GuidePedia

0
    σκίτσο Κυριάκος Γκούμας

Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

ΟΤΑΝ αποφασίσεις, για επάγγελμά σου, να δημιουργήσεις ένα συνοικιακό περίπτερο, ασφαλώς, πρώτ’ απ’ όλα:

προνοείς,
σχεδιάζεις
κι εφαρμόζεις,

εκ των προτέρων και διαρκώς,

τα αποτελεσματικότερα μέτρα προφύλαξης του περιπτέρου σου. Και των προϊόντων που θα πουλάς, και των εισπράξεών σου, από τους κινδύνους κλοπών και διαρρήξεων, πυρκαγιάς κ.ο.κ:

  • Ασφαλώς εξασφαλίζεις, με αποτελεσματικά μέτρα, το ταμείο των καθημερινών εισπράξεων που προσδοκείς να έχεις.


  •  Και ασφαλώς, ξοδεύεις προκαταρκτικά, πολλά χρήματα για όλα αυτά τα μέτρα και μέσα και όργανα 24ωρης περιφρούρησης του περιπτέρου σου, του ταμείου σου και εσένα του ίδιου και των εναλλασσόμενων στο ταμείο βοηθών σου, από τους κινδύνους ληστειών κ.ο.κ. Κλειστό κύκλωμα με κάμερες 24ωρης βιντεογράφησης, συστήματα συναγερμού και ό,τι άλλο συστήνει καθημερινά η Αστυνομία η Πυροσβεστική και συμβουλεύουν, οι πιο ειδικευμένοι επί των θεμάτων ασφάλειας…

ΑΣΦΑΛΩΣ το ίδιο επακριβώς, στην ουσιωδέστερη ουσία του, αλλά μυριάκις πολλαπλασίων και κατά παρασάγγας σπουδαιοτέρων και συλλογικοτέρων διαστάσεων, είναι:

  • ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ενός κράτους να προ-σχεδιάσει, να προ-εξασφαλίσει και να προ-χρηματοδοτήσει, όλα τα απαραίτητα και αποτελεσματικά μέτρα ασφάλειας, για την επιλογή του ν’ αξιοποιήσει, εμπορικώς και ιδίως γεωστρατηγικώς, τα «θεόσταλτα» υποθαλάσσια κοιτάσματα πολύτιμου παγκοσμίως φυσικού αερίου που εντοπίζονται στην δική του θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

ΜΕ ΤΡΟΠΟ πολύ πιο νούσιμο, από τον πιο νούσιμο συνοικιακό περιπτερά…

  •  Όσο πιο σπουδαία είναι η ΑΟΖ της κυβέρνησης της Λευκωσίας, από ένα περίπτερο στην Παλλουριώτισσα της Λευκωσία…

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εδώ, λόγω σπουδαιότητας ΑΟΖ, νοείται, ευρύτερα, όχι μόνο η Εκτελεστική, αλλά και η Νομοθετική Εξουσία και, προπάντων, τα Κόμματα που την εξουσιάζουν και με την λαϊκή ψήφο την… λαφυραγωγούν.

ΠΕΜΠΤΗ 28η μηνός Φεβρουαρίου, του ήδη ευλογημένου από πολύ καλές βροχές σωτηρίου έτους 2019, ανακοινώθηκαν επισήμως και παγκοσμίως τα χαρμόσυνα νέα για τα εντοπισθέντα στο υποθαλασσίως γεωτρηθέν από την αμερικανική «Εξόν-Μόμπιλ», κυπριακό «Γλαύκος», πολύτιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΣΠΕΥΣΑΝ ήδη οι ειδήμονες να γνωματεύσουν ότι, αυτή η ανακάλυψη προβλεπόμενου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτρέπει σε αυτό το μικρό κράτος να δανείζεται λεφτά με πολύ ευνοϊκότερους όρους και χαμηλότερα επιτόκια.

ΣΥΝΕΠΩΣ αποκτά ήδη εκ των προτέρων η Κ.Δ. την οικονομική ευχέρεια να οικοδομήσει, να αναπτύξει και να ορθώσει, την αναγκαία κι επιβαλλόμενη – όπως ο περιπτεράς της Παλλουριώτισσας – προληπτική και αποτελεσματικότερη ασφάλεια του… περιπτέρου της ΑΟΖ της, απέναντι στους κινδύνους κλοπής, διαρρήξεων, ληστείας, εμπρησμού, πειρατείας, από ήδη γνωστής επικινδυνότητας στην περιοχή Τούρκους Κατακτητές κι επιβουλευομένους και την ΑΟΖ της.

ΣΥΝΕΠΩΣ μπορεί και πρέπει πλέον η Κ.Δ. να χρηματοδοτήσει αποτελεσματικά την ταυτόχρονη, και όχι διαδοχική, ενδυνάμωσή της, στους δύο κυριότερους πυλώνες περιφρούρησης της ΑΟΖ της:

(α) Την ανάπτυξη άσκησης της αναγκαίας Εξωτερικής της Πολιτικής και των Τριμερών και άλλων διεθνών Συνεργασιών στην προοπτική επωφελέστερων στην περιοχή Συμμαχιών.

(β) Την αποφασιστική, ραγδαία και αποτελεσματική ανάπτυξη, της Πολεμικής της Αεροπορίας, του Πολεμικού της Ναυτικού και των χερσαίων υπερασπιστών της Αμυντικής της Θωράκισης, ως ικανής αυτόχθονος ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ απέναντι στον τουρκικό κίνδυνο.

ΕΠΕΙΔΗ βρέθηκε ο υποθαλάσσιος πλούτος και υπολογίζονται πλέον ευκρινώς οι αναμενόμενες εισπράξεις, αποκτά η Κ.Δ. τις οικονομικές δυνατότητες να τον εξασφαλίσει. Να τον περιφρουρήσει: Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια. Απ’ την αντίστροφη ακριβώς προοπτική του ομώνυμου συγκλονιστικού τραγουδιού της Σοφίας Μπέλλου για το Εικοσιδυό!

ΜΕΤΑ ΑΠΟ αιώνες υποδούλωσης από ξένους Κατακτητές και Αποικιοκράτες, που εποφθαλμιούσαν (κι εποφθαλμιούν) και αξιοποιούσαν (κι αξιοποιούν άχρι “our children and grandchildren”) την γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, το εκ γενετής ζυριχικά ανάπηρο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας που πέτυχε ο ένοπλος εθνικο-απελευθερωτικός αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, αντιστεκόμενο κι αναπτυσσόμενο έκτοτε με εκατόμβες θυσιών απέναντι στην τουρκική εισβολή, την κατοχή, τη διάλυση και την υποταγή του στους Τούρκους, αποκτά πλέον, με τα Κοιτάσματα της ΑΟΖ, την προοπτική να ορίζει και να αξιοποιεί το ίδιο, προς όφελος του Ελληνισμού (αμφοτέρων: του κυπριακού και του ελλα-δικού μας, κρατών) την προίκα της γεωγραφικής του θέσης.

ΜΙΚΡΟ κι αδύναμο ανέκαθεν, δύναται τώρα, με δική του αυτόχθονα Πολεμική Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό και ισχυρότερη Εθνική Φρουρά και με σώφρονα Εξωτερική Πολιτική, εθνικώς επωφελέστερων Συμμαχιών, να διασφαλίσει αποτελεσματικότερους ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ απέναντι στους Τούρκους, επ’ ωφελεία και της Κύπρου και της Ελλάδος.

ΠΡΟΕΧΕΙ λοιπόν κατεπειγόντως η υλοποίηση των σχεδίων ενίσχυσης της Εθνικής Φρουράς με τα αναγκαία σμήνη Πολεμικής Αεροπορίας και τα σκάφη Πολεμικού Ναυτικού. Ικανά, μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και τις συνεργαζόμενες χώρες της περιοχής και τις ικανότητες της Εξωτερικής Πολιτικής, να ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ τις πολεμικές απειλές και τους εκβιασμούς της Τουρκίας.

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top