GuidePedia

0

Η Τουρκία στέλνει στρατό στη Λιβύη, «προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης της Τρίπολης», ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Άγκυρα, ενώ απείλησε και πάλι με έρευνες ανατολικά της Κρήτης δηλώνοντας πως θα στείλει το σεισμογραφικό «Ορούτς Ρέις» στις «περιοχές συμφωνίας με την Λιβύη».

Λίγες μέρες πριν την Σύνοδο του Βερολίνου όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της Λιβύης, ο Τ. Ερντογάν υπογράμμισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στον νότο, συμπεριλαμβανόμενης της Λιβύης.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι βάσει της συμφωνίας με την Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες, δεν θα είναι δυνατό για καμία χώρα να πραγματοποιεί γεωτρήσεις και έρευνες στην περιοχή, χωρίς την έγκριση Τουρκίας και Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα έχει ήδη αποστείλει στη χώρα της βόρειας Αφρικής στρατιωτικό προσωπικό, με στόχο να εκπαιδεύσει τις μονάδες που μάχονται για την κυβέρνηση Σάρατζ.

Σεισμογραφικό στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι θα προχωρήσει το 2020 στη χορήγηση αδειών για ερευνητικές δραστηριότητες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο επικαλούμενος τη συμφωνία με τη Λιβύη και συγκεκριμένα το μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών.

«Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών. Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρείς θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top