GuidePedia

0

Κούρδοι μαχητές απομάκρυναν το ISIS από το τελευταίο χωριό που έλεγχε στη νοτιοανατολική Συρία (στα σύνορα του Ευφράτη) την Τετάρτη, περιορίζοντας το άλλοτε κραταιό αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» σε δύο μικρούς οικισμούς.

Πρόκειται για το αποκορύφωμα της μεγάλης επίθεσης που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο το SDF/YPG, σε συνεργασία με τον Διεθνή Συνασπισμό, και είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των Ισλαμιστών σε μικρό θύλακα βορείως του Ευφράτη, κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ.

Σύμφωνα με τους «Jordan Times», η κατάληψη του χωριού Baghouz επέτρεψε σε λίγους Ισλαμιστές μαχητές να βρουν καταφύγιο σε αγροικίες στην παραποτάμια περιοχή. Σειρά έχει η αναζήτηση των συγκεκριμένων μαχητών από σπίτι σε σπίτι και η εξουδετέρωσή τους.

Πριν την κατάληψή του, το Baghouz είχε 4.900 κατοίκους, από τους οποίους οι 3.500 παραδόθηκαν στους Κούρδους. Από το χωριό διέφυγαν περίπου 470 Ισλαμιστές. Η νίκη δεν σημαίνει όμως πως ο κίνδυνος του ISIS έχει εξαλειφθεί, αφού και οι ίδιοι οι Κούρδοι θεωρούν πως οι Ισλαμιστές παραμένουν επικίνδυνοι.



Τώρα οι Ισλαμιστές έχουν στην κατοχή τους τους οικισμούς Safafna και Sajla, οι επιχειρήσεις ανακατάληψης των οποίων σχεδιάζεται να αρχίσουν το προσεχές χρονικό διάστημα. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει πάντως νέο προσφυγικό ρεύμα, με 27.000 ανθρώπους να έχουν φύγει από την εμπόλεμη ζώνη τους τελευταίους δύο μήνες. Πριν το Baghouz, οι Κούρδοι απελευθέρωσαν την πόλη Hajin και τα χωριά Al Shaafa και Sousa. Οι Ισλαμιστές είναι αντιμέτωποι και με μία ακόμη απειλή, το ιρακινό πυροβολικό. Τα εδάφη των Ισλαμιστών είναι εντός του βεληνεκές των ιρακινών πυροβόλων (και των ιρακινών πολεμικών αεροσκαφών), ενώ το Ιράκ δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει πάλι το ISIS στο έδαφός του.

Τα κόκκινα βέλη δείχνουν το χωριό Baghouz Fawqani που καταλήφθηκε από τους Κούρδους (κάτω αριστερά σε μεγένθυση)

Πλέον, τα φώτα είναι στραμμένα στις ενέργειες των ΗΠΑ. Στρατιωτικές δυνάμεις τους βρίσκονται στη Συρία υποστηρίζοντας τις SDF, ωστόσο, με την απόφαση Τραμπ πρέπει να φύγουν από την χώρα. Το πότε θα συμβεί αυτό είναι άγνωστο. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι στρατιώτες θα εγκαταλείψουν τη Συρία αφού εξουδετερώσουν το ISIS, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει αόριστο, ειδικά μετά την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Manbij, που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων Αμερικανών. Επιπλέον, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία λειτουργεί αποτρεπτικά σε μία πιθανή τουρκική εισβολή, που θα βλάψει τους κύριους συμμάχους των ΗΠΑ Κούρδους. Έτσι, λοιπόν, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τη Συρία παραμένοντας σε αυτήν…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top