κυριαρχίας σε περιοχές ενδιαφέροντος της.
Τα στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού, όμως, γνωρίζουν άριστα το «παιχνίδι» των Τούρκων με τα υποβρύχια και φροντίζουν να λαμβάνουν τα μέτρα τους.
«Όπλο» τους αποτελεί η τεράστια διαφορά εμπειρίας και εκπαίδευσης που έχουν με τους Τούρκους συναδέλφους τους κάτι το οποίο αποδεικνύεται σε όλες τις Συμμαχικές ασκήσεις στις οποίες λαμβάνουν μέρος τόσο ελληνικά όσο και τουρκικά υποβρύχια.
Ο ναυτικός «πόλεμος» κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας θεωρείται χωρίς αμφιβολία η πιο δύσκολη παράμετρος των ναυτικών επιχειρήσεων.
Το Αρχηγείο Στόλου και η Διοίκηση Υποβρυχίων με επιτελείς που διαθέτουν τεράστια εμπειρία στην τακτική βρίσκονται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τα τουρκικά σχέδια. Είτε με δικές τους SUBNOTE για δραστηριότητες στην ανοιχτή θάλασσα είτε εκμεταλλευόμενοι τα χιλιάδες ελληνικά νησιά τα οποία προσφέρουν ασφαλή ορμητήρια στους σιωπηλούς φρουρούς του Αιγαίου.
Τεράστιο πλεονέκτημα στις ναυτικές επιχειρήσεις κάτω από το βυθό δίνουν χωρίς αμφιβολία στο Πολεμικό μας Ναυτικό και τα υπερσύγχρονα υποβρύχια 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ. Έχοντας υπεροχή έναντι των τουρκικών υποβρυχίων αποτελούν την ισχυρή τρίαινα του Ναυτικού κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου