GuidePedia

0

Ιδιαίτερα έντονο είναι το κλίμα των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Μετά από αμφισβητήσεις, βρώμικους χάρτες και πολεμική ρητορική για τη «Γαλάζια Πατρίδα» τους, το Τουρκικό Λιμενικό έρχεται να καταργήσει τα σύνορα στο Αιγαίο, αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Στο πλαίσιο των πάγιων αμφισβητήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο εντάσσεται και το νέο στρατηγικό δόγμα της Τουρκικής Ακτοφυλακής για την περίοδο 2019-23 που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της, καθώς -μεταξύ άλλων- αναφέρει πως στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν όρια δικαιοδοσίας, που να έχουν καθιερωθεί με συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, στην 15η σελίδα αναφέρει πως: Οι επιχειρήσεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής στη στεριά είναι μέσα από τα σύνορα, αλλά η περιοχή ευθύνης στη θάλασσα του Αιγαίου δεν περιορίζεται από χωρικά σύνορα.

Ειδικότερα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν καθορισμένα – με συμφωνίες με την Ελλάδα – θαλάσσια σύνορα και δεν υπάρχουν όρια.


Πρόκειται για ένα ακόμα λιθαράκι στον άξονα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που αναφέρουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κυβερνώντες της Τουρκίας, αναφέρει η ιστοσελίδα news.gr.

Ο διοικητής της Τουρκικής Ακτοφυλακής, ναύαρχος Αχμέτ Κεντίρ, στον πρόλογό του, αφού τονίζει και αυτός με τη σειρά του τη σημασία της «Γαλάζιας Πατρίδας», επισημαίνει πως ανάμεσα στις αποστολές που αναλαμβάνει πλέον η διοίκησή του είναι και αυτή την προστασίας υποδομών στρατηγικής σημασίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Να σημειωθεί ότι τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας είναι σαφή από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Σε αυτή, η Τουρκία υπέγραψε ότι παραιτείται από κάθε κυριαρχία σε απόσταση τριών μιλίων από τις ακτές της.

Σε ένα ηχηρό μήνυμα προχώρησε χθες ο ελληνικός Στρατός Ξηράς, επιδεικνύοντας την ισχύ και τη δύναμη αποτροπής που κατέχει, ενώ η Άγκυρα, δια των ελεγχόμενων ΜΜΕ, φάνηκε ιδιαίτερα συγχυσμένη για το αμυντικό μέτωπο Ελλάδας, Αιγύπτου και Ισραήλ.

Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Σχηματισμών, το προσωπικό του Στρατού Ξηράς σε όλο τον ελλαδικό χώρο, πραγματοποίησε ημερήσιες και νυχτερινές βολές, με τον ατομικό οπλισμό, τα μέσ, και τα οπλικά συστήματα των Μονάδων του.

Η άριστη οργάνωση και διεξαγωγή των βολών, καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και εκπαίδευσης, το ηθικό, τη διαθεσιμότητα των μέσων καθώς επίσης και την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα του έμψυχου δυναμικού του Στρατού Ξηράς, ως μια ισχυρή δύναμη αποτροπής, αναφέρει με ανακοίνωση το ΓΕΣ.

Πρόκειται όμως απλά για ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα πλαίσια συνηθισμένων δράσεων του στρατού ξηράς ή για κάτι πιο σημαντικό; Ταυτόχρονη εκτέλεση βολών από όλες τις μονάδες του ελληνικού στρατού δεν θυμόμαστε να έγινε ούτε πρόσφατα ούτε στο μακρινό παρελθόν τόσο μαζικά. Σίγουρα η όλη κίνηση του ΓΕΣ αποσκοπεί στην αποστολή ισχυρού «μηνύματος» αποτροπής στην «απέναντι πλευρά» η οποία προκαλεί ασυστόλως εκτελώντας σαφές σχέδιο κατά της χώρας μας.

Πληροφορίες ελληνικού και τουρκικού τύπου μαζί με αποχρώσες ενδείξεις στο Αιγαίο που αφορούν τις αναβαθμισμένες τουρκικές μαζικές παραβιάσεις , μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα κάτι «μαγειρεύουν» οι νέο-οθωμανοί, ίσως μέχρι την επέτειο των Ιμίων.

Παράλληλα, Τούρκοι ειδικοί, σε γνωστή αμυντική ιστοσελίδα που τελεί υπό την «προστασία» του τουρκικού υπουργείου άμυνας και της κυβέρνησης, ομιλούν για πιθανά πολεμικά σενάρια δημιουργίας «αντι-τουρκικού» μπλοκ χωρών, οι οποίες συμμετέχουν στην απόφαση δημιουργίας «Μεσογειακού ΟΠΕΚ» για τα 60 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ο κ. Medhat Youssef, πρώην επικεφαλής της Αιγυπτιακής Υπηρεσίας Πετρελαίου, δήλωσε ότι το EMGF θα αποτελέσει ένα μπλοκ παρόμοιο με τον ΟΠΕΚ.

«Το νέο μπλοκ θα επιτύχει ισορροπία στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου, καθώς οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου διαθέτουν το 87% του αποθέματος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα», δήλωσε ο Γιούσεφ στο Xinhua.

Είναι φυσικό λοιπόν ότι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν όλα αυτά και για αυτό φαίνεται να προετοιμάζονται εντατικά ακόμη και για πιθανά «πολεμικά σενάρια» στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top