GuidePedia

0

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Το BBC όχι μόνο δεν ανασκευάζει το προκλητικό δημοσίευμα με βάση το οποίο «ανακαλύπτει», «σλαβομακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα αλλά με νέα του απάντηση αναφέρει πως «είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια» η μειονότητα αυτή!

Δηλαδή το έκανε ακόμα χειρότερο, για το βρετανικό κρατικό κανάλι υπάρχει «σλαβομακεδονική» μειονότητα και ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν από την Ελλάδα να της κάνει και... καταμέτρηση!

Όλα αυτά στα πλαίσια της απάντησης στην επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας για το ρεπορτάζ της 24ης Φεβρουαρίου περί «σλαβομακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα

Αρχικά δίνεται απάντηση στην επισήμανση του προέδρου της Ένωσης Ανδρέα Πετρίδη περί αντιφάσεων στο δημοσίευμα.

Ο κ. Πετρίδης είχε επισημάνει ότι στο κείμενο αναφερόταν πως η «μακεδονική γλώσσα» είχε απαγορευθεί επί Μεταξά ενώ στη συνέχεια σημειωνόταν ότι «η μακεδονική γλώσσα δεν έχει απαγορευθεί επισήμως στην Ελλάδα».

Το BBC απαντά ότι στο δημοσίευμα ξεκαθαρίζεται πως η γλώσσα αυτή δεν έχει απαγορευθεί επισήμως «εδώ και δεκαετίες».

Το βρετανικό δίκτυο τονίζει επίσης στην επιστολή-απάντηση ότι το δημοσίευμα δεν έκανε λόγο για «μεγάλη καταπιεσμένη μειονότητα», όπως ανέφερε σε άλλο σημείο της διαμαρτυρίας του ο πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων Μ. Βρετανίας.

Το BBC παραπέμπει στην παράγραφο του δημοσιεύματος με αναφορά στον αριθμό των σλαβόφωνων ή των μακεδονικής εθνότητας απογόνων στην Ελλάδα που «είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια».

Στην ίδια παράγραφο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι «ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος υπολογίζει ότι πάνω από 100.000 ακόμα ζουν στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα ταυτοποιούνταν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας».

Στην επιστολή του το BBC δηλώνει επίσης ότι δεν κατανοεί την παρατήρηση του κ. Πετρίδη πως αυτή η υποτιθέμενη μειονότητα εκπροσωπείται από ένα κόμμα με παρόμοιες πεποιθήσεις, το οποίο ωστόσο έχει ελάχιστη εκλογική απήχηση.

Η επιστολή του BBC δεν απαντά ευθέως στα άλλα σημεία που είχε επισημάνει πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων: ότι το δημοσίευμα κατηγορούσε μια χώρα-μέλος της ΕΕ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι δεν περιλαμβανόταν επίσημη απάντηση της ελληνικής πλευράς και ότι επρόκειτο για μονομερές δημοσίευμα με ελάχιστη αναφορά στις επίσημες ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Πετρίδης παραπέμπεται στις αποσαφηνίσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο διαδικτυακό δημοσίευμα, οι οποίες περιλαμβάνουν και σύνδεσμο παραπομπής στην επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας του Έλληνα πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ΒΒC τα έκανε σαφώς... χειρότερα και πλέον είναι απορίας άξιο το γιατί το έκανε αυτό και που αποσκοπεί.

Για να υπάρχει μια «μειονότητα» σε μια χώρα πρέπει πρώτα επακριβώς να... καταμετρηθεί. Αυτό επιδιώκουν κάποιοι για να την στοιχιοθετήσουν. Και πλέον εντάσσουν σε αυτό το πλαίσιο και «φοβισμένους» πολίτες οι οποίοι δεν το... ξέρουν ότι είναι «Μακεδόνες».

Πάντως και οι Γερμανοί δημοσίευσαν ένα πονηρό άρθρο το οποίο αναφέρεται στη ύπαρξη σλαβόφωνων Ελλήνων, αλλά παίρνει αποστάσεις από τα σενάρια για δήθεν ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας, που φάνηκε να υιοθετεί το BBC.

Στην εισαγωγή γίνεται αναφορά και στο περίφημο δημοσίευμα του BBC και σημειώνεται πως «ο πάταγος στην Αθήνα ήταν μεγάλος. Όπως λέγεται, δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα. Φωνές από τη Βουλγαρία ονομάζουν αυτήν τη μειονότητα βουλγαρική».

Το δημοσίευμα βασίζεται στα λεγόμενα του δημοσιογράφου Τάσου Κωστόπουλου που όπως επισημαίνεται «ασχολείται εδώ και δεκαετίες με την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας και τον εκεί σλαβόφωνο πληθυσμό.

Ο 54χρονος νομικός και ιστορικός έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, καθώς και τη διδακτορική του διατριβή επ αυτού του θέματος. Όπως διαπιστώνει, το γεγονός είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι στη βόρεια ελληνική περιφέρεια (της Μακεδονίας), οι οποίοι μιλούν μία σλαβική διάλεκτο».

Ο κ. Κωστόπουλος λέει πως «υπάρχει μία σειρά, διαφορετικών στάσεων και αυτοπροσδιορισμών: Οι μεν βλέπουν τους εαυτούς τους ως αμιγείς Έλληνες. Οι άλλοι λένε ότι έχουν μόνον ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, χωρίς να ανήκουν σε άλλο λαό. Δεν θέλουν σε καμία απολύτως περίπτωση να είναι μειονότητα, έχουν την αντίληψη ότι αυτό θα μπορούσε μόνον να τους βλάψει, ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιχαρακώνονταν από τον υπόλοιπο πληθυσμό».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «το μικρό κομμάτι των σλάβων Ελλήνων, το οποίο όντως αυτοπροσδιορίζεται ως μειονότητα, εκπροσωπείται πολιτικά από το κόμμα «Ουράνιο Τόξο», – το οποίο εδρεύει στην πόλη της Φλώρινας. Αυτό το κόμμα όμως, με τις μερικές χιλιάδες ψήφων που λαμβάνει, δεν διαδραματίζει σχεδόν κανένα ρόλο στην περιοχή».

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top