GuidePedia

0

Νεφέλη Λυγερού
Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Την ερχόμενη Κυριακή γράφεται ο επίλογος μίας λυσσαλέας προεκλογικής εκστρατείας. Τότε θα μιλήσουν οι κάλπες για το ποιος θα είναι νικητής στις τοπικές εκλογές. Περίπου 58 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένεται να εκλέξουν τους δημάρχους των πόλεων και τους μουχτάρ των συνοικιών και των κοινοτήτων.

Οι τοπικές εκλογές συντελούνται με φόντο την πτώση της τουρκικής οικονομίας, την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή η πτώση είναι που καθιστά πιθανή μία τιμωρητική ψήφο, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα. Στην Κωνσταντινούπολη υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πρώην πρωθυπουργός κι αυτό καταδεικνύει τη σημασία που δίνει ο Τούρκος πρόεδρος σ’ αυτή την εκλογή, προκειμένου να εδραιώσει το καθεστώς του.

Εάν χάσει τις τοπικές εκλογές, θα είναι η πρώτη φορά που ο Ταγίπ Ερντογάν θα χάσει από το 2002, γεγονός που οπωσδήποτε θα πλήξει το προφίλ αήττητου, έστω κι αν αυτή τη φορά δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος. Στην πραγματικότητα θα κλυδωνίσει το καθεστώς του. Η τουρκική λίρα, όμως, κατρακυλά και η τουρκική οικονομία φαίνεται να επανέρχεται στις δραματικές στιγμές του καλοκαιριού. Η Δύση, η οποία δεν μοιάζει διατεθειμένη πλέον να ανεχθεί τα τερτίπια του Ταγίπ Ερντογάν, έχει βάλει την τουρκική οικονομία σε μεγάλη δοκιμασία, αν όχι στην “εντατική”.

Αυτό, ωστόσο, δεν έχει μειώσει την επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου προς τα έξω και πολύ περισσότερο δεν έχει περιορίσει στο ελάχιστο την αναθεωρητική πολιτική έναντι της Ελλάδας, με απειλές και έμπρακτες αμφισβητήσεις. Ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις ημέρες (27-29 Μαρτίου) τη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, αναφέρθηκε σε αυτή την αναθεωρητική πολιτική.

Έκανε λόγο, μάλιστα, για τον φόβο θερμού επεισοδίου. «Από τη μία η Τουρκία θέλει να διακηρύττει ότι θέλει να έχουμε καλές σχέσεις και να μην υπάρχει ένταση στην περιοχή κι από την άλλη την πυροδοτεί. Εμείς κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να κρατήσουμε ισορροπίες στην περιοχή και να μην ανταποκριθούμε σ’ αυτές τις προκλήσεις, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι κάποιο θερμό επεισόδιο. Ανησυχούμε βέβαια για την πρόκληση ενός ατυχήματος, το οποίο θα έχει ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Δηλαδή μπορεί να προκληθεί μία κλιμάκωση την οποία δεν μπορείς να ελέγξεις». Στο ίδιο μήκος μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας. Κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπερβαίνει το Διεθνές Δίκαιο.

Όπως είχε ανακοινωθεί, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου και του επιδόθηκε διάβημα για την παρενόχληση του ελικοπτέρου Σινούκ που μετέφερε την 25η Μαρτίου τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από την Αίγινα στο Αγαθονήσι. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Αγία Σοφιά, ο Ερντογάν επιμένει στην ίδια επιθετική ρητορική: «Με ρώτησαν αν θα εξακολουθήσει να είναι επί πληρωμή η είσοδος στην Αγιά Σοφιά. Και τους απάντησα… όχι, μπορούμε να κάνουμε δωρεάν την είσοδο. Και όχι μόνο αυτό. Μπορούμε μετά τις εκλογές να την επαναφέρουμε στο πρότερο καθεστώς. Τί σημαίνει αυτό; Να αναστείλουμε το καθεστώς μουσείου και να την αποκαλούμε πάλι τζαμί».

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου