«Η αόρατη διάσταση του βρώμικου πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε Λιβύη και Συρία, είναι η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner'' γράφει ο τουρκικός τύπος, διότι όπως είναι φυσικό και οι Τούρκοι “ξερογλείφονται” για τα κοιτάσματα σε Συρία, Λιβύη, καθώς και για αυτά στην Α.Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Ένα από τα πιο αποφασιστικά στοιχεία της πάλης για ενεργειακή εξουσία των κύριων αντιπάλων στο χώρο της Συρίας και της Λιβύης είναι κυρίως ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων.
Στην Συρία περίπου τα τρία τέταρτα των φυσικών πόρων της χώρας βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και του YPG .
Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των πόρων πωλούνται μέσω διαφόρων δικτύων εμπορίου που είναι εγκατεστημένοι στη χώρα. Είναι γνωστό ότι τα μέλη ου YPG μεταφέρουν πετρέλαιο στις δυνάμεις του Άσαντ, στο Ισραήλ, πολλούς διαφορετικούς πελάτες μέσω του Ισραήλ.
Πρόσφατα, έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ενδιαφέρονται πολύ για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον τομέα της Συρίας.
Σύμφωνα με την Novayagazete και μερικά άλλα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία της Ρωσίας Wagner, όχι μόνο ανέλαβε τη λειτουργία ορισμένων πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ, το οποίο τα ''χώνει'' στην Ρωσία, καθώς ενοχλείται με την παρουσία της ομάδας Wagner στην περιοχή.
Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη αποτελεσματικότητα της Wagner στη Λιβύη, η φύση αυτής της ανάπτυξης αυξάνεται ακόμη περισσότερο.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2019, το συριακό κοινοβούλιο ψήφισε ορισμένους νόμους για να συμφωνήσει στην ανάπτυξη τριών τεμαχίων πετρελαίου φυσικού αερίου και πετρελαίου με δύο ρωσικές εταιρείες. Πίσω από τους κατ’ όνομα ιδιοκτήτες και τους προέδρους των εταιρειών αυτών, βρίσκεται η εταιρεία Concord Management, του Ρώσου Evgeny Prigozhin.
Οι παρεμβάσεις καλύπτουν τουλάχιστον 12 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η ποσότητα των αποθεμάτων φυσικού αερίου που προβλέπεται να ανακαλυφθεί αντιστοιχεί στα τρία τέταρτα των συνολικών εκτιμώμενων αποθεμάτων των 250 δισ. κιβυκών μέτρων.
Σύμφωνα με τη Novayagazeta, αυτές οι εταιρείες αποτελούν μόνο ένα μέρος των πολλών εταιρειών που εμπλέκονται στο πλαίσιο αυτό στο έργο της Συρίας.
Στην Λιβύη, η ρωσική εταιρεία Tatneft έχει συνάψει συμβόλαιο με την λιβυκή AGESCO για να πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα στο τετράγωνο 4/82 στη λεκάνη Ghadames, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σεισμικό πρόγραμμα έρευνας το οποίο αναβλήθηκε το 2014.
Η Μόσχα όμως απέστειλε πρόσφατα μισθοφορικές στρατιωτικές δυνάμεις της στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ που βρίσκονται στα ανατολικά της χώρας. Μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματική για την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει την κυβέρνηση που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Ο Kerim Has, καθηγητής της ρωσικής και της τουρκικής ιστορίας με έδρα τη Μόσχα, προβλέπει ότι η υποστήριξη της Μόσχας στον Χαφτάρ “θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί". "Ο βαθύτερος αγώνας για κατοχή νέων αποθεμάτων ενέργειας, εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια στην περιοχή και η καταστροφική εμπειρία της Συρίας, ώθησαν τη Ρωσία να παίξει έντονα στη Λιβύη", δήλωσε ο ίδιος.
"Αυτό όμως θα επηρεάσει σίγουρα τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με ηγέτες στην περιοχή, όπως η Συρία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ελλάδα, αλλά και τον Χαφτάρ, ο οποίος είναι ο σημαντικότερος εταίρος της Ρωσίας στη Λιβύη".
"Η Τουρκία φαίνεται να διακινδυνεύει ιδιαίτερα τα συμφέροντά της στη Λιβύη και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως είχε κάνει στη Συρία πριν. Η συμφωνία του Νοεμβρίου μεταξύ της Τουρκίας και του Σαράτζ, η οποία πλήττει Ελλάδα και Κύπρο, αγνοώντας τα χωρικά τους ύδατα έχει προκαλέσει ήδη εντάσεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας.
"Παρόλο που η Ρωσία έχει τεράστια συμβόλαια στην ασφάλεια, την ενέργεια, αλλά και εμπορικά συμφέροντα με την Τουρκία, το ζήτημα της Λιβύης αναδεικνύεται ως ένα νέο πιθανό εμπόδιο στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας. "Δεν είναι απλώς μια πιθανότητα αλλά μετατρέπεται σε πραγματικότητα ότι η Τουρκία και η Ρωσία εμφανίζονται και πάλι στις αντίθετες πλευρές μιας εμφύλιας σύγκρουσης στη Λιβύη, εκτός αν μπορούν να διαχειριστούν τις εντάσεις" δήλωσε ο ίδιος.
Οι Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner τόσο στην Λιβύη όσο και στην Συρία, ήταν εκεί για να διασφαλίσουν πρωτίστως τα ρωσικά συμφέροντα στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, για αυτό και παρέστη ο ίδιος ο Ρώσος Πούτιν στο Βερολίνο προ ημερών για την Λιβύη, διότι πολύ απλά τα λεφτά είναι πάρα πολλά.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου