GuidePedia

0

Πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό πως η Πολωνία θα αποκτήσει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, μια εξέλιξη που αναμένεται να δημιουργήσει αντιδράσεις στο περιφερειακό σύστημα της ανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα στη Ρωσία.

Η αγορά τέτοιων αεροσκαφών έχει ενθουσιάσει την Βαρσοβία και ειδικά την Lockheed Martin, που βλέπει την ευρωπαϊκή αγορά να «ανοίγεται» σε αυτήν, όμως αναλυτές αναφέρουν ότι προκειμένου τα stealth μαχητικά να έχουν αποτελεσματική επίδραση στο πεδίο της μάχης, χρειάζονται τα…μαχητικά F-16 «Viper».

Τα F-35 θα αντικαταστήσουν τα παλαιά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 αλλά και Su-22, πλαισιώνοντας έτσι τα μαχητικά F-16C και F-16D που επιχειρούν ήδη στην πολεμική αεροπορία της Πολωνίας, σε μια προσπάθεια της Βαρσοβίας να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της με δαπάνες ύψους 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2026.
Οι S-400 και τα F-35

Οι steath ιδιότητες του F-35 είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την Πολωνία, επειδή τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 που είναι ανεπτυγμένα στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, έχουν εμβέλεια άνω των 200 μιλίων, απειλώντας έτσι στόχους εντός του μισού εναέριου χώρου της Πολωνίας.



Θεωρητικά, τα F-35 θα μπορούν να επιτρέψουν στις δυνάμεις της πολωνικής πολεμικής αεροπορίας να επιχειρούν με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων εντός του εναέριου χώρου της, ενώ τα stealth μαχητικά θα μπορούν ενδεχομένως να χτυπήσουν του ρωσικούς S-400, ανατρέποντας έτσι την ισορροπία ισχύος στο θέατρο επιχειρήσεων.

Ωστόσο ο Πολωνός στρατιωτικός αναλυτής Kryzstof Kuska, θεωρεί ότι η Πολωνίας δεν πρέπει να υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες των stealth μαχητικών F-35.

Οι δυνατότητες των F-35

Ο ίδιος αναφέρει ότι :«Σε ό,τι αφορά την Πολωνία, είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι με τις σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες, τα F-35 θα εκτελούν αποστολές σε επιθετικές επιχειρήσεις» εννοώντας πως σε περίπτωση σύγκρουσης, η Πολωνία θα δεχθεί επίθεση από την Ρωσία, όχι το αντίστροφο.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι «η χρήση των πυραύλων JASSM και JASSM-ER από τα stealth μαχητικά αεροσκάφη στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι, αν χρειαστεί, η Πολωνία έχει κάποια συμβατικά μέσα για να αμυνθεί».



Ειδικότερα, οι πύραυλοι cruise AGM-158 JASSM είναι σχεδιασμένοι να επιτίθεται σε καλά οχυρωμένες θέσεις και στόχους από απόσταση άνω των 230 μιλίων, ενώ για τους πυραύλους JASSM-ER η εμβέλεια υπολογίζεται στα 620 μίλια.

Καθώς η Πολωνία δεν διαθέτει αρκετά μέσα επιτήρησης, δορυφόρους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για την συλλογή πληροφοριών, τα F-35 και οι ικανότητές τους στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στις πληροφορίες του πεδίου της μάχης θα μπορούν να καλύψουν αυτό το «κενό» αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους προαναφερθέντες πυραύλους.

Η ανάγκη για F-16 «Viper»

Όμως ο Πολωνός αναλυτής σημειώνει ότι τριάντα-δύο stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35, δεν είναι αρκετά για να υπάρξει μια ικανή αεροπορική δύναμη απέναντι στην ρωσική απειλή, υπογραμμίζοντας ότι για να μπορούν να έχουν αποτελεσματική επίδραση στο πεδίο της μάχης, η πολωνική αεροπορία οφείλει αναβαθμίσει και να μεγεθύνει τον στόλο αεροσκαφών F-16.

Ο ίδιος αναφέρει ότι : «Η Πολωνία μπορεί να αγοράσει τα τριάντα δύο F-35 σε δύο παρτίδες των δεκαέξι και έτσι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να δημιουργηθεί η αεροπορική αυτή δύναμη.

Μερικά από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση και τη διατήρηση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας, ενώ άλλα θα χρειάζονται τακτική συντήρηση και επισκευές και αν ληφθούν υπόψη τα υπάρχοντα προβλήματα σχετικά με την διαθεσιμότητά τους, τις αλυσίδες εφοδιασμού ανταλλακτικών, δημιουργείται η ανάγκη για την αγορά περισσότερων αεροσκαφών».

Συνεχίζει λέγοντας πως: «Ο συνδυασμός τριάντα δύο F-35 και σαράντα οκτώ F-16s δεν αρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες της Πολωνίας , γι ‘αυτό η αγορά ακόμα σαράντα οκτώ ή και περισσότερων F-16 «Viper» και η αναβάθμιση των υφιστάμενων F-16C / D Block 52+ είναι η πιο οικονομικά βιώσιμη και αποδοτική λύση».

Οι αμυντικές δαπάνες και τα προβλήματα

Ωστόσο, η Πολωνία ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα να χρηματοδοτήσει το σύνολο του στρατιωτικού προγράμματος εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων της, συμπεριλαμβανομένων των ακριβών συμφωνιών για τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας Patriot και τα πυραυλικά συστήματα HIMARS.



Ήδη η αντικατάσταση των παλαιών αρμάτων μάχης της Πολωνίας, των επιθετικών ελικοπτέρων και των υποβρυχίων είναι παραμελημένη σε μεγάλο βαθμό

Ως εκ τούτου, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο ότι η πολωνική πολεμική αεροπορία μπορεί να διαθέσει τα δισεκατομμύρια που είναι απαραίτητα για την αναβάθμιση και την επέκταση του στόλου F-16 ταυτόχρονα με την αγορά F-35.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top