GuidePedia

0

Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν φέρνει ραγδαίες εξελίξεις και κλειδώνει τις φρεγάτες Belh@rra στο ΠΝ. Μετά την επίσημη επίσκεψη του Μητσοτάκη, ο Μακρόν συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό οικονομικών στον οποίο δόθηκε η εντολή διερεύνησης του χρηματοδοτικού πλαισίου αρχικά για δύο πλοία γαλλικής διαμόρφωσης από γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. ‘

Τα πλοία πρόκειται να ναυπηγηθούν στη Γαλλία στα ναυπηγεία της Naval Group. Από πλευράς Ελλάδας θα δοθεί ένα μικρό ποσό ώστε η χώρα μας να μπει επισήμως στο πρόγραμμα των Belh@rra του Γαλλικού Ναυτικού. Μόλις βρεθεί το μοντέλο χρηματοδότησης κάτι που αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, το πρόγραμμα των Belh@rra θα περάσει ΚΥΣΕΑ καθώς και από την αρμόδια επιτροπή της βουλής και ως εκ τούτων θα έχει χαρακτήρα κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης ώστε ο Έλληνας Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ να ξεκινήσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις και τέλος να υπογραφεί η σύμβαση για δύο πλοία Belh@rra ίδια με αυτά του Γαλλικού Ναυτικού και ναυπήγησης στη Γαλλία.

Μολονότι, οι Belh@rra είναι πλοία εξαιρετικής σχεδίασης και νέας φιλοσοφίας, το απόθεμα των μόλις 16 Α/Α βλημάτων δεν ικανοποίει σε καμία περίπτωση της ανάγκες του ΠΝ αφού είναι φόρτος ανάλογος μιας κορβέτας ούτε καν φρεγάτας με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Στόχος του ΠΝ όμως έχει διακηρύξει το ΓΕΝ στη πολιτική ηγεσία είναι τουλάχιστον τέσσερα νέα πλοία. Στα θετικά των Belh@rra προσμετράτε ένα κορυφαίο ραντάρ το Sea Fire 500 ικανό να εμπλέκει 16 στόχους ταυτοχρόνως αντί των 2 που μπορούν οι σημερινές φρεγάτες, ένα πανίσχυρο σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου, ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ενώ η έλλειψη οπλικού συστήματος κατηγορίας CIWS παραμένει με τη προοπτική ενσωμάτωσης Phalanx από αποσυρόμενες φρεγάτες.

Είναι επίσης προφανές πως η διαμόρφωση των 16 βλημάτων δεν θα φέρουν βλήματα MDCN – Scalp Naval. Σε ότι αφορά τον οπλισμό, οι γαλλικής διαμόρφωσης Belh@rra θα διαθέτουν δύο εκτοξευτές Sylver A50 για 16 βλήματα Aster 15 και Aster 30.

Άποψη μας είναι πως οι Belh@rra είναι μια πολύ καλή σχεδίαση που ταιριάζει στις ανάγκες του ΠΝ ως φρεγάτα γενικών καθηκόντων – πολλαπλών ρόλων με ενισχυμένες ικανότητες αντιαεροπορικών επιχειρήσεων με τη προϋπόθεση των 32 βλημάτων ASTER 15/ ASTER 30 καθότι τα βλήματα Α/Α είναι αυτά που πρωτίστως έχει ανάγκη το ΠΝ ικανοποιώντας την απαίτηση για αεράμυνα περιοχής και όχι τα Scalp Naval χωρίς να σημαίνει πως τα τελευταία δεν προσφέρουν σημαντικές ικανότητες στρατηγικού επιπέδου.

Οι Belh@rra των 32 βλημάτων (το ξανά τονίζουμε) με συνδιασμό ικανού αποθέματος βλημάτων, αισθητήρων – ραντάρ και όπλων AAW είναι πλοία εξαιρετικών δυνατοτήτων και μια ισορροπημένη επιλογή ως φρεγάτα γενικών καθηκόντων. Είναι λάθος να τα συγκρίνουμε με εξειδικευμένα πλοία αεράμυνας περιοχής όπως οι LCF, F-124 ή Álvaro de Bazán.

Φρεγάτες Belharra: Οι εξελίξεις και οι προοπτικές στο κορυφαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα για το ΠΝ


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top