GuidePedia

0
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Μόσχα για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. (Adem Altan / AFP / Getty Images)
Λιζ Σλι

Η Τουρκία και οι Συριακοί Κούρδοι τώρα εναποθέτουν  τις ελπίδες τους στη Ρωσία για να επιλύσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απότομη απόφαση του Προέδρου Τρόμ τον περασμένο μήνα να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, τα οποία απειλούν να πυροδοτήσουν έναν νέο πόλεμο μεταξύ των κουρδικών και των τουρκικών σύμμαχοι.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Μόσχα αυτό το μήνα για συνομιλίες για τη Συρία και άλλα θέματα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι Κούρδοι έχουν ήδη φτάσει στη Ρωσία για βοήθεια για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για να γεμίσει το κενό που θα απομείνει από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, με την ελπίδα να αποφευχθεί μια απειλητική τουρκική επίθεση, σύμφωνα με ανώτερους κούρδους αξιωματούχους.

Αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τη θέση της Ρωσίας ως κυρίαρχου παράγοντα στη Συρία. Σαν να υπογραμμίσουμε τη σημασία της Μόσχας, τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν περιπολίες τις τελευταίες δύο ημέρες στις παρυφές του Manbij, μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες πόλεις υπό αμερικανικό έλεγχο.

Την Τρίτη, όπως ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας John Bolton έφυγε από την Άγκυρα αφού ο Ερντογάν αρνήθηκε να τον συναντήσει, οι ρωσικές και κουρδικές ιστοσελίδες δημοσίευσαν βίντεο ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων που τρέχουν μέσα από τη συριακή ύπαιθρο που έπεσε μεγάλες ρωσικές σημαίες. Τα βίντεο αντικατοπτρίζουν παρόμοιες εικόνες των αμερικανικών στρατιωτικών περιπολιών όταν ξεκίνησαν σχεδόν πριν από δύο χρόνια.

Οι ρωσικές περιπολίες πραγματοποιήθηκαν σε μια περιοχή γύρω από την πόλη Arima, η οποία ελέγχεται ήδη από το καθεστώς της Συρίας, και δεν αποτελούν πρόκληση για τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται αρκετά μίλια μακριά.

Ο Ααρών Στάιν, διευθυντής των προγραμμάτων της Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής της Φιλαδέλφειας, δήλωσε ότι οι περιπολίες χρησίμευαν ως υπενθύμιση ότι με την αμερικανική πολιτική στην αταξία και τα αμερικανικά στρατεύματα στη διέξοδο, «η Ρωσία κατέχει όλα αυτά τώρα».

Η Ρωσία δεν έχει μέχρι στιγμής δεσμευτεί να βοηθήσει ούτε την Τουρκία ούτε τους Κούρδους. Αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μέβλουτ Κάβουσογλου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Ερντογάν προγραμματίζει επίσκεψη στη Μόσχα αυτό το μήνα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι τα σχέδια βρίσκονται στα έργα, αλλά προειδοποίησε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

Οι Ρώσοι δεν ανέλαβαν επίσης καμία δέσμευση έναντι των Κούρδων για να υποστηρίξουν την προσπάθειά τους για μια συμφωνία που θα φέρει τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα πίσω στην περιοχή για να αποτρέψουν την τουρκική εισβολή, δήλωσε ο Σαλέχ Μουσουλμάνος, ανώτερος αξιωματούχος με το κύριο κουρδικό πολιτικό κόμμα, Κόμμα (PYD).

Οι Κούρδοι υπέβαλαν πρόταση στη Μόσχα που θα επέτρεπε στη συριακή κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη συνολική κυριαρχία της στη μεγάλη περιοχή της Συρίας που ανέλαβαν οι Κούρδοι από το 2012, πρώτα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά της κυριαρχίας του Συριακού Προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ και στη συνέχεια κατά τον πόλεμο κατά του ισλαμικού κράτους. Σε αντάλλαγμα, οι Κούρδοι θέλουν τη συριακή κυβέρνηση να τους χορηγήσει ένα βαθμό αυτονομίας, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν το πείραμά τους στην αυτοδιαχείριση, δήλωσε ο μουσουλμάνος.

"Έχουμε δώσει τον οδικό μας χάρτη στους Ρώσους. Απλώς περιμένουμε μια απόφαση ", είπε.

Εν μέσω συγκρουόμενων μηνυμάτων από τα μέλη της διοίκησης Trump σχετικά με τον τρόπο απόρριψης των στρατευμάτων, φαίνεται όλο και πιο σαφές ότι η Ρωσία, ως η μόνη εξουσία που μιλά σε όλους τους παίκτες, είναι η καλύτερη θέση για να διαμεσολαβήσει μια λύση, είπε ο Stein.

"Οι ΗΠΑ έρχονται έξω, και οι άλλες χώρες κινούνται για να γεμίσει το κενό, και όλοι μιλούν. Δεν μιλούν απλώς στις ΗΠΑ ", είπε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από επίσκεψη στην ιρλανδική κούρνια πόλη Irbil την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν μετά την τελευταία τσέπη του Ισλαμικού Κράτους που έχει νικήσει.

Τα σχόλια του Pompeo φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Μπόλτον νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο Μπόλτον δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα βγάλουν στρατεύματα από τη Συρία χωρίς πρώτα να λάβουν εγγυήσεις από την Τουρκία ότι θα απέχουν από την επίθεση στους Κούρδους - οι οποίοι έκαναν μια απότομη επίπληξη από τον Ερντογάν - και τις διαβεβαιώσεις ότι το Ιράν δεν θα γεμίσει το κενό.

Ο Πομπέο φάνηκε να αναγνωρίζει ότι η Τουρκία ανησυχεί για τους Κούρδους που ενδεχομένως χρησιμοποιούν το έδαφος που ελέγχουν για να ξεκινήσουν επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

"Αναγνωρίσαμε ότι υπάρχει απειλή για την Τουρκία από τρομοκράτες και θα είμαστε πολύ υποστηρικτικοί", δήλωσε.

Το αήττητο υποσχέθηκε στον Ερντογάν σε τηλεφωνική συνάντηση τον περασμένο μήνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στραφούν στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας στην περιοχή προς την Τουρκία, σύμφωνα με τους λογαριασμούς των αμερικανών αξιωματούχων.

Ωστόσο, η Τουρκία θεωρεί την κυριότερη κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού, ως τρομοκρατική ομάδα ισότιμη με το Ισλαμικό Κράτος, λόγω της συμμαχίας των πολιτοφυλακών με κουρδικούς μαχητές που αγωνίζονται για αυτονομία εντός της Τουρκίας.

"Είναι όλοι μας το ίδιο", δήλωσε ο Cavusoglu σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, αναφέροντας το Ισλαμικό Κράτος και τις κουρδικές ομάδες που αγωνίζονται τόσο στη Συρία όσο και στην Τουρκία.

Η Τουρκία προσεγγίζει επίσης το Ιράν για να συζητήσει τις συνέπειες της απόσυρσης των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Cavusoglu. «Είτε σας αρέσει είτε όχι, το Ιράν είναι ηθοποιός στη Συρία», είπε. "Έτσι, πρέπει να εργαστούμε με εποικοδομητικό τρόπο με τους σημερινούς φορείς".

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top