GuidePedia

0

Του Μιχάλη Ιγνατίου
 Αν πιστέψουμε τα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία επίκειται. Άλλωστε, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι είχε δώσει μία τελευταία ευκαιρία στους Αμερικανούς: Είτε να δεχθούν τη «ζώνη ασφαλείας», όπως ο ίδιος την σχεδίασε, με τρόπο δηλαδή που θα «εξαφανίσει» τους Κούρδους από την περιοχή, στέλνοντας χιλιάδες από τη Συρία πρόσφυγες στα μέρη τους. 

Είτε θα προχωρήσει μόνος του με τα δικά του στρατιωτικά μέσα υλοποιώντας τις απειλές του, αλλά και τους στόχους του. Χθες, επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αποκαλυπτικός για τις προθέσεις του. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Ερντογάν είπε ότι: Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει τις δικές της προετοιμασίες κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία. Σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα απειλεί ότι θα προχωρήσει σε μονομερή δράση αν το σχέδιο για τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» αποτύχει. 

Οι παρατηρητές στην Ουάσιγκτον συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν την τουρκική εισβολή στη Συρία. Αυτό άφησαν να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα οι επιτελείς του Πενταγώνου σε μία σπάνια συνέντευξη Τύπου, που οργανώθηκε ειδικά για την Τουρκία. Αλλά το ερώτημα είναι αν μπορούν να αποτρέψουν τον κ. Ερντογάν, ο οποίος είναι πάλι θυμωμένος με το αμερικανικό «βαθύ κράτος» που απέτρεψε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να του παραχωρήσει διμερή επίσημη συνάντηση. 

Η Τουρκία διαθέτει στα σύνορα χιλιάδες στρατιώτες, εκατοντάδες άρματα μάχης και άλλο βαρύ οπλισμό και βέβαια την αεροπορία της. Και η Αμερική μόνο 1150 πεζοναύτες, 150 άνδρες των ειδικών δυνάμεων, και τη δική της αεροπορία. Βεβαίως, με την πλευρά των ΗΠΑ -εάν θεωρητικά μιλώντας συγκρουστούν οι δύο σύμμαχοι- θα ταχθούν ανεπιφύλακτα οι δυνάμεις των Κούρδων και των Αράβων, που πολεμούν εκ μέρους της Ουάσιγκτον τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. 

Υπάρχει στον ορίζοντα ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Κατά τη γνώμη του δεν έχει ούτε μία πιθανότητα αυτό το σενάριο. Φοβάμαι ότι οι Αμερικανοί δεν θα σταθούν εμπόδιο στην Τουρκία, εάν ο Ερντογάν δώσει την εντολή να υλοποιηθεί το σχέδιο του. Και είναι ένα σχέδιο βάρβαρο με στόχο και την «εθνοκάθαρση» του κουρδικού πληθυσμού. 

Όμως, η Αμερική έχει «όπλα» να σταματήσει την Τουρκία και οι παρατηρητές στην Ουάσιγκτον θεωρούν σημαντικό μήνυμα προς τον Ερντογάν την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. 

Το μεγαλύτερο αμερικανικό «όπλο» είναι οι κυρώσεις. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος που ο κ. Τραμπ ανέβαλε την επιβολή των κυρώσεων ήταν για να του «χρωστά» ο Ερντογάν και ακριβώς για να μην επιχειρήσει την εισβολή. 

Το λάθος του κ. Τραμπ είναι ότι δεν μπορεί να καταλάβει το απλό και το αυτονόητο: ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν είναι φίλος του, ότι τον εκμεταλλεύεται και τον χρησιμοποιεί. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος βρίσκεται και σε μία δεινή θέση μετά την έναρξη της διαδικασίας για την καθαίρεσή του. 

Οι μέρες μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου θα είναι δύσκολες και επικίνδυνες καθώς οι προβλέψεις δείχνουν προς την κατεύθυνση της τουρκικής εισβολής στη Συρία. Εάν η Αμερική αφήσει αβοήθητους τους Κούρδους δεν θα εξυπηρετήσει τα στρατηγικά συμφέροντά της, αλλά αυτά της Ρωσίας και του Ιράν. Είναι εδώ που πρέπει οι ΗΠΑ να δείξουν την ισχύ τους. Έχουν αποδείξει ότι μπορούν να δαμάσουν τον Ερντογάν. Το απέδειξαν και το περυσινό καλοκαίρι, όταν τον έστειλαν αδιάβαστο με ένα tweet του κ. Τραμπ…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top