GuidePedia

0

Η Τουρκία κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για «κατάφωρο ρατσισμό», μετά τη δήλωση του τελευταίου ότι το Ισραήλ δεν είναι το κράτος-έθνος όλων των πολιτών, αλλά «μόνο του εβραϊκού λαού». «Καταδικάζω τον κατάφωρο ρατσισμό και τη διάκριση», έγραψε στο Twitter ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πάνω από 1,6 εκατομμύρια Άραβες μουσουλμάνοι ζουν στο Ισραήλ. Οι δυτικές κυβερνήσεις θα αντιδράσουν ή θα τηρήσουν σιωπή για ακόμη μια φορά τελώντας]υπό πίεση;» πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε πως το Ισραήλ δεν είναι το κράτος-έθνος «όλων των πολιτών του», αλλά «μόνο του εβραϊκού λαού», αποκλείοντας τον αραβικό πληθυσμό της χώρας, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου.

Το σχόλιο του Νετανιάχου στον λογαριασμό του στο Instagram έγινε ως αντίδραση σε μια πολεμική την οποία προκάλεσε ένα κείμενο της κωμικής ηθοποιού Ρότεμ Σέλαχ, που είχε γράψει την προηγουμένη στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η ηθοποιός και μοντέλο, που είναι πολύ δημοφιλής, είχε γράψει ένα κείμενο όπου υπερασπιζόταν τα δικαιώματα της αραβικής μειονότητας, που αποτελεί το 17,5% του πληθυσμού, λέγοντας πως «το κράτος του Ισραήλ είναι το κράτος όλων των πολιτών του».

Ο Νετανιάχου αντέδρασε δηλώνοντας πως όλοι οι πολίτες, περιλαμβανομένων των Αράβων, απολαμβάνουν ισότητα δικαιωμάτων, όμως υπενθύμισε την ύπαρξη ενός αμφιλεγόμενου νόμου, που εγκρίθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο το Ισραήλ είναι το κράτος-έθνος του εβραϊκού λαού.

«Το Ισραήλ δεν είναι το κράτος όλων των πολιτών», έγραψε ο Νετανιάχου, «επειδή σύμφωνα με τον θεμελιώδη νόμο για το έθνος που έχουμε υιοθετήσει, το Ισραήλ είναι το κράτος-έθνος του εβραϊκού λαού – και μόνο του εβραϊκού λαού». Ο Νετανιάχου κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι δαιμονοποιεί τους Άραβες Ισραηλινούς πριν από τις εκλογές, με σκοπό να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των δεξιών εκλογέων.

Οι Άραβες Ισραηλινοί είναι στην πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι που παρέμειναν στη γη τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948 και οι οποίοι υποστηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση.

Ένθερμος υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ενρντογάν επικρίνει τακτικά την ισραηλινή πολιτική, παρότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Ισραήλ αποκαταστάθηκαν το 2016, έπειτα από πολλά χρόνια διπλωματικής κρίσης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top