Στη Σαουδική Αραβία ,πετρελαϊκές εγκαταστάσεις βομβαρδίζονται από uav και στην Λιβύη ,οι Τούρκοι κάνουν το ίδιο με τα δικά τους μη επανδρωμένα αεροσκάφη! Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν το πεδίο μάχης της Λιβύης για να τελειοποιήσουν τα εξοπλισμένα uav που κατασκευάζουν οι ίδιοι. Όλα αυτά θα πρέπει άμεσα να μας απασχολήσουν, γιατί αυτό που η Τουρκία κάνει σήμερα στο Αιγαίο, είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να το κάνει και στο Αιγαίο!
Όπως έχουμε ξαναγράψει η ανάπτυξη και ο εξοπλισμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία ,μπορεί να αποδειχτεί πολύ σοβαρή απειλή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τουρκία έχει δώσει αποφασιστική στήριξη στην κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη της Λιβύης.
Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 πραγματοποίησαν πολλές αεροπορικές επιθέσεις υποστηρίζοντας την κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA), παρέχοντας αεροπορική υποστήριξη σε επίγειες δυνάμεις σε μάχες εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης του Χάφταρ (LNA).
Οι δυνάμεις του Χάφταρ διαθέτουν κι αυτές ένας στόλο uav, τα κινέζικα Wing Loong II που του έχουν δοθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Με αυτά προσπάθησαν να καταστρέψουν τον στόλο των τουρκικών Bayraktar της GNA. Το κατάφεραν καταστρέφοντας αρκετά απ΄ αυτά.
Η Τουρκία φαίνεται ότι κατάφερε με επιτυχία να αναπληρώσει τις απώλειες αυτές, στέλνοντας άλλα uav Bayraktar, στα τέλη Αυγούστου.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει στη διάθεσή της από την Τουρκία 12 Bayraktar TB2s σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα Ahval, ο Arnaud Delalande, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας.
“Τουλάχιστον τα μισά από αυτά έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών των Wing Loong II”, δήλωσε. Η Τουρκία αντικατέστησε και τα έξι Bayraktar, δείχνοντας την άνεση που έχει στην παραγωγή τους.
Ο Delalande υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τον αντίπαλό της “επειδή η δυνατότητα δράσης του Bayraktar περιορίζεται στα 150 χιλιόμετρα χωρίς κεραίες αναμετάδοσης εδάφους αντίθετα με τα Wing Loong που χρησιμοποιούν δορυφόρους”.
“Τα Bayraktar καταστράφηκαν αφού προσγειώθηκαν μετά από αποστολές”, λέει κάτι που δείχνει ότι
“πιθανόν εντοπίστηκαν από το ISR (intelligence, surveillance και reconnaissance) των Wing Loongs μετά τις αεροπορικές επιθέσεις τους”.
Ωστόσο οι κριτικές για τις επιδόσεις των Bayraktar είναι θετικές. Θεωρούνται σταθερά και ανθεκτικά, φιλικά προς το χρήστη και πολύ πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με τα κινέζικα.
Όλα αυτά ,επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να μας απασχολήσουν άμεσα. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η απειλή των τουρκικών uav στο Αιγαίο; Οι Τούρκοι στην Λιβύη εκπαιδεύονται όσο εμείς θαυμάζουμε το ένα και μονασικό…Kiowa που μπορεί να πετάξει, χωρίς να ΄χει κι αυτό όλα όσα πρέπει για να κάνει επιχειρήσεις!
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου