GuidePedia

0

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τις υποκριτικές κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για την παρεμπόδιση των ειρηνευτικών προσπαθειών στη Λιβύη φιλοξενώντας τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, πριν από τη διάσκεψη του Βερολίνου την περασμένη εβδομάδα.

"Το δίδυμο Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων υποβαθμίζει τα δικαιώματα των γειτονικών χωρών με τις ακραίες διεκδικήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο", ανέφερε σε δήλωσή του ο Τσαβούσογλου, παραβλέποντας το γεγονός πως η χώρα του εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου από τον Καύκασο και τη Συρία, μέχρι τη Λιβύη.

"Η προσπάθεια νομιμοποίησης αυτών των αξιώσεων αξιοποιώντας την ΕΕ πλήττει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο προπαγανδιστικό του παραλήρημα.

Τα δύο μνημόνια της Τουρκίας "που υπεγράφησαν με τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη, ανησύχησαν την Ελλάδα. Αντί του διαλόγου, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με τη νόμιμη κυβέρνηση. Δυστυχώς, ενεργούν με τη λογική ότι ο εχθρός του εχθρού μου είναι ο φίλος μου", είπε.

"Στην πραγματικότητα, πίσω από αυτό, καταβάλλονται προσπάθειες να επιβληθούν αξιώσεις σχετικά με τη θαλάσσια δικαιοδοσία στη Λιβύη. Τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργήσει περιοχές άδειας εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νότια Κρήτη με τρόπο που σφετερίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Λιβύης. Όταν ήρθαμε αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψε μαζί μας ένα μνημόνιο για να προστατεύσει τα δικαιώματά της χώρας", εξήγησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε μια προσπάθεια παραπλάνησης για τις πραγματικές σκοπιμότητες της Τουρκίας για υφαρπαγή των φυσικών πόρων από ελληνικά και κυπριακά ύδατα, αναγνωρισμένα από το Διεθνές Δίκαιο κα διεθνείς συνθήκες.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αγνοεί τις προσκλήσεις για επίλυση της διαμάχης για τα νησιά του Αιγαίου μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χασίμ Ακσόυ είπε το Σάββατο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναβιώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα, αλλά κατηγόρησε την Αθήνα ότι δεν συνεργάζεται.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία αντιτίθεται πάντοτε στην στρατιωτικοποιημένη κατάσταση των νησιών από την Ελλάδα, λέγοντας ότι η Άγκυρα έχει υποβάλει αρκετές πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος.

Η Τουρκία επιθυμεί να τερματίσει τη διαμάχη με τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε. Στην πραγματικότητα αυτό που επιθυμεί η Τουρκία, είναι να δημιουργήσει συνθήκες που θυμίζουν την Κύπρο του 1974, έτσι ώστε να εισβάλει παράνομα σε ελληνικά εδάφη χωρίς να συναντήσει αντίσταση, πράγμα απίθανο.

Το "κάλεσμα" της Τουρκίας σε "διαπραγματεύσεις" αφορά καθαρά την υφαρπαγή εδαφών και ενεργειακού πλούτου μέσω του διαλόγου. Ελπίζουμε πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα κάτσει στο "οθωμανικό" τραπέζι έτοιμη να παραδώσει την ελληνική κυριαρχία χωρίς μάχη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top