GuidePedia

0

Ένα εξόχως σημαντικό συνέδριο διοργανώθηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια της Κύπρου στις 18-19 Νοεμβρίου 2019, και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο. Αναδημοσιεύουμε με επιφύλαξη σχετικό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας gunes.com, έως ότου επιβεβαιωθούν οι πολύ κρίσιμες πληροφορίες. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ρωσία, -με την εμφάνιση του Αλεξάντρ Ντούγκιν να δίνει ένα ηχηρό μήνυμα-, Αμερική, Συρία, Λίβανο και Πακιστάν καθώς και απόστρατοι Τούρκοι στρατηγοί, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, ο αυτοαποκαλούμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα Derya Kanbay, αυτοαποκαλούμενοι υπουργοί του ψευδοκράτους και μυστικοσύμβουλοι του Ερντογάν.


Το συνέδριο επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα στην ενεργειακή ασφάλεια και στο ιστορικό υπόβαθρό της, τις αλλαγές στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και τις πολιτικές των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο EastMed, η σχέση της Τουρκίας με την Ευρασία και τον "Δρόμο του Μεταξιού" (BRI).

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που διατυπώθηκαν την πρώτη ημέρα του συνεδρίου σε μορφή μανιφέστου συνοψίζονται περιληπτικά στα εξής:



Τούρκος Ναύαρχος ε.α. Cem Gürdeniz
Ο Ναύαρχος ε.α. ξεκαθάρισε ότι "Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ΤΔΒΚ θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα με το Λίβανο και τη Συρία". Ενώ επισήμανε ότι "Η Ασιατική εποχή ξεκινάει αμετάκλητα. Η Τουρκία ανακαλύπτει εκ νέου την Ασία." υπονοώντας επικείμενες εξελίξεις με απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρωατλαντική αρχιτεκτονική ασφαλείας και μετακίνησή της προς την Ευρασία.

Επίσης ανέφερε ότι "Στις 5 Νοεμβρίου [2019], το πρώτο κινεζικό τρένο ταξίδευσε μέσω του κεντρικού διαδρόμου της Κασπίας -κομμάτι του Belt and Road Initiative (BRI)-, φτάνοντας στην Ανατολία και τον Βόσπορο. Η Τουρκία, συσφίγγει τις σχέσεις της με το Ιράν, τη Ρωσία και γενικότερα με τις χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα." Όσον αφορά το ψευδοκράτος είπε, "Η ΤΔΒΚ, έχει εναρμονιστεί πλήρως με τη γεωπολιτική της Ανατολίας και έχει γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας και της γαλάζιας πατρίδας στα 36 της γενέθλιά της." Σχετικά με την ομοσπονδιακή λύση ανέφερε ότι ήταν καταδικασμένη να καταρρεύσει από τα γεννοφάσκια της και ότι "Θα αντικατασταθεί από την ανεξάρτητη Τουρκική Κυπριακή Δημοκρατία του ασιατικού αιώνα." Δήλωσε ακόμη ότι "Αυτό το νησί είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Θα προστατεύσουμε αυτήν την κληρονομιά, επειδή η άμυνα της Ανατολίας αρχίζει στη θάλασσα." Αφού υποστήριξε ότι το τέλος της Δύσης πλησιάζει, και η Ασία πλέον είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων, εξέφρασε την άποψη ότι το μέλλον της Τουρκίας και του ψευδοκράτους ανήκει στην Ευρασία και ότι πρέπει να κλείσουν συμφωνίες με την Ρωσία και την Κίνα.



Τουρκάλα ακαδημαϊκός Δρ. Emete Gözügüzelli
Η τουρκάλα ακαδημαϊκός ανέφερε σχετικά με τον σχεδιασμό του EastMed ότι ο αγωγός που διέρχεται από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα, "είναι μόνο ένα όνειρο", διότι χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, επειδή η όδευσή του διέρχεται από την ΑΟΖ της Τουρκίας. Επίσης επισήμανε ότι η κολισιεργεία του εγχειρήματος έγκειται στις περιορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου της περιοχής που δεν είναι ικανές για να αποτελέσουν εναλλακτική λύση στην παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να αντικαταστήσουν το ρωσικό μονοπώλιο.

Επίσης επισήμανε ότι "τα κακομαθημένα παιδιά Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργούν σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο στη Μεσόγειο". Όσον αφορά στις γεωτρήσεις αλλά και τις σεισμογραφικές έρευνες των τουρκικών πλοίων ανέφερε "Εκείνοι που αγνοούν αυτές τις μελέτες είναι εξτρεμιστές, ενεργώντας προκλητικά και προκατειλημμένα κατά τρόπο αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο." Ενώ με εμπρηστικό ύφος είπε "Με την ευκαιρία, χαιρετισμούς στον Γιαβούζ, χαιρετισμούς στο Φατίχ, χαιρετισμούς στο Μπαρμπαρός, Ορούτς Ρεϊς. Ο Αλλάχ είναι μαζί σας".

Συμπερασματικά, είναι ξεκάθαρο πως πλέον πως η Τουρκία φλερτάρει ανοικτά με την Ευρασία, στρέφοντας την πλάτη στην Δύση. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι μάλλον ωρίμασαν οι γεωπολιτικές συνθήκες για να δρομολογηθούν οι σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες απεγκλωβισμού της Τουρκιάς από τον Ευρωατλαντισμό. Η παρουσία και μόνο του "πατέρα του Ευρασιανισμού" του Ρώσου Αλεξάντρ Ντούγκιν, σηματοδοτεί την περαιτέρω σύσφιξη των Ρωσο-τουρκικών σχέσεων, η οποία εκτιμάται ότι θα επισφραγιστεί με την παραγγελία Su-35 (τα Su-57 αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρές καθυστερήσεις στην μαζική παραγωγή τους) από την Τουρκία, αφού λήξει η προθεσμία για τα F-35.



Στο προσεχές μέλλον θα δούμε τεράστιες υπαναχωρήσεις από την αμερικανική διπλωματία έναντι της Τουρκίας, ως μια απέλπιδα προσπάθεια διατήρησής της στη δυτική αρχιτεκτονική ασφάλειας. Γεγονός που οφείλει να μας κρατά σε έντονη διπλωματική εγρήγορση, ώστε να αποφευχθεί το πιθανό ενδεχόμενο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας να θυσιαστούν ως βορά στη τουρκική νεοθωμανική επεκτατική βουλιμία.

Επιπλέον, η σιγή ιχθύος του Ισραήλ σχετικά με τον EastMed και τις εξελίξεις στην περιοχή γενικότερα, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την πολιτική ανωμαλία που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό, και ενδέχεται να προμηνύει αλλαγή πλεύσης. Ίσως μια στενότερη συνεργασία Ισραήλ-Κίνας (άποψη) να είναι υπό εκκόλαψη ώστε να συμμετέχει ενεργά στον "Δρόμο του Μεταξιού", γεγονός που βάζει σε δεύτερη ταχύτητα την αναγκαιότητα του EastMed. Διευκρινίζεται ότι, το Ισραήλ με τον EastMed έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία η οποία αποτελεί αναγκαίο κομμάτι του παζλ που λέγεται BRI.


Εν κατακλείδι, μήπως τελικά ο συγκερασμός των ως άνω παρατηρήσεων, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο απευκταίο αλλά όχι απίθανο σενάριο του Proxy War Ελλάδας - Τουρκίας
; Σενάριο που ευνοεί έτι περισσότερο το Ισραήλ με την εκατέρωθεν αποδυνάμωση-αποσταθεροποίηση Ελλάδας-Τουρκίας με σκοπό την ευκολότερη διέλευση του EastMed αλλά και του "Δρόμου του Μεταξιού". Όπως και να 'χει, κοσμογονικές εξελίξεις εκτυλίσσονται με επίκεντρο την Αν. Μεσόγειο η οποία είναι πρόδηλο ότι αποτελεί την ωραία Ελένη της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top