GuidePedia

0
Τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν παρουσιάσει το βαλλιστικό σύστημα εδάφους-εδάφους Bora-1, που είναι το Κινέζικο DF-12A/M20 και παράγεται στην Τουρκία. Φωτογραφία ROKETSAN

Συνεχίζεται το πέπλο μυστηρίου γύρω από την έκρηξη, τη φωτιά και τα διάσπαρτα συντρίμμια πυραύλου στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και βέβαια προκύπτουν ερωτήματα αν τυχόν πρέπει ο εναέριος χώρος γύρω από το νησί ή στο βόρειο κατεχόμενο μέρος του, να τεθεί υπό ένα άλλο καθεστώς από διεθνείς πλέον οργανισμούς. 

Πηγές από την Λευκωσία έλεγαν πως εκείνη την ώρα που έπεσε ο πύραυλος στον Πενταδάκτυλο, σε πολύ μεγαλύτερα ύψη (περίπου στα 30.000 πόδια) διέρχονταν, πολιτικά αεροσκάφη, στο ανατολικό τμήμα του FIR. Κανένα από αυτά τ’ αεροσκάφη πολιτικού τύπου δεν ανέφερε στο Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας το παραμικρό, ούτε για οπτική εικόνα, ούτε στα συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν, ούτε στα ραντάρ τους. 

Ως ενιαίο κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία που δέχτηκε αυτή την επίθεση, έστω κι αν είναι στο κατεχόμενο μέρος της (παράπλευρη ή σχεδιασμένη λένε με νόημα πηγές από την Κύπρο), οφείλει να διερευνήσει το θέμα σε βάθος ζητώντας περισσότερη ενημέρωση και από τις συμμαχικές υπηρεσίες ασφαλείας από την στιγμή που το ψευδοκράτος κοιτάζει μόνο προς την Άγκυρα ως την μητέρα δύναμη που σπεύδει να βοηθήσει και να διερευνήσει το περιστατικό.

 Άρα όσο οι Ελληνοκυπριακές αρχές παραμένουν στο σκοτάδι, πάντα θα επικρέμαται το ερώτημα ενός καλοσχεδιασμένου και σκηνοθετημένου επεισοδίου. Ήδη οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως μέρος των S-400 μόλις παραληφθούν θα πρέπει να εγκατασταθούν και στην Κύπρο ή στα νοτιοανατολικά παράλια της γειτονικής χώρας, προφασιζόμενοι την απαραίτητη αντιαεροπορική ομπρέλα και τις απειλές της περιοχής, κουνώντας το δάχτυλο για το πρόσφατο παράδειγμα του αγνώστου μέχρι σήμερα πυραύλου που κατέπεσε στον Πενταδάκτυλο.

 Πηγές από τη Λευκωσία αλλά και την Αθήνα σημειώνουν πως όσοι γνωρίζουν πρέπει άμεσα να ενημερώσουν και τις Κυπριακές αρχές. Εφόσον το Ισραήλ πραγματοποιούσε μια αεροπορική επίθεση- εξηγούν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας- από τη στιγμή που προσγειώθηκαν τ’ αεροσκάφη, αυτά έχουν καταγράψει αν δέχτηκαν επίθεση, με τι πύραυλο έγινε αυτό και την ώρα του συμβάντος. 

Βέβαια σ’ αυτές τις πληροφορίες συμπεριλαμβάνεται και το αν χρησιμοποιήθηκαν αντίμετρα με αποτέλεσμα να εκτρέψουν τον πύραυλο. Οι Ρώσοι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές γνωρίζουν πολύ περισσότερο αν εκτοξεύτηκαν S-200, οι Σύριοι το ίδιο και φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες που μέσω των δορυφορικών συστημάτων μπορούν να ελέγχουν και να επεξεργαστούν τις πληροφορίες αυτές. 

Πολλαπλασιάζονται οι εκτιμήσεις για πύραυλο εδάφους- εδάφους κι όχι για S-200 Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές οι οποίες στηρίζονται, πρώτον στις εικόνες που πρόλαβαν κάποιοι φωτορεπόρτερ να απαθανατίσουν και να δημοσιοποιηθούν, πριν τους απομακρύνουν τα συνεργεία που έφτασαν στην περιοχή για να την αποκλείσουν, δεύτερον σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα της πρόσκρουσης και έκρηξης και τρίτον από άλλες πηγές, δηλώνουν πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην πρόκειται τελικά γι’ αντιαεροπορικό πύραυλο τύπου S-200. 

Είναι ένα μείζον ζήτημα και όλες οι παραπάνω απορίες είναι “νόμιμες” μέχρι να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις με αποδείξεις…

 Αντιαεροπορικός πύραυλος εδάφους – αέρος S200 του Ιρανικού Στρατού. Πηγή Iranian army 

Οι ίδιες πηγές μάλιστα ομιλούν, όσο γίνεται, για το ενδεχόμενο να πρόκειται για πύραυλο εδάφους- εδάφους, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία στις Κυπριακές αρχές ασφαλείας. Τα «πτερύγια» του πυραύλου που κατέπεσε και φαίνονται στις εικόνες που κατεγράφησαν, στρατιωτικές πηγές, σχεδόν με μεγάλη βεβαιότητα λένε πως δεν ταιριάζουν μ’ εκείνα των S-200, που είναι πολύ μικρότερα και στηρίζονται σ’ έναν κεντρικό άξονα ο οποίος είναι βέβαιο πως θα είχε καταστραφεί με την πρόσκρουση στη γη, όπως και τα πτερύγια. Βαλλιστικός πύραυλος εδάφους – εδάφους τύπου Scud. Παρατηρήστε τα πτερύγια σε σχέση με τον S200.
                           Φωτογραφία πηγή Βουλγαρικό Στρατιωτικό Μουσείο. 

Η έκρηξη του συγκεκριμένου πυραύλου παραπέμπει σε μεγάλη εκρηκτική γόμωση μόνο και μόνο από την έκρηξη που ταρακούνησε και την ελεύθερη Κύπρο καθώς επίσης και τη διασπορά κομματιών σε μεγάλη ακτίνα, γεγονός που δεν συνηγορεί στο να πρόκειται για αντιαεροπορικό πύραυλο.

Επίσης, δεν έχει τύχει περίπτωση ή αν έχει συμβεί είναι απείρως ελάχιστες οι φορές, έως τώρα σε πύραυλο εδάφους -αέρος να μην αυτοκαταστραφεί στον αέρα από τη στιγμή που θα χάσει τον στόχο του και την ισχύ του.

Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι δεν προορίζονται ώστε να δημιουργήσουν έκρηξη μεγάλης ισχύος ενώ από την στιγμή που θα έχουν το «lock on», αν χάσουν τον στόχο τους, κατευθύνονται ψηλά και αυτοκαταστρέφονται. Μια κεφαλή αντιαεροπορικού πυραύλου εδάφους- αέρος διαθέτει τον πυροκροτητή, πυροσωλήνα προσέγγισης ή και επαφής ώστε να γίνει η θραυσματοποίηση σφαιριδίων για να χτυπήσουν έναν κινούμενο στόχο με υψηλές ταχύτητες όπως το μαχητικό αεροσκάφος.

Το μεγάλο ερώτημα πάντως, εφόσον ισχύσουν αυτές οι πληροφορίες είναι το σημείο εκτόξευσης του πυραύλου. Αν βρεθεί και γίνει γνωστό ίσως λύσει ένα κομμάτι του μυστηρίου που παραμένει μέχρι σήμερα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top