GuidePedia

0

του Κώστα Σαρικά
Προς το παρόν, η ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τηρεί στάση αναμονής και κρατά απολύτως κλειστά τα χαρτιά της αναμένοντας την πρώτη κίνηση των γειτόνων.

Οι Έλληνες Επιτελείς εκτιμούν ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες το προσεχές διάστημα η Άγκυρα να προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών με στόχο την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αψηφώντας αντιδράσεις μετά τη συμφωνία με την Τρίπολη.

Θα είναι το επόμενο βήμα για την ενεργοποίηση της παράνομης συμφωνίας με στόχο να «σβήσει» και στην πράξητα ελληνική νησιά και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Και αυτές οι ενέργειες σε πρώτη φάση ξεκινούν με ένα μπαράζ Navtex για ασκήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο από την Κύπρο έως και την Κρήτη.

Ωστόσο, η εμπλοκή του ερευνητικού Barbaros σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές, θα είναι αυτή η οποία θα σηματοδοτήσει την πρόθεση της Τουρκίας να κορυφώσει την ένταση και να μετρήσει τις ελληνικές αντιδράσεις. Το τουρκικό πλοίο προς το παρόν παραμένει μέσα στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ Νότια της Αμμοχώστου.

Εάν λοιπόν η Άγκυρα προχωρήσει στο επόμενο βήμα τα ερωτήματα πλέον που τίθενται είναι πότε, πού και πώς .

Προς το παρόν, η ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τηρεί στάση αναμονής και κρατά απολύτως κλειστά τα χαρτιά της αναμένοντας την πρώτη κίνηση των γειτόνων.

Αποφεύγει κάθε δήλωση, παραπέμπει στην πολιτική ηγεσία και επικεντρώνεται στην διατήρηση συνεχούς επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Το εξαιρετικά ευαίσθητο για τα εθνικά συμφέροντα ζήτημα βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία προχωρά με ψυχραιμία και λεπτούς χειρισμούς σε συνεχείς διπλωματικές επαφές.

Ταυτόχρονα, οι εντολές προς τη στρατιωτική ηγεσία είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται προετοιμασμένες ώστε να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά αν χρειαστεί και να παρέμβουν σε περίπτωση προσπάθειας επιβουλής της Εθνικής Κυριαρχίας.

Τα σχέδια υπάρχουν και το Σύνταγμα είναι σαφές διαμηνύει η Κυβέρνηση, ωστόσο εξετάζονται μια σειρά από σενάρια, αλλά και ο τρόπος αντίδρασης σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Οποιαδήποτε προαναγγελία για έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα απαντηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής. Οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις δηλαδή θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τον βαθμό και τρόπο χρήσης ισχύος για να αντιδράσουν ανάλογα σε κάθε ενέργεια των γειτόνων.

Η σκέψη να προχωρήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε προληπτικές κινήσεις με μετακίνηση σημαντικού αριθμού μονάδων του Στόλου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο προς το παρόν έχει αποκλειστεί κι αυτό διότι ήδη δεν είναι λίγα τα πλοία τα οποία βρίσκονται μονίμως εκτός ναυστάθμου.

Η λογική είναι ότι με μια τέτοια ενέργεια η Αθήνα θα δείξει ότι επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης πριν καν η Άγκυρα αποκαλύψει στην πράξη τις προθέσεις της. Ούτως η άλλως παρουσία Ελληνικών πολεμικών πλοίων στα ακριτικά νησιά και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα υπάρχει στο πλαίσιο της μόνιμης ανάπτυξης μονάδων του Στόλου σε κάθε γωνιά του Αιγαίου.

Η Τουρκία διαθέτει σε κάθε περίπτωση το ''όπλο'' του αιφνιδιασμού και μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να μετακινήσει από τα λιμάνια της και κυρίως από το ναύσταθμο του Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο πολεμικά πλοία μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και όχι κατ' ανάγκη κοντά στην Κρήτη και στην περιοχή την οποία αμφισβητεί με τη συμφωνία Ερντογάν-Σάρατζ.

Όπως εκτιμούν όμως Έλληνες Επιτελείς όσο πιο μακριά από τα τουρκικά λιμάνια και ακτές επιχειρήσει να προκαλέσει η Άγκυρα τόσο μεγαλύτερες δυσκολίες θα έχει για να υποστηρίξει μια τέτοια ενέργεια. Και προσθέτουν ότι οι έρευνες και γεωτρήσεις της Άγκυρας μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ έγιναν με την ασφάλεια της άμεσης και γρήγορης υποστήριξης ναυτικής και αεροπορικής. Στη θαλάσσια ζώνη όμως την οποία "σημάδεψαν" Νοτιοανατολικά της Κρήτης τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για όσα πλοία των γειτόνων βρεθούν στην περιοχή.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top