GuidePedia

0

Η ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει στη Συρία η Τουρκία θα έχει βάθος από 30 έως 40 χιλιόμετρα, ενώ το μήκος της θα είναι από 300 μέχρι και 480 χιλιόμετρα!

Ο κύβος ερρίφθη, η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία είναι προ των πυλών.

Το «πράσινο φως» έδωσε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας πως αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» κι αφήνοντας τους Κούρδους -μέχρι τώρα- σύμμαχούς του αβοήθητους.

Παραμένει άγνωστο τι θα κάνει τώρα ο Ερντογάν στη Συρία, όντας ουσιαστικά ανεξέλεγκτος, έχοντας απέναντί του μόνον τους Κούρδους αντάρτες, που μπορεί να είναι «σκληροτράχηλοι», αλλά μέχρι τώρα διέθεταν αμερικανικά οπλικά συστήματα.

Σύμφωνα με τα όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει ο Ερντογάν, επιδίωξή του είναι να δημιουργήσει στη Συρία μια «ζώνη ασφαλείας» για την μετεγκατάσταση των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στη χώρα του.

Η ζώνη αυτή μέσα στο έδαφος της Συρίας θα έχει βάθος από 30 έως 40 χιλιόμετρα, ενώ το μήκος της θα είναι από 300 μέχρι και 480 χιλιόμετρα!

Ενδεικτικός είναι και ο χάρτης που δημοσιοποίησε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu. Όπως φαίνεται στον χάρτη αυτό, το σχέδιο της Τουρκίας είναι να εισβάλει στη Συρία όχι μόνον ανατολικά του Ευφράτη -όπως συχνά πυκνά λέει ο Ερντογάν- αλλά και δυτικότερα.

Όπως αναφέρει το Anadolu, από τα σύνορα της Τουρκίας και μέχρι την κόκκινη γραμμή θα μπορούσαν να επανεγκατασταθούν 1 με 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, ενώ εάν η ζώνη ασφαλείας επεκτεινόταν μέχρι την κόκκινη διακεκομμένη γραμμή, τότε θα μπορούσαν να επαναπατριστούν 3 εκατομμύρια Σύροι.

Στον χάρτη σημειώνονται με κίτρινο χρώμα οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους του YPG και του PKK, με ροζ χρώμα οι περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Άσαντ, με σκιασμένο πράσινο χρώμα οι περιοχές που ήδη έχει καταλάβει στη Συρία η Τουρκία, ενώ με πράσινο οι περιοχές που ελέγχονται από τους Συριακή αντιπολίτευση.

Προφανώς θέλοντας να καθησυχάσει την Διεθνή Κοινότητα για τις προθέσεις της, η Άγκυρα δια του διευθυντή επικοινωνιών του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η Τουρκία θα παράσχει υπηρεσίες στις περιοχές τις οποίες θα καταλάβει από την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.

Σε ένα τουίτ, ο Φαχρετίν Αλτούν ανέφερε πως οι δύο προηγούμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας μέσα στη Συρία (σσ οπότε και κατελήφθη η σκιασμένη πράσινη περιοχή στον χάρτη του Anadolu), έδειξαν ότι μπορεί να παράσχει ένα πρότυπο διακυβέρνησης και ασφάλεια για όλους τους Σύρους, και πρόσθεσε πως ο πρωταρχικός σκοπός της Άγκυρας είναι να πολεμήσει τους μαχητές και να αποτρέψει μια επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.
«Αλαλούμ» με τις Αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία

Εντωμεταξύ η απόφαση Τραμπ να αφήσει ελεύθερο έδαφος στην Τουρκία, μάλλον αιφνιδίασε έως και «βραχυκύκλωσε» τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία.

«Η αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ θα περιοριστεί αρχικά σε ένα τμήμα συριακού εδάφους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία οι δύο χώρες εργάζονται για την εγκαθίδρυση μιας ειδικής ζώνης ασφαλείας», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο αξιωματούχος, που μιλούσε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως η αποχώρηση από την περιοχή δεν θα περιλαμβάνει πολλές δυνάμεις — ίσως μερικές δεκάδες στρατιώτες. Ο αξιωματούχος δεν είπε κατά πόσον τα στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τη χώρα ή θα επανατοποθετηθούν κάπου αλλού στη Συρία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 1.000 στρατιώτες.

Στον χάρτη που ακολουθεί, φαίνονται σημειωμένες με αστέρι οι περιοχές που βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις. Κάποιες από αυτές ήδη άρχισαν να αποχωρούν…



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top