GuidePedia

0

Με μήνυμά του για την επέτειο από τη Ναυμαχία της Πρέβεζας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως με τη νίκη των Οθωμανών, η Μεσόγειος «έγινε τουρκική λίμνη». «Το 1538 με τη νίκη στη Ναυμαχία της Πρέβεζας που πέτυχαν οι ναύτες μας υπό την ηγεσία του Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά, η Μεσόγειος Θάλασσα έγινε τουρκική λίμνη, ο στρατός μας μετέφερε την επιτυχία των χερσαίων επιχειρήσεων στις θάλασσες και απέδειξε τη δύναμη του Ναυτικού μας σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει ο Ερντογάν στο μήνυμά του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε επίσης στον ρόλο του Ναυτικού στην υπεράσπιση της χώρας από τις «απειλές που έρχονται από τη θάλασσα» και στην προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας στις θάλασσες. Πρόσθεσε ότι το Ναυτικό διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και έχει σημαντική συνεισφορά στην «ειρηνική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας». Το Ναυτικό, παρατήρησε ο Ερντογάν, «μας κάνει περήφανους με τις ανώτερες ικανότητές του».

«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το Ναυτικό μας θα ανταποκριθεί σε όλες τις αποστολές του στο μέλλον όπως το έκανε στο παρελθόν» χάρη στις «μονάδες, τον εξοπλισμό, την πειθαρχία και το εξειδικευμένο προσωπικό του» σημειώνει ο Ερντογάν. Κλείνοντας το μήνυμά του, ο Ερντογάν χαιρετίζει τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την πατρίδα τους και οι οποίοι τιμώνται σήμερα, Ημέρα του Ναυτικού για την Τουρκία.

Στην Τουρκία, η Ημέρα του Ναυτικού εορτάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου επ’ αφορμής και της επετείου από τη Ναυμαχία της Πρέβεζας μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Ιερού Συνασπισμού που συστάθηκε από τον Πάπα Παύλο Γ’. Νικητής στη Ναυμαχία αναδείχθηκε ο οθωμανικός στόλος.

Να υπενθυμίσουμε πάντως στον διαστρεβλωτή της Ιστορίας Ταγίπ ότι η Μεσόγειος, στο σύνολό της, δεν κατέστη ποτέ “τουρκική λίμνη”. Αντίθετα κατέστη τουρκικός τάφος με τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη να τελειώνουν τα τουρκικά όνειρα για κυριαρχία το 1565. Τα δε όνειρα αυτά θάφτηκαν οριστικά στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571.

Επίσης να του θυμίσουμε ότι ουδέποτε οι Τούρκοι κυριάρχησαν στην Αδριατική καθώς ηττήθηκαν το 1537 στην Κέρκυρα. Όσον αφορά τη νίκη στην Πρέβεζα δεν επετεύχθη χάρη στη ναυτοσύνη των Τούρκων, αλλά στη ανικανότητα του ναυάρχου Αντρέα Ντόρια και τη διχόνοιά του με τους Βενετούς συμμάχους του, αλλά και τον άνεμο που δεν επέτρεψε στα χριστιανικά βαριά πλοία να ελιχθούν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top