GuidePedia

0

Στο επιχειρησιακό επίπεδο των πολεμικών επιχειρήσεων, η προώθηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας και η ανάγκη ευέλικτης αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από τις περιοχές που είχαν αναπτυχθεί στην Συρία, έφεραν τις ΗΠΑ και την Τουρκία πολύ κοντά στο ενδεχόμενο μιας άμεσης πολεμικής σύγκρουσης στο πεδίο της μάχης.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει παράπονα για πυρά του τουρκικού πυροβολικού κοντά στις στρατιωτικές της δυνάμεις, ενώ ενδεικτική του κλίματος έντασης που διαμορφώθηκε ήταν και η πτήση αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους πάνω από την συνοριακή πόλη Κομπάνι και καθώς αντάρτες που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας είχαν βρεθεί κοντά σε μία αμερικανική στρατιωτική βάση.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει δηλώσει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει υποσχεθεί τηλεφωνικά στον πρόεδρο Τραμπ ότι η Τουρκία δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι. “Η δήλωση του προέδρου Τραμπ για το Κομπάνι ήταν ‘Μην βομβαρδίσετε εκεί,” είχε δηλώσει προχθές στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Ερντογάν. “Είπαμε ότι πραγματοποιούσαμε μία επιχείρηση περικύκλωσης της πόλης. Δεν μας ενδιαφέρει το εσωτερικό του Κομπάνι, αλλά είπαμε ότι “αν υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη είναι ενδεχόμενο να εμπλακούμε,” είχε δηλώσει ο Ερντογάν.

Στην Τουρκία ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν πέταξε χθες στην Τουρκία λαμβάνοντας μέρος σε μία διπλωματική αποστολή έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα για τον τερματισμό της πολεμικής επίθεσης στα βόρεια της Συρίας, αναγκάζοντας την Ουάσινγκτον να αποχωρήσει εσπευσμένα από την περιοχή.

Ο Ο’ Μπράιεν ασκεί τα καθήκοντα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για έναν μήνα αναμένονταν να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις από την απόφαση του Ερντογάν να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα κατά των Κούρδων στην Συρία, οι οποίοι έχουν πολεμήσει στο πλευρό των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν θα υπάρξει εκεχειρία. Η τουρκική στρατιωτική επίθεση που άρχισε μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ερντογάν και του Τραμπ ανάγκασε την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την στρατηγική που ακολουθούσε επί μία πενταετία, ανακαλώντας την παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων που διατηρούσε στα βόρεια της Συρίας.

Από την άλλη μεριά, συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που είχαν την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, αντιπάλων των ΗΠΑ στην Συρία, προωθήθηκαν άμεσα στις περιοχές όπου και περιπολούσαν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η τουρκική επίθεση ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ προκάλεσε ερωτηματικά για την τύχη των χιλιάδων τζιχανστιστών μαχητών στις κουρδικές φυλακές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top