GuidePedia

0

Του Δημητρίου Ν. Τσαϊλά.
Οι ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανησυχίες σχετικά με τους S-400. Στο αντιαεροπορικό σύστημα S-400 μπορεί να ενσωματωθεί το Terminal System Link-16, το οποίο είναι ένα Τακτικό Σύστημα Μεταφοράς Δεδομένων, και το σύστημα αναγνώρισης IFF το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Έτσι, ορισμένα δεδομένα τακτικής που σχετίζονται με τον αισθητήρα IFF και την τεχνολογία Stealth μεταδίδονται επίσης στο σύστημα Link 16.

Οπότε με τη σημερινή τεχνολογία, είναι δυνατόν να διαρρεύσουν πληροφορίες κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων των συστημάτων σε τέτοιες τεχνικές.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Ρώσοι είναι καλοί σε αυτό το σημείο, μπορεί να ειπωθεί ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Στο Link-16 εφόσον υποκλαπούν οι λεπτομέρειες κρυπτογραφίας και με μορφή κυμάτων των Ρώσων μπορούν να εκπεμφθούν οι ψεύτικοι στόχοι με τη μέθοδο «spoofing», αλλά σε αυτό το σημείο στην Τουρκία που θα σταθμεύουν οι S-400 αυτόματα θα γίνεται μεταφορά μέσω δορυφόρου των πληροφοριών.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι Ρώσοι έχουν ένα πολύ ισχυρό σύστημα μετάδοσης δεδομένων μέσω δορυφόρου. Έτσι οι Ρώσοι τεχνικοί μπορούν να μεταφέρουν αμέσως τα ευρήματά τους στη Ρωσία. Με αυτό τον τρόπο η ικανότητα Stealth των F-35 αεροσκαφών πάει ‘στο βρόντο’.

(*O Ναύαρχος Δ. Τσαιλάς δίδαξε, μεταξύ άλλων, επι σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και της Στρατηγικής και Ασφάλειας σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου)

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top