GuidePedia

0

Μας ασκούν πιέσεις για να σταματήσουμε, μας ανακοινώνουν κυρώσεις αλλά δεν σταματάμε εάν δεν πετύχουμε τους στόχους μας διαμηνύει ο Erdogan
Τελεσίγραφο στους Κούρδους της Συρίας να παραδώσουν τα όπλα μέχρι απόψε το βράδυ στέλνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη διπλωματικό παρασκήνιο με πρωταγωνιστές τους Ρώσους, οι οποίοι πιέζουν για συμφωνία μεταξύ των τουρκικών και των συριακών δυνάμεων.

Το τελεσίγραφο στους Κούρδους

«Μέχρι το βράδυ όλοι οι ‘’τρομοκράτες’’ πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη που καθορίσαμε» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.
«Όταν οι τρομοκράτες εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη στη Βόρεια Συρία, τότε θα τελειώσει και η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» διεμήνυσε.
Ο ίδιος απέρριψε για ακόμα μία φορά κάθε πρόταση για διαμεσολάβηση με τους Κούρδους, κάτι που είχε προτείνει και ο Trump.
«Η Δημοκρατία της Τουρκίας ποτέ στην ιστορία της δεν κάθισε στο τραπέζι με τρομοκρατικές ομάδες, δεν ψάχνουμε μεσολαβητή γι’ αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία ποτέ δεν διέπραξε σφαγή αμάχων στην ιστορία της και ποτέ δεν θα το κάνει, πρόσθεσε ο Erdogan, κάνοντας λόγο για «ψεύτικες» φωτογραφίες με νεκρούς αμάχους που δημοσιεύθηκαν από «μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τάσσονται υπέρ του ΡΚΚ».
«Αν θέλετε να δείτε σφαγές αμάχων κοιτάξτε στην Κύπρο πριν την Τουρκική εισβολή…
Κοιτάξτε την Παλαιστίνη όπου σχεδόν κάθε μέρα αθώοι ανθρώποι σκοτώνονται κάτω από την μύτη σας» δήλωσε ο Erdogan.
Απευθυνόμενος στη Δύση, τον Αραβικό Σύνδεσμο και άλλους επικριτές του, ο πρόεδρος της Τουρκίας σχολίασε ότι κάποια στιγμή «θα βρουν μπροστά τους» αυτά που κάνουν.
«Κάποια μέρα βόμβες θα πέφτουν στις χώρες σας μέσα στα σύνορά σας, σκοτώνοντας τους πολίτες σας που θα τρέμουν από τους βομβιστές αυτοκτονίας και τις τρομοκρατικές επιθέσεις» είπε.

Στροφή 180 μοιρών για συνάντση με Pompeo και Pence

Εν τω μεταξύ μία περίπου ώρα μετά την τοποθέτησή του στο Skynews ότι δεν θα δεχθεί να συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που ταξιδεύουν στην Τουρκία για να διαπραγματευτούν εκεχειρία στη Συρία ο Erdogan τα «γυρίζει».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το skynews και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Erdogan κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στους Τούρκους δημοσιογράφους δήλωσε ότι θα συναντηθεί τόσο με τον αντιπρόεδρο Pence, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Pompeo.
Ωστόσο, αρχικά, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει πως δεν θα έχει συνομιλίες με τους Pence και Pompeo, οι οποίοι αναμένονται στην Άγκυρα για να ζητήσουν να σταματήσει η τουρκική επίθεση στη Συρία.
«Δεν θα τους συναντήσω», δήλωσε ο Erdogan στο Sky News έπειτα από μια συνεδρίαση στο κοινοβούλιο με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
«Θα συναντήσουν τους ομολόγους τους.
Εγώ θα μιλήσω μόνο στον Trump εάν έρθει», πρόσθεσε.
Στόχος των Αμερικανών είναι να εξετάσουν τις νέες και εξαιρετικά λεπτές και κρίσιμες ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή.
«Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία μας για να επιχειρήσουμε να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός και να φέρουμε την κατάσταση υπό έλεγχο μετά την επιχείρηση της Άγκυρας» υπογράμμισε Αμερικανός αξιωματούχος αναφερόμενος στην επίσκεψη των Pence, Pompeo στην Τουρκία.

Lavron: Ενθαρρύνουμε συμφωνία μεταξύ της Συρίας και των κουρδικών δυνάμεων

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, S. Lavrov υπογράμμισε ότι η Μόσχα ενθαρρύνει την κυβέρνησης της Συρίας και τις κουρδικές δυνάμεις για να καταλήξουν σε μία συμφωνία και να την εφαρμόσουν, ειδικά μετά την τουρκική εισβολή.
Μιλώντας από το Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, ο Lavrov προειδοποίησε ότι η τουρκική εισβολή επέτρεψε σε αιχμάλωτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να αποδράσουν.
«Η Μόσχα όμως υποστηρίζει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ τουρκικών και συριακών δυνάμεων, κατά μήκος των συνόρων τους», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται διαρκώς στη γεωπολιτική σκακιέρα της βορειοανατολικής Συρίας καθώς την ώρα που η Άγκυρα απορρίπτει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για άμεση κατάπαυση του πυρός και διαμηνύει πως θα συνεχίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις έως ότου επιτύχει τους στόχους της, Ρωσία και Assad παίρνουν θέση δίπλα στους Κούρδους, ελέγχοντας κομβικής σημασίας πόλεις όπως η Manbij και καλύπτοντας το κενό που άφησαν με την αποχώρηση τους οι αμερικανικές δυνάμεις.
Και αν και θα περίμενε κανείς πως η είσοδος των κυβερνητικών δυνάμεων του Assad και η παρουσία των Ρώσων στην πόλη Manbij (στην φωτογραφία κυματίζουν οι σημαίες της Ρωσίας, της Συρίας και των Κούρδων στη Manbij) θα αποτελούσε ένα «καλό και ισχυρό χτύπημα» για την Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία θα σταματήσει μόνο αν οι Κούρδοι μαχητές στην περιοχή καταθέσουν τα όπλα και αποσυρθούν από την "ζώνη ασφαλείας”, ανέφερε ο Erdogan.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι μέχρι να συμβεί αυτό, "καμία δύναμη δεν είναι ικανή να μας σταματήσει”.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο η ταχύτερη λύση στην επίλυση της συριακής διαμάχης θα ήταν η παράδοση των όπλων από πλευράς των Κούρδων ως το απόγευμα της Τετάρτης.
Όπως συμπλήρωσε ο Erdogan, η επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων θα λήξει όταν δημιουργηθεί η "ζώνη ασφαλείας”, κάτι για το οποίο η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί το παραμικρό.


Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hyrriyet ο Erdogan είπε πως το γεγονός ότι οι δυνάμεις της Δαμασκού μπήκαν στη Manbij δεν θα είναι «πολύ αρνητική» εξέλιξη για την Άγκυρα, αν συνεπάγεται πως θα απομακρυνθούν από την περιοχή αυτή οι Σύροι Κούρδοι μαχητές.
«Για μένα, η είσοδος του καθεστώτος των δυνάμεων του σύρου προέδρου Bashar al Assad στη Μάνμπιτζ δεν είναι τόσο πολύ αρνητική εξέλιξη.
Γιατί;
Επειδή είναι δικό τους έδαφος» ανέφερε ο Erdogan υποδηλώνοντας άλλωστε και τον πραγματικό του στόχο που δεν είναι άλλος από την απομάκρυνση του σεναρίου που ήθελε μια ισχυρή και αυτόνομη κουρδική οντότητα στη Συρία και στα νότια σύνορα της Τουρκίας.
Κάτι που φαίνεται να επιτυγχάνεται με την παρουσία των δυνάμεων του Assad, οι οποίες άλλωστε συνεπικουρούνται και από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Άλλωστε η παρουσία των δυνάμεων αυτών στη Manbij και η παραδοχή του Erdogan ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι ιδιαίτερα αρνητική για την Άγκυρα, τουλάχιστον σηματοδοτεί ότι απομακρύνεται το σενάριο μιας γενικευμένης σύρραξης προφανώς και υπό την «πίεση» του Putin και της Ρωσίας.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, Putin και Erdogan θα συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών στη Ρωσία με απώτερο στόχο, όπως αναφέρεται, να προληφθεί μια σύγκρουση μεταξύ των συριακών και των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.


Κατηγορηματικό όχι από τον Erdogan

Και αν οι ΗΠΑ σπεύδουν στην Άγκυρα με κύριο αίτημα το τέλος των εχθροπραξιών, ο Erdogan διαμηνύει πως δεν έχει καμία πρόθεση να βάλει τέλος στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν αυτές δεν επιτύχουν το στόχο τους, που όπως λέει δεν είναι άλλος από την εξουδετέρωση των «τρομοκρατών», όπως χαρακτηρίζει τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία (YPG).
«Μας λένε «κηρύξτε εκεχειρία».
Δεν θα κηρύξουμε ποτέ κατάπαυση του πυρός.
Μας ασκούν πιέσεις να σταματήσουμε την επιχείρηση.
Ανακοινώνουν κυρώσεις.
Έχουμε ξεκάθαρο στόχο.
Δεν ανησυχούμε για τις κυρώσεις» ανέφερε ο Erdogan, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας».

Σε δηλώσεις του από το Αζερμπαϊτζάν όπου και πραγματοποίησε επίσκεψη, ο Erdogan ανέφερε ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν «απελευθερώσει» μια ζώνη σχεδόν 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα χέρια της «τρομοκρατικής αυτονομιστικής οργάνωσης», αναφερόμενος στην πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), επαναλαμβάνοντας ότι σε αυτήν θα εγκατασταθούν σε πρώτη φάση ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες και κατόπιν θα ακολουθήσουν άλλα δύο εκατομμύρια.

Διαβεβαιώσεις για το Ισλαμικό Κράτος

Πάντως ο Erdogan έσπευσε να καθησυχάσει τη διεθνή γνώμη και για τον φόβο επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους.
Σε άρθρο του στη Wall Street Journal ο Erdogan υποστήριξε πως η χώρα του θα εμποδίσει τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να φύγουν από τη βορειοανατολική Συρία, όπου ο τουρκικός στρατός διεξάγει επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων.
«Θα εξασφαλίσουμε ότι κανένας μαχητής του ΙΚ δεν θα μπορέσει να φύγει από τη βορειοανατολική Συρία», γράφει ο Εrdogan.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και τις διεθνείς οργανώσεις για την αποκατάσταση των γυναικών και των παιδιών ξένων τρομοκρατών μαχητών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Η Τουρκία είχε κατηγορήσει τις κουρδικές δυνάμεις ότι άφησαν εσκεμμένα να διαφύγουν μέλη του ΙΚ, τα οποία κρατούσαν στη βορειοανατολική Συρία, για να «σπείρουν το χάος» στην περιοχή αυτή.
Στο άρθρο του, ο Εrdogan επικρίνει εξάλλου τις δυτικές χώρες οι οποίες «δίνουν σήμερα μαθήματα στην Τουρκία για τις αρετές της καταπολέμησης του ΙΚ αφού απέτυχαν να σταματήσουν τη ροή ξένων μαχητών το 2014 και το 2015».

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε εν είδει παραδείγματος πως ο υπήκοος μιας ευρωπαϊκής χώρας, την οποία δεν κατονόμασε, είχε φθάσει το 2014 στην Κωνσταντινούπολη «με πυρομαχικά μέσα στην αποσκευή που είχε παραδώσει».
Ο Erdogan καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Γαλλίας επειδή ανέστειλε την πώληση στην Τουρκία όπλων που μπορεί να χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία.
«Η Γαλλία μπλόκαρε την πώληση όπλων στην Τουρκία, όμως γιατί είχε αγνοήσει τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις μας για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις;» στο έδαφός της, πρόσθεσε ο Erdogan.

Ισχυρή αντίσταση των Κούρδων

Μέχρι στιγμής πάντως οι Κούρδοι της Συρίας προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στις τουρκικές δυνάμεις και στους συμμάχους τους που προσπαθούν να καταλάβουν την Ras al Ain, πόλη- κλειδί στη μεθόριο με την Τουρκία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η αραβοκουρδική συμμαχία στην οποία κυριαρχούν οι YPG, «εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους κοντά στη Ras al Ain», όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι SDF έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων «χάρη σε οχυρωματικά έργα, δίκτυα υπόγειων σηράγγων και (…) ενισχύσεις».
Μάλιστα κάποιες κουρδικές πηγές επισημαίνουν ότι πλέον οι SDF έχουν επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.
Στη διάρκεια των επτά πρώτων ημερών της τουρκικής επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 70 άμαχοι και 135 μαχητές των SDF, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Από τις συγκρούσεις έχουν επίσης σκοτωθεί 120 φιλοτούρκοι μαχητές, αναφέρει η ίδια πηγή, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 160.000 εκτοπισμένους.
Στο μεταξύ πιο δυτικά, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη Manbij.

Συγκρούσεις μαίνονταν στη διάρκεια της νύκτας, όπου έχουν αναπτυχθεί συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση Ikhbariya.
Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε εικόνες από κατοίκους της πόλης να γιορτάζουν την άφιξη των κυβερνητικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο του Αssad.
Η Δαμασκός ανακοίνωσε την αποστολή του συριακού στρατού στη Μάνμπιτζ μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε την Κυριακή με τους Κούρδους προκειμένου να ανασχέσουν την προέλαση του τουρκικού στρατού.
Δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν επίσης αναπτυχθεί νότια της Ras al Ain.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Η τελευταία εξέλιξη έχει περιπλέξει ακόμα περισσότερο το σύνθετο γεωπολιτικό και διπλωματικό σκηνικό στη Συρία και δημιουργεί νέα δεδομένα σε ένα από τα πιο αιματηρία πεδία μάχης που είναι σε εξέλιξη εδώ και 8 χρόνια στον πλανήτη.

Η απόφαση του Trump να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, κίνηση που θεωρήθηκε ότι έδωσε το πράσινο φως στην Άγκυρα να υλοποιήσει τον πολυετή σχεδιασμό της για εισβολή επέφερε σημαντικές ανακατατάξεις στη σκακιέρα της Συρίας, από την οποία κερδισμένοι εμφανίζονται ο πρόεδρος της Συρίας, Bashar al Assad καθώς καταφέρνει να "πατήσει" και να ελέγξει περιοχές για τις οποίες δεν πολέμησε καν, εδραιώνοντας έτσι την ισχύ του σε μεγάλο μέρος της Συρίας που θεωρούσε ήδη χαμένο αλλά και η Ρωσία, η οποία αποτελεί πλέον - και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ - ως η μόνη μεγάλη διεθνής δύναμη που θα έχει τον πρώτο λόγο στην επόμενη ημέρα της Συρίας.

Αναμφίβολα στους χαμένους είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες όχι μόνο έχασαν την αξιοπιστία τους ως σύμμαχοι λόγω της στάσης τους απέναντι στους Κούρδους, αλλά και γιατί δεν έχουν πλέον κανένα ουσιαστικό λόγο και δύναμη παρέμβασης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τα στρατηγικά συμφέροντα τους περιοχή.
Στους χαμένους και οι Κούρδοι, οι οποίοι αν και μέχρι πρότινος και με τη στήριξη των ΗΠΑ είχαν τον πρώτο λόγο στα εδάφη που έλεγχαν, αναγκάστηκαν υπό την τουρκική εισβολή να αποτανθούν στις άλλοτε εχθρικές κυβερνητικές δυνάμεις του Assad έτσι ώστε να αποτρέψουν το χειρότερο.
Ενδεικτικό της απώλειας των Κούρδων είναι ότι αν και πριν τον εμφύλιο ήταν μια καταπιεσμένη μειονότητα υπό τον Assad, πλέον και πριν την τουρκική εισβολή είχαν καταφέρει, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να αποκτήσουν ένα καθεστώς αυτονομίας ελέγχοντας μια περιοχή που αποτελούσε το 30% της έκτασης της Συρίας.

Άρα η επανεμφάνιση του Assad στην περιοχή δεν συνεπάγεται κάποιου είδους "καταστροφή" για τον Erdogan, δεδομένου ότι πλέον μάλλον απομακρύνεται το σενάριο μιας αυτόνομης κουρδικής οντότητας στα νότια σύνορα της Τουρκίας.
Απέναντι σε αυτά τα γεγονότα η ΕΕ εξακολουθεί να παρακολουθεί αμήχανη και από "ασφαλή απόσταση" τις εξελίξεις, αδυνατώντας για άλλη μια φορά να αποκτήσει μια πιο παρεμβαστική πολιτική.

Έτσι η ΕΕ περιορίζεται στην καταδίκη των τουρκικών επιθέσεων, απειλώντας ότι θα υπάρξει πάγωμα στις πωλήσεις όπλων προς την Άγκυρα, την ώρα που και ο Donald Trump ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων ενάντια στην Άγκυρα.



πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top