GuidePedia

0

Επιμένει στο Λονδίνο στα περί περιοχής «αμφισβητούμενης κυριαρχίας» στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει πως παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με ανησυχία, προσθέτοντας πως θα ήθελε να δει την κατάσταση να αποκλιμακώνεται.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας πως το Λονδίνο έχει καλέσει την Τουρκία να μην προβεί σε γεώτρηση στην «υπό αμφισβητούμενη κυριαρχία» περιοχή.

Σε δήλωσή του προς το ΚΥΠΕ και όπως αναφέρει το politis.com.cy, το Foreign Office τονίζει πως παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με ανησυχία, προσθέτοντας πως θα ήθελε να δει την κατάσταση να αποκλιμακώνεται.

Στη δήλωση του Foreign Office επισημαίνεται πως «όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρώπης και Αμερικής (σ.σ. Άλαν Ντάνκαν) στις 14 Μαΐου η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή όπου η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση. Έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην κάνει γεώτρηση σε αυτή την περιοχή».

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «εξακολουθούμε επίσης να αναγνωρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», ενώ συμπληρώνει ότι το πετρέλαιο και το αέριο «θα πρέπει να αναπτυχθούν προς το όφελος όλων των Κυπρίων».

Διάβημα της Κύπρου προς τη Βρετανία

Υπενθυμίζεται ότι οι ενέργειες της Τουρκίας και οι εξαγγελίες για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, με πολλές χώρες και την Ε.Ε. να εκφράζουν τη στήριξή τους στην Κύπρο, καλώντας την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε ενέργειες που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο, την έντονη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας προκάλεσε δήλωση του Βρετανού υπουργού Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος είπε ότι δεν πρέπει να διεξάγονται διερευνητικές γεωτρήσεις «σε περιοχή αμφισβητούμενης κυριαρχίας». «Οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση», είχε δηλώσει ο σερ Άλαν Ντάνκαν.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον Άλαν Ντάνκαν, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε διάβημα προς τη Βρετανία. Το απόγευμα της Τετάρτης, ο ύπατος αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο, Ευριπίδης Ευρυβιάδης, υπέβαλε το διάβημα προς το Foreign Office. Ο κ. Ευρυβιάδης είχε και συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να γίνουν δηλώσεις, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο, πέρα από το διάβημα, ο Κύπριος πρόεδρος επρόκειτο να στείλει και επιστολή προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

Σημειώνεται ότι σε διευκρινιστική του δήλωση, μετά την αναφορά Ντάνκαν, το Foreign Office επανέλαβε τη γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της» και πως «πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Στρατιωτική συνεργασία Γαλλίας - Κύπρου και μήνυμα στήριξης από το Παρίσι για την ΑΟΖ

Στο μεταξύ, τη στήριξη της Γαλλίας στην Κύπρο και την καταδίκη των τουρκικών κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, επανέλαβε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό της, Σάββα Αγγελίδη, την Τετάρτη, στο Παρίσι. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν εγγράφως για στρατιωτική συνεργασία των ναυτικών δυνάμεων.


© AFP 2019 / PATRICK BAZ

Στρατιωτική συνεργασία Γαλλίας - Κύπρου και μήνυμα στήριξης από το Παρίσι για την ΑΟΖ

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου μετέβη στο Παρίσι για τη συνάντηση με τη Φλοράνς Παρλί, την οποία και ενημέρωσε «λεπτομερώς για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, για τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Από τη μεριά της, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς τη Κύπρο και καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας, «οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα» της Κύπρου στην ΑΟΖ της, όπως σημειώνεται.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η στρατιωτική συνεργασία των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών.

Οι δύο υπουργοί «επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

​Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, Γαλλία και Κύπρος φέρονται να συμφώνησαν για χρήση από τον γαλλικό στόλο της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Μεγαλόνησο.


Η συμφωνία «αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής απόφασης που είχαν πάρει από κοινού οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Μακρόν», σημειώνει δημοσίευμα του politis.com.cy, επικαλούμενο πηγές στο κυπριακό υπουργείο Άμυνας. Το κυπριακό Μέσο υπενθυμίζει δήλωση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από επίσκεψη στη Λευκωσία, οπότε και επισήμανε ότι «η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό Ναυτικό και ιδιαίτερα για το αεροναυτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle», προσθέτοντας ότι «υπολογίζω πολύ σε αυτή τη συνεργασία».

Εξάλλου, εδώ και μήνες, γίνονται έργα διεύρυνσης του λιμανιού στη ναυτική βάση στο Μαρί προκειμένου να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα πολεμικά πλοία και υποβρύχια του γαλλικού Ναυτικού, προστίθεται στο δημοσίευμα. Σημειώνεται ότι τα γαλλικά πλοία θα σταθμεύουν σε μόνιμη βάση, ενώ το επιχειρησιακό κέντρο θα βρίσκεται στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, η διοίκηση της βάσης παραμένει στο κυπριακό Ναυτικό.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top