Εάν τελικά πάμε στη Χάγη οι δικαστές θα ζητήσουν από την Τουρκία και την Ελλάδα να δείξουν τους χάρτες που θα φαίνονται τα όρια των θαλασσίων ζωνών τους. Η Άγκυρα θα δείξει τους πολυάριθμους τουρκικούς χάρτες που έχει δημοσιεύσει από το 1974 και εμείς θα δείξουμε τον μοναδικό χάρτη που έχουμε δημοσιεύσει το 2011! Από την ημέρα που ψηφίσθηκε το Δίκαιο της Θάλασσας, το 1982, η Ελλάδα έχει παρουσιάσει έναν μόνο επίσημο χάρτη που να δείχνει τα θαλάσσια σύνορά μας. Και αυτός δείχνει μόνο θαλάσσια σύνορά μας στην Δύση και όχι στην Ανατολή!
Ο μόνος τρόπος να δείξει ένα κράτος τα θαλάσσια σύνορά του είναι με χάρτες και γεωγραφικές συντεταγμένες. Οι Τούρκοι πανικόβλητοι με την εξέλιξη του Δίκαιου της Θάλασσας (UNCLOS), για 38 συναπτά έτη παρουσιάζουν διάφορους παράνομους χάρτες για να δείξουν πόσο μεγάλη είναι η ΑΟΖ τους. Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια δεν μιλούσαν ποτέ για ΑΟΖ αλλά μόνο για υφαλοκρηπίδα και οι χάρτες τους πάντα αναφέρονται στην υφαλοκρηπίδα. Αυτή η θέση τους άλλαξε το 2018 όταν άρχισαν να μιλούν για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Λιβύη.
Η Τουρκία από το 1974 χρησιμοποιεί χάρτες που δείχνουν τις απαιτήσεις της στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επόμενος χάρτης, το 1974, ήταν ο πρώτος χάρτης που δημοσίευσαν οι Τούρκοι όταν η Χούντα, που κυβερνούσε την Ελλάδα το 1973, ανακοίνωσε ότι βρήκαμε τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στο Βόρειο Αιγαίο.
Ο
χάρτης της Χούντας.
Η ελληνική κυβέρνηση απλώς αντέδρασε αναφέροντας ότι αυτός είναι ένας παράνομος χάρτης αλλά δεν δημοσίευσε ένα δικό της χάρτη που να δείχνει τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Στη συνέχεια η Τουρκία εμφάνισε τον επόμενο χάρτη και η Ελλάδα πάλι διαμαρτυρήθηκε αλλά δεν δημιούργησε δικό της χάρτη που να δείχνει την δική της υφαλοκρηπίδα. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Η ελληνική κυβέρνηση απλώς αντέδρασε αναφέροντας ότι αυτός είναι ένας παράνομος χάρτης αλλά δεν δημοσίευσε ένα δικό της χάρτη που να δείχνει τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Στη συνέχεια η Τουρκία εμφάνισε τον επόμενο χάρτη και η Ελλάδα πάλι διαμαρτυρήθηκε αλλά δεν δημιούργησε δικό της χάρτη που να δείχνει την δική της υφαλοκρηπίδα. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Ο επόμενος χάρτης, του 2008, ήταν ουσιαστικά ο πρώτος επίσημος τουρκικός χάρτης που δημοσίευσαν δυο Τούρκοι επιστήμονες.
Πηγή: Bayram Οztürk1 and Sertac Hami Başeren, The exclusive economic zone debates in the Eastern Mediterranean Sea and fisheries , Journal of Black Sea/Mediterranean Environment Vol.14 : 77-83 (2008)
Ήταν ο χάρτης που σηματοδότησε από τότε τις βλέψεις της Τουρκίας όταν ανακάλυψε, με καθυστέρηση, ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.Έτσι φτάσαμε στο 2019, όπου οι Τούρκοι άρχισαν να διαφημίζουν την νέα "Γαλάζια Πατρίδα" παρουσιάζοντας διάφορους παρόμοιους εξωφρενικούς χάρτες. Αξίζει να τους ρίξετε μια ματιά.
Έτσι, φτάσαμε στον τελευταίο τουρκικό χάρτη που δημοσίευσε, μέσω Twitter, ο Τούρκος διπλωμάτης Cagatay Erciyes, ο οποίος είναι επικεφαλής του Τμήματος Πολεμικών Αεροποριών και Ναυτικών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τούρκος διπλωμάτης ισχυρίζεται ότι η γραμμή από το A έως Β στον χάρτη υποδηλώνει τα όρια που συμφωνήθηκαν με το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου το 2011. Το τμήμα C-D-E αποτελεί τη μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Τέλος, η γραμμή E-F είναι η οριοθέτηση που προκύπτει από την συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.
Σε αυτόν τον χάρτη, η πονηρή Τουρκία, στα σημεία C-D-E, δίνει περισσότερη θάλασσα από ότι θα έδινε η σωστή οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Αιγύπτιοι διστάζουν, χρόνια τώρα να κάνουν οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα! Τον μόνο χάρτη που δεν παρουσιάζουν οι Τούρκοι είναι ο χάρτης που δείχνει την ΑΟΖ της Τουρκίας, βάσει UNCLOS.
Ο Χάρτης της ΑΟΖ της Τουρκίας (Πηγή: Global Marine Boundaries Database, General Dynamics, Herndon, Virginia, USA).
Ο παρακάτω χάρτης είναι ο μοναδικός επίσημος χάρτης της Ελλάδας που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει μονομερώς οριοθετήσει την ΑΟΖ της με αυτές της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Λιβύης αλλά, δυστυχώς, δείχνει τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας στην Δύση και όχι στην Ανατολή.
Αυτή η στάση της Αθήνας, εάν συνεχίσει την σιωπή χαρτών, θα έχει μεγάλες αρνητικές συνέπειες λες και η Ελλάδα δεν διαθέτει θάλασσα. Εκτός εάν ισχύει ακόμα αυτό που είχε κάποτε αναφέρει ο προηγούμενος Έλληνας πρωθυπουργός εάν δηλαδή η Ελλάδα διαθέτει θαλάσσια σύνορα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου