GuidePedia

0

Δεκατέσσερα μαχητικά F-16 όλων των τύπων απάντησαν στις διαρκείς προσπάθειες των Τούρκων πιλότων να προκαλέσουν κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και βέβαια στην «στοχοποιημένη» περιοχή του Καστελόριζου.

Οι προκλήσεις των Τούρκων ξεκίνησαν νωρίς και από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων δόθηκε προς όλες τις Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας «μεγίστη» ετοιμότητα για Scramble, δηλαδή για άμεση απογείωση αεροσκαφών με αποστολή την αναχαίτιση. Οι σχηματισμοί των Τουρκικών μαχητικών εισήλθαν στο FIR Αθηνών σχεδόν ταυτόχρονα από Βορρά και Νοτιοανατολικά στο σύμπλεγμα των νησιών του Καστελόριζου.

Η Σμηναρχία μάχης στο Καστέλλι, πρώτη απογειώθηκε για την αναχαίτιση των F-16 της Τουρκίας, τα οποία έκαναν τις τρεις υπερπτήσεις σε Καστελόριζο, Ρω και Στρογγύλη, σε πολύ μεγάλο ύψος, καταδιωκόμενα από τους Έλληνες ιπτάμενους μαχητές.

Πάντως για να αντιμετωπιστεί η μαζική «εισβολή» στο Ελληνικό FIR των επτά σχηματισμών της Τουρκίας, χρειάστηκε η απογείωση από την 115 ΠΜ.

 Σηκώθηκαν στον αέρα δυο ζεύγη F-16 Block 52 plus, από το Καστέλλι, από την 110 ΠΜ της Λάρισα και την 111 ΠΜ της Αγχιάλου Μαγνησίας. Τα Ελληνικά φτερά, όχι μόνο ανταπεξήλθαν, έλεγε πηγή από την Πολεμική Αεροπορία αλλά υπήρχαν διαθέσιμα ταυτόχρονα και σε ετοιμότητα των δυο λεπτών ιπτάμενοι και αεροσκάφη (δηλαδή ο ιπτάμενος μέσα στο αεροσκάφος) και στις Σμηναρχίες Μάχης της Σκύρου και της Λήμνου.

Το ζευγάρι και η τετράδα των F-16 της Τουρκίας, θέλησαν ν’ αποπροσανατολίσουν εισερχόμενα στο FIR, ανάμεσα από την Χίο και τη Λέσβο και ταυτόχρονα τα υπόλοιπα μαχητικά της, είχαν στοχοποιήσει την ευαίσθητη περιοχή στο Καστελόριζο, με τα γεράκια της Πολεμικής Αεροπορίας να προχωρούν σε δυο αερομαχίες διάρκειας λίγων λεπτών έως ότου απομακρύνουν με τον δικό τους τρόπο τους επίδοξους «εισβολείς».

 Ωστόσο οι γείτονές μας γι’ ακόμη μια ημέρα «έγραψαν» τις ώρες τους στον Ελληνικό ουρανό, αφήνοντας τα ίχνη που θέλουν να καταγράφονται εντός FIR Αθηνών, με σαράντα μια παραβιάσεις από δέκα έξι αεροσκάφη.

Πρόβες για την «Γαλάζια Πατρίδα»…

Σύμφωνα με πηγές από την ΠΑ, τα Τουρκικά μαχητικά φαίνεται πως ξεκίνησαν να προβάρουν την φιέστα που ετοιμάζει το Γενικό επιτελείο της Άγκυρας, περί τα τέλη του ερχόμενου μήνα, στην αεροναυτική άσκηση με την προκλητική ονομασία «Γαλάζια πατρίδα».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες που συγκεντρώνει για την εν λόγω άσκηση της γειτονικής χώρας το Ελληνικό επιτελείο, αναμένεται στη συγκεκριμένη περιοχή να συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμών μονάδων επιφανείας της Τουρκίας και να κινηθεί προς την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Από την Ελληνική πλευρά πάντως φάνηκε η διαχρονική ετοιμότητα που υπάρχει η οποία σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται για τους επιτελείς του πενταγώνου αλλά και τους ίδιους τους πιλότους της ΠΑ κόπωση είτε δική τους είτε των αεροπορικών μέσων.

Το γεγονός πως μια μέρα που δεν έχουν ανέβει οι τόνοι, η Τουρκία προχωρά σε μια ακόμη πρόκληση, συμπεριλαμβάνεται στην διαρκή προσπάθεια της, να παραμείνουν οι τόνοι υψηλοί στο Αιγαίο, με φόντο το νοτιοανατολικό τμήμα του, που είναι η έξοδος προς την Μεσόγειο των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Κι’ όλα αυτά σχεδόν δέκα μέρες πριν πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, με τη συνοδεία του Γιώργου Κατρούγκαλου και του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος θέλει να συναντηθεί δια ζώσης με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και να συζητήσουν εκτενώς αυτά ακριβώς τα θέματα καθώς όσο η χώρα μας προκαλείται, και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός ατυχήματος είτε στον αέρα είτε στην θάλασσα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top