GuidePedia

0

Νεφέλη Λυγερού

Πολλαπλά ήταν τα μηνύματα που στάλθηκαν από την Αθήνα προς την Τουρκία, αναφορικά με τις παραβιάσεις και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Ελλάδα επιχειρεί να θέσει κόκκινες γραμμές με σκοπό να αποτρέψει ένα θερμό επεισόδιο, που μπορεί να προκληθεί εάν το "Ορούτς Ρέις" πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, προσπαθεί να διατηρήσει τον ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερα κομβικής στιγμής.

Η Τουρκία έχει επενδύσει πάνω από ένα δισ δολάρια για να αποκτήσει πλωτά γεωτρύπανα, συνεχίζοντας να πιέζει ασφυκτικά την Κύπρο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την επίσκεψή του στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, δήλωσε ότι «την ώρα που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, αυτού του τύπου οι συμπεριφορές συνιστούν τελικά μέτρα κατεδάφισης της εμπιστοσύνης και ως τέτοια τα βλέπουμε». Χαρακτήρισε «παράνομες» τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας πως η συμπεριφορά αυτή πλέον έχει καταστεί αντιληπτή από όλους τους συμμάχους διεθνώς.

Παράλληλα, μήνυμα ενότητας και στρατηγικής συνεργασίας στην Μεσόγειο έστειλαν από την Αθήνα, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, παρουσία του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, στη σημερινή πρώτη ενεργειακή υπουργική διάσκεψη των τριών χωρών εκδηλώθηκε πλήρης στήριξη των ελληνικών και κυπριακών θέσεων για τα ενεργειακά και συμφωνήθηκε επέκταση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ο Κώστας Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του: «Δεν πρόκειται για συνάντηση που στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας, αλλά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών με στόχο τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή».

Η Άγκυρα, ορμώμενη και από την πολιτική απομόνωση, στην οποία με δική της ευθύνη έχει περιέλθει, συνέχισε και χθες τις προκλήσεις. Τα δύο τουρκικά γεωτρύπανα, το “Φατίχ” και το “Γιαβούζ”, συνεχίζουν τις εργασίες τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα πάει αυτό τον μήνα στην περιοχή και το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ. «Το σκάφος σεισμικών ερευνών “Ορούτς Ρέις” θα συμμετάσχει στις έρευνες από τα τέλη του Αυγούστου», σύμφωνα με τον Ντονμέζ.

Με ανάρτηση του στο Twitter, μάλιστα, χαρακτήρισε το πλοίο “Γιαβούζ” ως «το σύμβολο της ανεξαρτησίας μας στις θάλασσες». Μεταξύ άλλων, ο Ντονμέζ πραγματοποίησε και επίσκεψη στα Κατεχόμενα για συνομιλίες με την κατοχική ηγεσία, ενώ στη συνέχεια μετέβη για επιθεώρηση στο γεωτρύπανο, που σύμφωνα με τα τουρκικά Μίντια έχει ήδη ξεκινήσει γεώτρηση στον κόλπο της Καρπασίας.

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συζητήσουν για την εξεύρεση τρόπου άρσης του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει μονομερείς προσπάθειες ερευνών για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις επανειλημμένες τουρκοκυπριακές προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος. «Αυτό δεν αφήνει στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία καμία άλλη επιλογή από αυτό που κάνουν τώρα», υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Reuters TV.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top