GuidePedia

0

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η ανακοίνωση του ΓΕΝ ότι τις απογευματινές ώρες της 9ης Σεπτεμβρίου 2019, διαπιστώθηκε ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ), κατά την διάρκεια γενομένων ελέγχων, προκάλεσε “συναγερμό” στα ΜΜΕ. Είναι αυτονόητο ότι για κάτι τόσο σοβαρό, θα επιληφθούν οι αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές πράττοντας ό,τι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κατά πληροφορίες που διέρρευσαν σε διάφορα μέσα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι από βασικούς φόρτους μάχης σε αποθήκη οπλισμού, οι οποίοι προορίζονται για προσωπικό της ΔΥΚ, λείπουν δύο αντιαρματικοί εκτοξευτές, οπλοβομβίδες, νάρκες κατά προσωπικού, χειροβομβίδες, εκρηκτικές ύλες και ποσότητα βραδύκαυστου πυραγωγού σχοινίου και φυσίγγια.

Το οπλοστάσιο της ΔΥΚ περιλαμβάνει αντιαρματικούς εκτοξευτές μίας χρήσεως ΑΤ-4 των 84 mm, αναρτόμενα βομβιδοβόλα Μ203 των 40 mm, νάρκες κατά προσωπικού Μ18 Claymore κ.λπ.

Ενώ τα σενάρια που κυριαρχούν στα διάφορα μέσα τονίζουν το “άρωμα τρομοκρατίας” και παραπέμπουν σε κλοπές στρατιωτικού υλικού από στρατόπεδα που διενήργησαν τρομοκράτες κατά το παρελθόν, πρέπει να σημειώσουμε ότι σφάλματα στην καταμέτρηση υλικού, μπορούν να προκύψουν και από άλλες αιτίες, πιο απλές. Μια από αυτές, είναι η ελλιπής εκτέλεση της διαδικασίας “αποκατάστασης” υλικών και οπλισμού από κάποιο τμήμα που συμμετείχε σε κάποια άσκηση. Χαλαρότητα κατά την επιστροφή και η πρόταξη της ξεκούρασης ή ακόμη χειρότερα η ανάθεση της αποκαταστάσεως των υλικών και φόρτων σε κάποιον αποθηκάριο, χωρίς επακριβή ενημέρωση για τα χρησιμοποιηθέντα πυρομαχικά, είναι καταστάσεις που συμβαίνουν. Στην πραγματικότητα, τυχαίνουν πολύ χειρότερα πράγματα, τα οποία όμως ευτυχώς “μπαλώνονται” χωρίς περαιτέρω επιπλοκές.

Ας μην βιάζονται λοιπόν τα μέσα να βγάλουν “πόρισμα” κι ας χαλαρώσουν, μην σκορπώντας τον “πανικό” στην κοινή γνώμη. Οι επιχειρησιακοί, ας είναι πιο πειθαρχημένοι.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top