GuidePedia

0
     Προσγείωση F-22 Raptor της USAF στην 110 Πτέρυγα Μάχης

Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα, μετά το πρόσφατο φλερτ, φαίνεται πως διάγουν και πάλι περίοδο κρίσης στη διαχρονική σχέση τους, η οποία όπως όλα δείχνουν περνά και θα περνά δια πυρός και σιδήρου, τόσο με τις αποφάσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ, όσο και με το σχοινί που τραβά ο Ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Όλες αυτές τις γεωπολιτικές εξελίξεις τις παρακολουθεί το Ελληνικό Πεντάγωνο και όπως λένε επιτελείς, δεν είναι λίγες οι φορές που η γεωστρατηγική κίνηση της χώρας μας, σχετίζεται και με όλα τα προαναφερόμενα, καθώς αφορούν ξεκάθαρα την ευρύτερη περιοχή, για την οποία οι ΗΠΑ, έχουν δηλώσει πολλές φορές πως η Ελλάδα αποτελεί τον ισχυρό και ήρεμο σύμμαχο.

Πάνω σ’ αυτό το κομμάτι η Ελλάδα, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, έχει επενδύσει πολλές από τις μελλοντικές κινήσεις της, οι οποίες έχουν φανεί κι από το προηγούμενο μεσοδιάστημα κι έχουν να κάνουν με την διαρκή επαφή της χώρας μας με τις ΗΠΑ ώστε αρκετές από τις υποχρεωτικές μετεξελίξεις να επισπεύδονται, μέσω των γνώσεων που αποκτώνται από στελέχη των ΕΔ που ασκούνται σε πολυποίκιλα σενάρια και Νατοϊκά πρότυπα. 

Οι κοινές ασκήσεις σε διμερές επίπεδο, αλλά και οι συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει, αναδεικνύουν την Ελλάδα ως τον πυλώνα σταθερότητας από τη μια κι από την άλλη πλευρά, μια χώρα η οποία προσφέρει αρκετές φορές στρατιωτικές εγκαταστάσεις για τη Συμμαχία αλλά και την Αμερική. 
Στο υπόστεγο της 337 Μοίρας “Φάντασμα” βρήκαν καταφύγιο από τον καυτό ήλιο της 10ης Αυγούστου στην Λάρισα, τα F-22 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι το αεροσκάφος που έως σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποδεσμεύσει προς πώληση σε τρίτες χώρες.Πηγή φωτογραφίας: Πολεμική Αεροπορία 

Η Νο2 Σούδα είναι η Λάρισα και η 110 ΠΜ Για παράδειγμα ένα αντιστάθμισμα της ναυτικής βάσης της Σούδας, στο χερσαίο κομμάτι της επικράτειας, έχει αναδειχτεί η Λάρισα και η 110 Πτέρυγα Μάχης η οποία για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα εξυπηρετεί τις ανάγκες που έχουν προκύψει για την Αμερική κι από εκεί επιχειρούν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9 Reaper.

 Επιπλέον, στην βάση της Λάρισας είχαν προσγειωθεί υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της Αμερικής, όπως και ιπτάμενα τάνκερ. Τα UAV της Λάρισας αποτελούν το μέλλον σ’ ένα πολυποίκιλο αεροπορικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με τα επιτεύγματα της αεροπορικής τεχνολογίας, όπως είναι το αεροσκάφος F-35- που δεν διαθέτει η χώρα μας και δεν προβλέπεται προς το παρόν τουλάχιστον να γίνει κάτι τέτοιο- αλλά και τα αεροσκάφη ενδιάμεσης λύσης ανάμεσα στην 4η και 5η γενιά, F-16 Viper. 

Άρα η Ελλάδα με τις επερχόμενες δικές τις «Οχιές» στέκεται για λίγα χρόνια δίπλα στις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η 110 ΠΜ για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποτελεί εκείνη την βάση η οποία μπορεί να φιλοξενήσει κι άλλες δυνάμεις εκτός των Μη Επανδρωμένων, κάτι που δεν είναι παράλογο, όπως λένε οι ίδιοι άνθρωποι, να προταθεί προς την Ελληνική πλευρά στο άμεσο μέλλον. 

Νέο υπερατλαντικό ταξίδι Αποστολάκη 

Πριν το τέλος Μαρτίου αναμένεται ο Ευάγγελος Αποστολάκης να ταξιδέψει και πάλι στην Αμερική. Θα βρεθεί τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στην Ουάσινγκτον που θα έχει συνομιλίες με Αμερικανούς Αξιωματούχους. 

Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας υπουργός εκείνο που προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό -το είχε κάνει και από την προηγούμενη θέση, του Α’ ΓΕΕΘΑ- είναι να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη σχέση που έχει αναπτυχθεί, ιδιαίτερα τώρα που φαίνεται πως το ολιγοήμερο φλερτ ανάμεσα σε Αμερική και Τουρκία, έστω και προσωρινά, μπαίνει γι’ ακόμη μια φορά στην κατάψυξη. Η ατζέντα του κου. Αποστολάκη μπορεί να είναι συγκεκριμένη, αλλά γιατί όχι και διευρυμένη, έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές, από τη στιγμή που ο ίδιος θέλει ν’ «ασφαλίσει» περαιτέρω την θέση της χώρας μας, στις μελλοντικές εξελίξεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top