GuidePedia

0

Σαράντα ένα κράτη υπέγραψαν την Τετάρτη διακήρυξη, προτρέποντας διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν επίσημα την «Ερυθρά Ημισέληνο της Τουρκικής Βόρειας Κύπρου», τον αντίστοιχο Ερυθρό Σταυρό, σύμφωνα με την Sabah.

Ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας αναφέρει ότι μετά από μια διήμερη εκδήλωση υπογράφτηκε με τίτλο “Ισχυρότερο Κόκκινο για Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια στη Βόρεια Κύπρο”, η δεύτερη δήλωση “Girne (Κερύνεια)” καλώντας άλλες εθνικές ομάδες του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού IFRC) και της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ICRC) για την επέκταση της συνεργασίας και «την εξασφάλιση αλληλεγγύης προς την τουρκική κοινωνία της Ερυθράς Ημισελήνου της Βόρειας Κύπρου (KKTKD)».

Ο κατάλογος των 41 χωρών περιλάμβανε, σύμφωνα με την Sabah την Τουρκία, τη Ρωσία και το Κατάρ.Τα κράτη αυτά εξέφρασαν την «ισχυρή τους υποστήριξη» για την «Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο της Βoρείας Κύπρου» στις «ανθρωπιστικές της προσπάθειες καθώς και στη διαδικασία αναγνώρισής της σε όλα τα φόρουμ».

Ο κ. Κερέμ Κινίκ, πρόεδρος της τουρκικής ερυθράς ημισέληνος, δήλωσε στο Anadolu στη σκλαβωμένη Κερύνεια ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της τουρκικής ερυθράς ημισελήνου στο ψευδοκράτος πρέπει να εκφραστούν σαφώς στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού και του διεθνούς δικαίου και πρέπει να υπερασπιστούν έντονα.

«Έχουμε λόγο να υποστηρίξουμε και αυτό είναι να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε κάθε γωνιά του κόσμου», δήλωσε προσθέτοντας «Φυσικά μπορεί να υπάρξουν εμπόδια, για παράδειγμα, η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο και η πολιτική στο βόρειο και νότιο τμήμα του νησιού … Βρισκόμασταν στο Νότο πριν από δύο εβδομάδες για μια συνάντηση με ευρωπαϊκά ιδρύματα και προήγαγε αυτή τη συνάντηση,» δήλωσε ο πρόεδρος.

«Σήμερα βρισκόμαστε στο βορρά, προσπαθούμε όσο μπορούμε για την αποτελεσματική ανθρωπιστική διπλωματία όπως κάνουμε εδώ, στην Κύπρο, την Παλαιστίνη και σε άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Κινίκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «KKTKD» ιδρύθηκε από 15 τοπικές ενώσεις στο ψευδοκράτος και ο Κινίκ δήλωσε ότι έχουν πλέον γίνει μια “μεγάλη οικογένεια” με 42 φιλανθρωπικές οργανώσεις που ενώνουν τους σκοπούς τους.

Μεταξύ άλλων ο Κινίκ δήλωσε ότι υπάρχει «παγωμένη σύγκρουση» στην Κύπρο όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς νόμους και υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού «κάνουν διακρίσεις» προς τη μια πλευρά, ενώ έπρεπε να διατηρήσουν «ίση απόσταση» από την ελληνική και τουρκοκυπριακή κοινότητα. Είπε ότι πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων.

«Πρόκειται για μια περίπτωση που ξεκινά το 2012, όταν απορρίφθηκε η αναγνώριση της Τουρκοκυπριακής Ερυθράς Ημισελήνου και όλες οι εθνικές ενώσεις που υποστηρίζουν το αίτημά τους εξέφρασαν επανειλημμένα το αίτημά τους, εξέδωσαν μια δήλωση και θα εκδώσουν μια δεύτερη. ο κόσμος έχει το δικαίωμα να εκπροσωπείται σε ανθρωπιστικές πλατφόρμες και όλοι οι λαοί του κόσμου έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται από διεθνείς νόμους και μηχανισμούς», ανέφερε

Από την πλευρά της, η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος προσπαθεί να κερδίσει το καθεστώς “παρατηρητή” της Τουρκοκυπριακής Ερυθράς Ημισελήνου στο προσεχές διεθνές συνέδριο των κοινωνιών του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη Γενεύη.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top