GuidePedia

0

Χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε χθες στο FIR Αθηνών ένα Πακιστανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών τύπου P-3 Orion. Το αεροσκάφος μπήκε στο FIR Αθηνών ανατολικά του Καστελόριζου, μετά συνέχισε στο FIR Λευκωσίας και κατόπιν επέστρεψε στην βάση του ακολουθώντας την ίδια πορεία αντίστροφα.

Ο τουρκικός στόλος διεξάγει την άσκηση ”Ανατολική Μεσόγειος-2019” στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τώρα όμως και με την συνδρομή του πακιστανικού ΠΝ, όπου συμμετέχει με μια φρεγάτα.

Ο Μουχάμεντ Ακράμ, διοικητής της πακιστανικής Φρεγάτας «PNS Alamgir», η οποία θα συμμετάσχει στην τουρκική ναυτική άσκηση, δήλωσε ότι μαζί με πλοία του τουρκικού ΠΝ θα προχωρήσουν σε ειδικές ασκήσεις και σενάρια στο Αιγαίο πέλαγος και την Α.Μεσόγειο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι θέλει να βελτιώσει την διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμαχικών χωρών και ειδικά της Τουρκίας, η οποία είναι πολύ σημαντική για τους Πακιστανούς, ενώ ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Υπενθυμίζοντας ότι η συμμετοχή του Πακιστάν στην άσκηση θα ενισχύσει τις υφιστάμενες διμερείς σχέσεις και ότι οι δύο χώρες ενισχύουν ακόμα πιο πολύ την ήδη πολύ ειλικρινή αδελφότητα, είπε:

«Το Πακιστάν διεξάγει πολλές ασκήσεις με το τουρκικό Ναυτικό, καθώς οι δύο χώρες έχουν πολύχρονη σχέση αδελφοσύνης, και φιλίας. Οι σχέσεις αυτές καθορίζονται με βάση την πολύ ισχυρή θρησκευτική και πολιτιστική σύνδεση. Παρόλο που οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ μακριά η μια από την άλλη, υπάρχει μια μεγάλη φιλία και αδελφοσύνη που μικραίνει τα γεωγραφικά όρια και τα σύνορα. Συνεχίζουμε εδώ και χρόνια μαζί με το τουρκικό ναυτικό. Έχουμε έρθει να συμμετάσχουμε στην άσκηση “Ανατολική Μεσόγειος-2019, για να υλοποιήσουμε ναυτικά σενάρια μεταξύ δύο συμμαχικών χωρών«, κατέληξε ο ίδιος.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο με αεροσκάφος αυτής της χώρας, καθώς μέχρι σήμερα με εξαίρεση τα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και γενικότερα των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας που δεν καταθέτουν σχέδιο πτήσης ή το κάνουν σπάνια, στο πλαίσιο τακτικής, όλες οι άλλες χώρες το πράττουν καθώς αν μη τι άλλο έχει να κάνει και με την ασφάλεια των πτήσεων στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ακόμα στοιχείο που προστίθεται στον προβληματισμό με την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που την Τρίτη είχε ως αποτέλεσμα και 4 σκληρές αερομαχίες. Χθες στο Αιγαίο η Τουρκία έστειλε συνολικά 10 μαχητικά αεροσκάφη και συγκεκριμένα 8 F-16 και 2 F-4E καθώς επίσης και 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235 που σημείωσαν 37 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 12 παραβάσεις των Κανόνων Πτήσης στο FIR Αθηνών πετώντας χωρίς να υποβάλλουν σχέδιο πτήσης.

Σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια τα αεροσκάφη αυτά βρήκαν απέναντί τους ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν.

Η πτήση του έγινε στο πλαίσιο της άσκησης «Ανατολική Μεσόγειος 2019» που διενεργούν οι Τούρκοι σε όλη την περιοχή έχοντας ενεργοποιήσει για αυτό τον σκοπό, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, πάνω από 48 πλοία και 4.700 άτομα σε προσωπικό.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας την χαρακτηρίζει ως την μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα καθώς σε αυτή συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και άλλες 15 χώρες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top