GuidePedia

0

Συνθήκη των Σεβρών: Τι προέβλεπε η συμφωνία που «θυμήθηκε» ο Ερντογάν

© CC0 / gallica.bnf.fr

Ο Ερντογάν θυμήθηκε τη Συνθήκη των Σεβρών για να υποστηρίξει ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι «η αντιστροφή των Σεβρών».

Στη Συνθήκη των Σεβρών αναφέρθηκε την Κυριακή ο Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη, λέγοντας ότι συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης «είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή (της Συνθήκης) των Σεβρών».

Η Συνθήκη των Σεβρών υπεγράφη στις 10 Αυγούστου 1920, στη γαλλική πόλη Σεβρ μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ, μετά τη νίκη τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμφωνία έγινε δεκτή από τον σουλτάνο Μεχμέτ ΣΤ', αλλά απορρίφθηκε από τους Νεότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ. Οι όροι της συμφωνίας προκάλεσαν εντάσεις και αναζωπύρωσαν το εθνικιστικό αίσθημα μεταξύ των Τούρκων.

Η εθνοσυνέλευση του Κεμάλ αφαίρεσε την ιθαγένεια από τους υπογράφοντες και πυροδοτήθηκε ο αποκαλούμενος από τους Τούρκους, πόλεμος της ανεξαρτησίας που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή μιας νέας συνθήκης, της Συνθήκης της Λωζάνης, με την οποία ουσιαστικά δημιουργείται και η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία.

Αντίθετα, για την Ελλάδα η Συνθήκη των Σεβρών αποτέλεσε τεράστια διπλωματική επιτυχία, δικαιώνοντας την πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ουσιαστικά με τη Συνθήκη των Σεβρών διαμορφώνεται αυτό που ονομάστηκε «η Ελλάδα των δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών».
Τι προέβλεπε η Συνθήκη των Σεβρών

Με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Οθωμανική Αυτοκρατορία υποχρεώνεται να παραδώσει εδάφη της σε συμμαχικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, εδάφη σε Μεσοποταμία, Παλαιστίνη και Υπεριορδανία περνούσαν στη Βρετανία. Η Συρία και ο Λίβανος θα βρίσκονταν υπό την επιρροή της Γαλλίας. Η Ανατολία πήγαινε στη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας. Τέλος, Χετζάζ (μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας) το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη.

Στην Ελλάδα παραχωρούνται νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η περιοχή της Σμύρνης θα βρισκόταν υπό ελληνική διοίκηση και κατοχή για πέντε χρόνια. Ύστερα από την περίοδο αυτή θα μπορούσαν οι κάτοικοι με δημοψήφισμα να αποφασίσουν την προσάρτηση της περιοχής στην Ελλάδα. Εάν οι οθωμανικές αρχές δεν συναινούσαν στην εφαρμογή της Συνθήκης θα εξέπιπταν από την κυριαρχία τους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία θα μπορούσε να καταλάβει η Ελλάδα.
πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top