GuidePedia

0

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Είμαστε μάρτυρες παρανοϊκών καταστάσεων. Αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο ταραξίας της περιοχής μας -ένας είναι ο ταραξίας στην ευρύτερη γειτονιά της Μεσογείου- ελέγχει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στον απόλυτο βαθμό. Και κυριολεκτούμε.

Δεν το λέμε εμείς. Αλλά, οι πιο σημαντικοί αναλυτές και νομοθέτες της Αμερικής. Δικαιολογημένα έφριξε το Διαδίκτυο μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Συμφώνησαν για τον έλεγχο των εδαφών μίας άλλης χώρας, της Συρίας. Πρόκειται για την πιο φρικτή διαπίστωση. Η Αμερική και η Τουρκία, ερήμην του λαού της Συρίας, αποφάσισαν ότι ο Ερντογάν θα κατέχει απ’ εδώ και πέρα ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας. Αδιανόητα πράγματα… 

Διότι ποιος μπορεί να βγάλει πλέον από το μυαλό του ότι όλο αυτό το απαράδεκτο σκηνικό, της αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών και της εισβολής που ακολούθησε μετά το πράσινο φως του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Ερντογάν, δεν ήταν σκηνοθετημένο. Στο αεροδρόμιο του Ντάλλας, όπου έφτασε την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα ο κ. Τραμπ, και ακούγοντας το παραλήρημά του, ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε συγκεκριμένα αυτό. Και ο κ. Τραμπ τα έχασε…

Και στην ομιλία του στο Ντάλλας τι είπε νομίζετε;
Μερικές φορές πρέπει να τους αφήσετε να συγκρουστούν, όπως δύο παιδιά. Πρέπει να τους αφήσετε να πολεμήσουν και στη συνέχεια να τους απομακρύνετε!

Το «κόλλημα» του προέδρου της Αμερικής με τον Ερντογάν αποτελεί μείζον πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες που δεν διατηρούν καλές σχέσεις με την Τουρκία.

Ο κ. Τραμπ δεν έχει κανένα απολύτως κώλυμα, για να ικανοποιήσει τον κ. Ερντογάν, να παραβιάσει νόμους και συμφωνίες. Ακόμα και να προδώσει τους πραγματικούς συμμάχους της Αμερικής. Αυτό που συνέβη αποτελεί και ένα ισχυρό πλήγμα για το Ισραήλ, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει ένα πολύ επικίνδυνο Ιράν, το οποίο προετοιμάζεται για τη μεγάλη αναμέτρηση με το Εβραϊκό Κράτος. Δικαιολογημένα στο Ισραήλ αναρωτιούνται οι άνθρωποι: Γιατί ο κ. Τραμπ να μην προδώσει και εμάς;
Η προδοσία των Κούρδων της Συρίας από τον κ. Τραμπ θα καταγραφεί για πάντα στην Ιστορία. Δεν πρέπει να έχει συμβεί ξανά, ένας ηγέτης και μία χώρα, να φερθούν τόσο άθλια σε ένα λαό που τάχθηκε υπέρ τους στον μεγαλύτερο πόλεμο της Αμερικής. Διότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αποτελούσαν την μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική υπερδύναμη στην πρόσφατη ιστορία της.
Ήταν τόσο γρήγορη η απόκτηση ισχύος από τους τζιχαντιστές, σε μία ευαίσθητη περιοχή για τους Αμερικανούς, που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τους χαρακτήρισαν κίνδυνο για την ύπαρξη των ΗΠΑ. Ναι, τόσο πολύ τους φοβήθηκαν. Οι Κούρδοι ανέλαβαν να κάνουν τη δουλειά για την Ουάσιγκτον και συμφώνησαν ότι θα έχουν τουλάχιστον προστασία, όταν χρειαστεί. Η συμφωνία έγινε μεταξύ των πιο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο πλευρών.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ και ο υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τους υποσχέθηκαν ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ να τους σφαγιάσουν οι Τούρκοι. Και όταν την υπόσχεση σου τη δίνουν αυτοί οι δύο, εκ μέρους της Αμερικής, έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Δεν τους προστάτευσαν, αντίθετα αν διαβάζει κανείς πίσω από τις γραμμές, υποπτεύεται ότι τους πούλησαν στον Ερντογάν. Και αν όντως συμβαίνει αυτό, πρόκειται όχι μόνο για ιστορικό λάθος αλλά για ποινική πράξη με την οποία πρέπει να ασχοληθούν τα Διεθνή Δικαστήρια.

Η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, διότι το έργο το είδαμε πολλές φορές. Μόλις την Τετάρτη ο κ. Τραμπ δημοσιοποίησε δια της διαρροής στο κανάλι Fox, μία άθλια και ακραία υποτιμητική επιστολή στον Ερντογάν. Ποιος περίμενε ότι μετά από αυτό το γράμμα, ο κ. Τραμπ θα αποφάσιζε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να εξυπηρετήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας; Η επιστολή -ανεξάρτητα αν ο παραλήπτης ήταν ο Ερντογάν- βρίθει προσβολών και απειλών. Την υπαγόρευσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Αμερικής.

Ο κ. Τραμπ είναι σίγουρα ένας απρόβλεπτος ηγέτης. Δεν θα μου προκαλέσει καθόλου έκπληξη εάν σε μερικές μέρες δούμε νέες απειλές -ακόμα και νέες κυρώσεις- εναντίον της Τουρκίας. Δεν υπολογίζει, ως γνωστό, κανένα και τίποτα. Γι’ αυτό στην Ελλάδα και την Κύπρο πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να μην υποχωρήσουμε σε όποιες πιέσεις ασκηθούν μέχρι τις επόμενες αμερικανικές εκλογές… Τούτο το έργο δεν έχει τελειώσει. Ακολουθούν ακόμα πολλές σκηνές.

Η απειλή του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ότι ο κ. Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος και για στρατιωτική δράση εναντίον της Τουρκίας, προκάλεσε ανατριχίλα στο σύστημα της Ουάσιγκτον. Διότι υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πάει καλά με τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της εκεχειρίας και επίσης υποπτεύονται ότι η συνάντηση του Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας μπορεί και να οδηγήσει σε συμφωνία εναντίον των στρατηγικών συμφερόντων της Αμερικής στη Μέση Ανατολή.

Το είπαμε και θα το ξαναπούμε: ο Τραμπ είναι ο πιο απρόβλεπτος άνθρωπος αυτού του πλανήτη. Αλλάζει αποφάσεις στο δευτερολέπτο. Τη μία στιγμή υμνεί τον Ερντογάν και την επομένη του στέλνει το πιο προσβλητικό γράμμα. Και αμέσως μετά τον χαρακτηρίζει “μεγάλο ηγέτη”. Η συμφωνία για την εκεχειρία, αλλά περισσότερο το τέλος της εκεχειρείας, μπορεί να κρύβει και την έναρξη μίας μεγάλης κρίσης…

Αναμονή μέχρι το βράδυ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top