GuidePedia

0

Η Τουρκία έχει τοποθετηθεί στην πλευρά των «εχθρών» μαζί με Ρωσία, Ιράν και Β.Κορέα και μένει μόνο το πότε και το πώς θα εκδιωχθεί από την εξουσία ο σουλτάνος με ατιμωτικό τρόπο προς παραδειγματισμό.

Το μόνο που μένει πριν τεθεί ο μηχανισμός σε λειτουργία είναι το ποιος θα είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν σε αυτό που του ετοιμάζουν οι ΗΠΑ και βρέθηκε στο πρόσωπο του Α.Γκιούλ.

O Τούρκος πρώην πρόεδρος Αμπντουλλάχ Γκιούλ με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Βενεζουέλα στρέφεται εμμέσως πλην σαφώς κατά του Ερντογάν και του άκρατου Λαϊκισμού που «εξουσιάζει» την χώρα.

Ο ίδιος άφησε για πρώτη φορά σαφέστατες υπόνοιες για το καθεστώς Ταγίπ (διάβρωση δικαστικής εξουσίας, απουσία διαφάνειας, λογοκρισία Τύπου) προκρίνοντας τον εαυτό του ως τον μελλοντικό νέος «Γκουάιδο» της Τουρκίας κατ΄εντολή βέβαια της δύσης.

Το κλίμα στην Τουρκία δεν είναι καλό, ο κόσμος «βογγάει» πραγματικά για να αγοράζει τα απαραίτητα λόγω πληθωρισμού και η οικονομία παραπαίει, ενώ οι Κούρδοι ζητούν αναγνώρισης της γλώσσας τους δημιουργώντας «εκρηκτικές» συνθήκες ακόμα και για εξέγερση.

Ο ηγέτης της τουρκικής μαφίας Sedat Peker, και φανατικός οπαδός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τους υποστηρικτές του να εξοπλιστούν εν αναμονή των τοπικών εκλογών της Τουρκίας που είχαν προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου.

Απευθυνόμενος σε μια εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Πεκέρ κάλεσε υποστηρικτές του Προέδρου να αναλάβουν όπλα, υποστηρίζοντας ότι οι αντίπαλοι θα προσπαθήσουν να απονομοθετήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Σχεδιάζουν να καλέσουν τους υποστηρικτές τους να βγουν στους δρόμους μετά τις εκλογές. Στόχος τους είναι να εξεγερθούν και σε συνεργασία με μέλη τρομοκρατικών ομάδων να προκαλέσουν καταστροφή σε ολόκληρη τη χώρα. Η αστυνομία και ο στρατός μας είναι ισχυροί, αλλά τα παιδιά αυτής της χώρας θα έρθουν επίσης στην υπεράσπιση των δρόμων», δήλωσε ο Πεκέρ.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όσοι έχουν τα μέσα πρέπει να αποκτήσουν άδεια πυροβόλων όπλων. Πρέπει να είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι», πρόσθεσε ο Peker.

Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν, ο 11ος Πρόεδρος της Τουρκίας Α.Γκιούλ, τάχθηκε εναντίον του λαϊκισμού κατά την διάρκεια οικονομικής συνόδου κορυφής, προειδοποιώντας για την διάχυτη παρουσία της σε όλο τον κόσμο κατά την τελευταία δεκαετία αλλά και τους κινδύνους που αυτή πολιτική θα μπορούσε να δημιουργήσει.

«Ο λαϊκισμός που βλέπουμε σήμερα εκδηλώνεται με τη μορφή ενός αυταρχικού τρόπου κυβέρνησης (βλέπε Ερντογάν). Το κοινό χαρακτηριστικό όλων (λαϊκιστικών κινημάτων) είναι ότι συνειδητά εκμεταλλεύονται την οργή και τα συναισθήματα απογοητευμένων λαϊκών μαζών, επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσουν τις αδυναμίες τους», δηλώνει ο Γκιούλ κατά την εφημερίδα Yeni στην 22η Ευρασιατική Οικονομική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη .

Ο πρώην πρόεδρος πρόσθεσε ότι ένα παρόμοιο κύμα λαϊκισμού έκανε την εμφάνιση του και πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα σχόλιά του αφορούν κυρίως τον Μαδούρο στην Βενεζουέλα, ο οποίος έχει οδηγήσει τη χώρα σε σοβαρά προβλήματα, παρακρατώντας τον πλούτο των φυσικών πόρων της χώρας.

Αυτό από μόνο του όμως είναι μια αμφιλεγόμενη στάση της Τουρκίας, διότι ο Ερντογάν η κυβέρνηση μαζί με ένα ευρύ τμήμα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, υποστηρίζουν τον Μαδούρο ενάντια σε αυτό που περιγράφεται ως δυτικός ιμπεριαλισμός, τον οποίο επικροτεί ο Γκιούλ και αυτό λέει πολλά για το πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.

Ο Γκιουλ ανέφερε ότι ο λαϊκισμός στοχεύει στα θεμελιώδη χαρακτηριστικά των δημοκρατιών, προσπαθώντας να διαβρώσει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, την δημόσια διαφάνεια και την ελευθερία του Τύπου.

«Οι λαϊκοί ηγέτες και τα πολιτικά κινήματα που αναλαμβάνουν την εξουσία η μέσω του λαϊκισμού, αποτελούν μεγάλη παγίδα και τελικά και όλοι χάνουν. Ο λαϊκισμός δεν είναι βιώσιμος», δήλωσε ο Γκιουλ.

Τα σχόλια του Γκιουλ επικεντρώθηκαν σε κοινωνίες σε Ασία και Ευρώπη και Ν.Αμερική.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος είναι ένας σοβαρός αντίπαλος του σημερινού προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δηλώσεις του σίγουρα ερμηνεύονται από ορισμένους ως μομφή ως προς τον διάδοχό του, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ένας λαϊκιστής ηγέτης.

Πολλοί σημειώνουν ότι τα παραδείγματα που δίνονται από τον Γκιούλ για την διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών από τον λαϊκισμό, στηλιτεύονται από διεθνείς οργανισμούς, κάτι που βιώνει ήδη η Τουρκία εδώ και μήνες.

Για παράδειγμα το ινστιτούτο Freedom House υποβάθμισε το καθεστώς της Τουρκίας σε έκθεση για το 2018, σημειώνοντας την καταστολή των μέσων ενημέρωσης, τις υπερ-αυξημένες εξουσίες στα χέρια του προέδρου με παράλληλη κατάρρευση του κράτους δικαίου.

Ο πρώην Τούρκος πρόεδρος επέστρεψε στην πρωτοσέλιδα πέρυσι στην πορεία προς τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, όταν προβλήθηκε ως μια δυνατή επιλογή για την ενότητα της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Ο Γκιουλ τελικά αρνήθηκε, λέγοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την υποψηφιότητά του, κάτι όμως που είναι σαφώς ψέμα.

Η αλήθεια αφορά σύμφωνα με πολλούς, μια αποχώρηση από την πολιτική σκηνή, που ήρθε μετά την επίσκεψη με ελικόπτερο από τον τότε Τούρκο Α/ΓΕΕΔ Hulusi Akar, έξω από το σπίτι του Γκιούλ, μεταφέροντας « θανατηφόρο μήνυμα» από τον Ερντογάν για τον ίδιο.

Το τι ειπώθηκε τότε θα το μάθουμε μετά από χρόνια.

Οι νέο-Οθωμανοί του ΑΚΡ και ειδικά ο Ερντογάν τρέμει μην έχει την τύχη των καθεστώτων της Λιβύης, της Τυνησίας, της Αιγύπτου (αυτό θα έχουν σίγουρα) και θέλουν να ελέγξουν την κατάσταση.

Στην προσπάθεια τους αυτή θα ενεργοποιήσουν τα πάντα και πιθανόν μέσα σε αυτά και σενάρια διενέξεων εκτός τουρκικών συνόρων, όπως πιθανόν σε καταυλισμούς σε ελληνικά νησιά αλλά και αλλού, με σκοπό την πρόκληση χάους για εκτονώσουν τα δικά τους προβλήματα.

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top