GuidePedia

0

Ενοχλημένη εμφανίζεται η Άγκυρα από τον αποκλεισμό της από το Ενεργειακό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αίγυπτο με συμμετοχή των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου και εκπροσώπους της Ιταλίας, των Παλαιστινίων και της Ιορδανία.

Υπενθυμίζεται ότι στο Κάιρο αποφασίστηκε η σύσταση του οργανισμού EastMed Gas Forum, με σκοπό τη δημιουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, τη μείωση του κόστους των υποδομών και την προσφορά ανταγωνιστικών τιμών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το sigmalive, η Yeni Safak κάνει λόγο για κίνδυνο διχοτόμησης της Μεσογείου, με τον Πρόεδρο του Κέντρου Ερευνών Ενεργειακής Πολιτικής της χώρας κ. Gurkan Kumbaroglu να δηλώνει ότι η Τουρκία, το ψευδοκράτος, ο Λίβανος και η Συρία θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην ίδρυση του ‘‘Φόρουμ Βορειοανατολικής Μεσογείου’’.

«Η Ρωσία, η οποία έχει το δικαίωμα να ασχολείται με τις γεωτρήσεις στα ύδατα της Συρίας, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί εξ ονόματος της Συρίας», ανέφερε. Ο κ. Kumbaroglu πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το Φόρουμ αυτό θα μπορούσε να έχει τη βάση του στη «Βόρεια Κύπρο», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

«Χρησιμοποιώντας το πλήρες δυναμικό της, η Τουρκία θα μπορούσε να μεταφέρει όλα τα προγραμματισμένα εθνικά και διεθνή μεσογειακά γεγονότα στο ψευδοκράτος, με τρόπο που θα εξυπηρετούσε τα δικά της εθνικά συμφέροντα», είπε.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, μετά και τη διάσκεψη στο Κάιρο, η Αίγυπτος και το Ισραήλ βρίσκονται πλέον σε προχωρημένες συνομιλίες για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών από το κοίτασμα Λεβιάθαν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top