GuidePedia

0

Ζεύγος μαχητικών F-16C Block 52+ της 343Μ «ΑΣΤΕΡΙ» που επιχειρούν από την 115 ΠΜ ήταν αυτό που πέταξε σήμερα το πρωί προκειμένου να συνοδεύσει το στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-52 Η Stratofotress στη διέλευση που πραγματοποίησε εντός του ΕΕΧ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποστολή αυτή ήταν προγραμματισμένη, στο πλαίσιο συνεργασίας της ΠΑ με την USAF, με πρόβλεψη τα Ελληνικά μαχητικά να πετάξουν σε ρόλο “Force Protection” παρέχοντας ένοπλη συνοδεία και προστασία όπως προβλέπεται σε όλες τις ανάλογες επιχειρήσεις.

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι αν και αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 12 μηνών που εκτελείται ανάλογη συνεργασία, αυτή τη φορά υπήρξε συμμετοχή των μαχητικών της ΠΑ πολύ πέρα από τα όρια του ΕΕΧ μέχρι και την Κύπρο.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει όχι μόνο τις «στρατηγικές» ικανότητες των ελληνικών F-16C/D Block 52+ σε αποστολές μεγάλων αποστάσεων αλλά και τη στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί με την USAF, δεδομένου ότι η συνοδεία βομβαρδιστικών από μαχητικά συμμαχικών χωρών, είναι κάτι γίνεται μεν (όπως αναφέρουμε στη συνέχεια) αλλά όχι σε ευρεία κλίμακα, καθώς επιλέγονται συγκεκριμένες Αεροπορίες με δεδομένο επίπεδο ικανοτήτων για τέτοιες αποστολές!



Το σχέδιο πτήσης

Ειδικότερα το αμερικανικό βομβαρδιστικό, το οποίο εισήλθε μετά τις 09 00 το πρωί στο FIR Αθηνών και νότια της Πελοποννήσου, προερχόταν από τη Μεγάλη Βρετανία. Πέρασε σε ελληνικό εναέριο χώρο αφού προηγουμένως εκτέλεσε διέλευση άνωθεν ιταλικού Εναέριου Χώρου και στη συνέχεια κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου και κατόπιν έλαβε ανατολική πορεία προς την Κύπρο.

Τα μαχητικά της 343Μ που απογειώθηκαν από την 115ΠΜ είχαν ως αποστολή την συνοδεία του αμερικανικού βομβαρδιστικού, εκτελώντας συνένωση σε προκαθορισμένο σημείο και ακολούθως πέταξαν μαζί του σε κλειστό σχηματισμό για μεγάλη απόσταση.

Όπως αναφέρει και σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», τα δύο F-16 μαζί με το Β-52 έφτασαν μέχρι το FIR Λευκωσίας και εν συνεχεία κινήθηκαν ανατολικά, προκειμένου να προσεγγίσουν τις βόρειες περιοχές της Συρίας. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι τα ελληνικά μαχητικά πέταξαν και πάνω από συριακό εναέριο χώρο καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν. Με την ολοκλήρωση της εκτέλεσης διαδικασιών από το αμερικανικό βομβαρδιστικό (που εξομοιώνουν τακτικές άφεσης όπλων κρούσης), ο σχηματισμός εισήλθε και πάλι στο FIR Λευκωσίας. Αυτή τη φορά όμως τα αεροσκάφη πέταξαν από την βόρεια πλευρά της Μεγαλονήσου (πάνω από τα κατεχόμενα) σε ύψος 40.000 ποδών.



Τι είδους αποστολές εκτελούν τα B-52

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό κάτι που παραγνωρίζεται από όλα τα σχετικά δημοσιεύματα του τύπου, ότι η εμφάνιση στρατηγικών βομβαρδιστικών των ΗΠΑ στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου δεν είναι μια τυχαία αποσπασματική ενέργεια αλλά αντιθέτως εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης «Global Thunder 20». Αυτή τη αφορά την ανάπτυξη των «αειθαλών» (λόγω ηλικίας αλλά ικανότατων) B-52 Stratofortress μαζί με τα νεότερα Stealth βομβαρδιστικά B-2 Spirit που ανήκουν στην U.S. Strategic Command (USSTRATCOM) προκειμένου τα πληρώματα τους να διατηρήσουν ικανότητα επιχειρησιακής ετοιμότητας η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει μικτές επιχειρήσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με συμμαχικά αεροσκάφη.

Οι αποστολές αυτές διεξάγονται παράλληλα από πολλαπλούς σχηματισμούς αεροσκαφών στο Ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων για επίδειξη ικανότητας των ΗΠΑ να παρέχουν αποτροπή σε αποστολές μεγάλων αποστάσεων σε συνεργασία με μαχητικά 4ης αλλά και 5ης γενιάς.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η Αμερικανική Αεροπορία, η «Global Thunder» είναι η ετήσια άσκηση της USSTRATCOM, η οποία (όπως υποδηλώνει η ονομασία της) έχει ρόλο πυρηνικής αποτροπής και στρατηγικής κρούσης σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη – τόσο με τακτικά όσο και πυρηνικά όπλα – ενώ ο σχεδιασμός της περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την συνεργασία με συμμαχικές χώρες «για την ενδυνάμωση της παγκόσμιας σταθερότητας και της ασφάλειας».

Ανάλογες συνεργασίες όπως αυτή της USAF με την ΠΑ, πραγματοποιούνται σε ασκήσεις του συγκεκριμένου είδους που διεξάγουν οι ΗΠΑ σε όλα τα κύρια θέατρα επιχειρήσεων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται εκτός της Ευρώπης, η Αλάσκα, η Μέση Ανατολή και ο Ειρηνικός με τις συμμαχικές χώρες που βρίσκονται στις περιοχές αυτές.



Η ΠΑ πέρασε και πάλι το μήνυμα

Αυτή πάντως ήταν η δεύτερη φορά που μαχητικά της ΠΑ πέταξαν σε λιγότερο από ένα μήνα πάνω από την Κύπρο με προφανή το συμβολισμό που ενέχει μια τέτοια ενέργεια ιδίως απέναντι στην Άγκυρα, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα στην Ν.Α Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις, αμφισβητώντας κατά απαράδεκτο τρόπο την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top