GuidePedia

0

Η χώρα μας παίρνει σαφή θέση στο νέο υπό διαμόρφωση Κουρδιστάν με άτυπη πρωτεύουσα την Ερμπίλ, που αντιπροσωπεύει ναι μεν προς το παρόν το ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά το μέλλον επιφυλάσσει σαφώς την συνένωση όλων των περιοχών υπό ενιαία κουρδικής κυβέρνηση.

Η Ελλάδα συμμετέχει μαζί με άλλα κράτη και εταιρείες κολοσσούς στο υπό δημιουργία νέο κράτος που τόσο απεγνωσμένα προσπαθεί να εμποδίσει ο Τούρκος ηγέτης, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα.

Μέσα από αυτήν την προσπάθεια της εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδος και Ιρακινού Κουρδιστάν, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, θα έχουμε πιθανότατα και την αμυντική συνεργασία, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις με αποστολή Κούρδων για φοίτηση σε ελληνικές στρατιωτικές σχολές, δωρεά αμυντικού υλικού και ίσως κάποια στιγμή να έχουμε και ακόμα μεγαλύτερες στρατιωτικές σχέσεις με ανταλλαγή πληροφοριών και συνεκπαιδεύσεις.

«Η Ελλάδα στοχεύει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν μετά την αναβάθμιση της αντιπροσωπείας της στο Γενικό Προξενείο στο Erbil στα τέλη του 2018», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας σε κουρδικά ΜΜΕ.

«Είμαι πολύ υπερήφανος που ιδρύεται προξενείο και είμαι ο πρώτος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Erbil. Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη διότι πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μας με την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν είναι πολύ σημαντικές », δήλωσε σε τοπικό κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ο κ. Ευθύμιος Κωστόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα άνοιξε το εμπορικό γραφείο της στο Erbil το 2009 και το αναβάθμισε επισήμως σε Γενικό Προξενείο την 1η Δεκεμβρίου 2018.

«Υπάρχει μεγάλη συμπάθεια των Ελλήνων προς τον κουρδικό λαό πίσω στη χώρα μου και υπάρχουν ήδη πολλοί άνθρωποι που φροντίζουν για αυτό. Ελπίζουμε να προωθήσουμε πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την περιοχή του Κουρδιστάν», κατέληξε ο ίδιος.

Erbil και Αθήνα αναπτύσσουν με άλματα τους πολύπλευρους δεσμούς τους σε όλους τους τομείς μετά τη σύσταση του νέου γραφείου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG), ενώ ετοιμάζονται και σε ορισμένες επισκέψεις υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ του Ιρακινού Κουρδιστάν και της Ελλάδας, αναφέρει του κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων.

Εδώ και πολλά χρόνια στην Ερμπίλ έχουν πάρει θέσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες και εταιρείες κολοσσοί, καταδεικνύοντας ότι κάτι μεγάλο συντελείται στην περιοχή, παρά τις κραυγές και τον αδυσώπητο πόλεμο του Ερντογάν κατά των Κούρδων σε Συρία και ΝΑ Τουρκία.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι όλα αυτές οι τουρκικές επιθετικές κινήσεις, απλά θα καθυστερήσουν για κάποιο διάστημα το σχέδιο για την δημιουργία ενός νέου κράτους με το όνομα Δημοκρατία του Κουρδιστάν, το οποίο θα περιλαμβάνει περιοχές από Τουρκία, Ιράν, Συρία και Ιράκ.

Το όλο αυτό πλάνο αναμένεται να ολοκληρώσει τα σχέδια της δύσης για έλεγχο της Μέσης Ανατολής ως μέρος του περιβόητου Ανατολικού ζητήματος που έχει σχεδιαστεί μετά το τέλος του ‘Α Παγκοσμίου πολέμου, αφήνοντας όμως ακόμα άλυτα ζητήματα όπως αυτό της κυριαρχίας των Στενών του Βοσπόρου, το οποίο θα λυθεί και αυτό την κατάλληλη στιγμή… από Ρωσία-ΗΠΑ.

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top