GuidePedia

0

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η Άγκυρα θα εξαπολύσει σύντομα επίθεση στη βόρεια Συρία.

«Η διαδικασία αποχώρησης των Αμερικανών έχει ξεκινήσει, σε συνέχεια όσων ανέφερε και η πλευρά του προέδρου Τραμπ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι νέο.
Ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε την αποχώρηση των στρατευμάτων του, αν και αυτό καθυστέρησε να γίνει. Παρά την καθυστέρηση αυτή, οι εκπρόσωποι Αμρικανών και Τούρκων βρίσκονταν σε διαρκείς διαπραγματεύσεις για την περιοχή.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα. Πάντα λέγαμε πως «μπορεί να χτυπήσουμε ξαφνικά μια νύχτα» και συνεχίζουμε να το λέμε με την ίδια αποφασιστικότητα» τόνισε για τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε, επίσης, και στο σχέδιο με τα F-35, τονίζοντας: «Είναι μια διαδικασία που τράβηξε χρονικά. Ελπίζω πως ο Τραμπ θα με καλέσει να μιλήσουμε και να καταλήξουμε σε μια απόφαση. Μέσα στο πρώτο μισό του επόμενου μήνα, θα τον επισκεφτώ, εκτός απροόπτου, στην Ουάσινγκτον

Έντονη κινητικότητα τουρκικών στρατευμάτων παρατηρείται από χτες, στα σύνορα Τουρκίας Συρίας.
Τα στρατιωτικά οχήματα καταγράφηκαν σε φωτογραφίες και βίντεο επιβεβαιώνοντας τη δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για τη δημιουργία της λεγόμενης «ασφαλούς ζώνης» στο συριακό έδαφος κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Το τουρκικό πρακτορείο DHA ανέφερε ότι μεταφέρονται άρματα και θωρακισμένα οχήματα στην περιοχή του Ακτσάκαλε, στα νοτιοανατολικά σύνορα. Ο τελικός προορισμός τους είναι η πόλη Τελ Αμπιάντ, εντός του συριακού εδάφους.

Εννέα φορτηγά μεταφοράς οχημάτων και ένα λεωφορείο γεμάτο με στρατιώτες έφτασαν στο Ακτσάκαλε τη νύχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Οι μονάδες αυτές μετακινήθηκαν από τη Σανλιούρφα, όπου τον περασμένο Μάρτιο ο τουρκικός στρατός άνοιξε ένα κέντρο διοίκησης.

Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να μπούμε στη Συρία

Την αεροπορική και χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία, όπου η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον δεν έχουν ακόμη εγκαθιδρύσει μια σχεδιαζόμενη «ασφαλή ζώνη» ανακοίνωσε χτες ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κάναμε τις προετοιμασίες μας, κάναμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια, δώσαμε τις απαραίτητες οδηγίες», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει αεροπορικές και χερσαίες ενέργειες και πως αυτές μπορεί να αρχίσουν «ακόμη και σήμερα ή αύριο».

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ωστόσο ότι «δεν θα διστάσουν να μετατρέψουν τυχόν απρόκλητη (τουρκική) επίθεση σε γενικευμένο πόλεμο» για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους στη βορειοανατολική Συρία.

Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη μεθόριο με τη Συρία από κοινού με την Τουρκία, όμως η Άγκυρα έχει δηλώσει πως δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο και έχει επανειλημμένα απειλήσει να πραγματοποιήσει εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top