GuidePedia

0

Σύγκριση δυνάμεων με «οσμή» πολεμικής αναμέτρησης

Σύγκριση πυραυλικών δυνάμεων κάνει τουρκική αμυντική ιστοσελίδα εκθέτοντας τα ελληνικά πυραυλικά συστήματα και δυνατότητες σε σχέση με τα αντίστοιχα τουρκικά, σε μια «προσομοίωση» ενός …υποθετικού πολέμου στο Αιγαίο για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τα 18 νησιά …που διεκδικεί η Άγκυρα.

Το άρθρο που «μυρίζει» τουρκική προβοκάτσια ενόψει πιθανών τουρκικών προκλήσεων, είναι γραμμένο από τον Τούρκο αμυντικό αναλυτή, σύμβουλο του τουρκικού ΥΠΑΜ, Abdullah Bekci.

Ο ίδιος αναφέρει «όπως γνωρίζετε, ο αρχαίος φίλος της χώρας μας (!) η Ελλάδα και ο διάλογος μεταξύ μας γίνεται όλο και πιο σκληρός και οι δύο χώρες είναι σε κρίσιμη φάση.

Όλα αυτά φέρνουν τις δύο χώρες κοντά… στο χείλος ενός πολέμου. Παρόλο όμως που επικρέμαται αυτή η προοπτική για μεγάλο χρονικό διάστημα, τέτοιες εντάσεις συνέβησαν συχνά και στο πρόσφατο παρελθόν.

Ως αποτέλεσμα αυτών των εντάσεων, οι δύο χώρες διεξάγουν μια ανελέητη κούρσα εξοπλισμού. Σε αυτό τον ιδιότυπο αγώνα, παρόλο που οι οικονομίες των δύο χωρών δεν βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, έχουμε την προμήθεια και την κατασκευή στις δυο πλευρές, από πολεμικά αεροσκάφη, άρματα, πολεμικά πλοία, υποβρύχια, μέχρι ελικόπτερα και πυραύλους κλπ. σε μόνιμη πλέον βάση.

Η Ελλάδα κατευθύνθηκε προς άμεσες αγορές από το εξωτερικό, ενώ η Τουρκία κινήθηκε διαφορετικά από την Ελλάδα μετά το 1974 και την εισβολή στην Κύπρο) βάζοντας τα δυνατά της για να βελτιώσει την εγχώρια τεχνολογία της.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κούρσας, η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια βαθιά οικονομική κρίση και τώρα είναι ένα εξαντλημένο κράτος, που προσπαθεί να επιβιώσει. Η Τουρκία συνεχίζει να κινείται σε διαφορετικό πλάνο.

Παρ ‘όλα αυτά όμως, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μια σημαντική αμυντική ικανότητα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο κατά την οποία οι δύο χώρες εξακολουθούν να ανταγωνίζονται η μία την άλλη στον αμυντικό τομέα.
Αυτή η δυνατότητα της Ελλάδος αφορά την «ομπρέλα» αεράμυνας που αποκτήθηκε με συστήματα PATRIOT και S300.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε την αεροπορική «ομπρέλα» της Ελλάδας και την πιθανή αμυντική ικανότητα αυτής ενάντια στην δύναμη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300 έχει εμβέλεια ραντάρ 300 km και δραστικό βεληνεκές 150 km.

Η Ελλάδα διαθέτει δύο πυροβολαρχίες πυραύλων οι οποίες είναι γνωστό ότι βρίσκονται στην Κρήτη. Τα τελευταία χρόνια, παρόλο που η Ελλάδα προσπάθησε να ενσωματώσει το ρωσικό σύστημα στο δίκτυο ραντάρ του ΝΑΤΟ, αυτή η πρωτοβουλία απορρίφθηκε από την Συμμαχία και έτσι οι ρωσικές συστοιχίες λειτουργούν αυτόνομα.

Μάλιστα οι ελληνικοί S-300 χρησιμοποιούνται κυρίως από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για σκοπούς δοκιμών, αλλά είναι ακόμα άγνωστο αν δύναται να χρησιμοποιηθούν (ειδικά εναντίον τουρκικών αεροσκαφών).

Μετά τους S-300, έχουμε τα ελληνικά συστήματα Patriot που αποτελούν την ραχοκοκαλιά των ελληνικών δυνάμεων αεράμυνας. Αυτά τα συστήματα, τα οποία η Ελλάδα πρόσθεσε στην δύναμη της 2003 (Patriot PAC III), έχουν εύρος εμβέλειας ραντάρ 170 χλμ και εμβέλεια δράσης 150 χλμ.

Η Ελλάδα χρησιμοποιεί συνολικά 6 συστοιχίες Patriot PAC III, ενώ διαθέτει επιπλέον, συστήματα αεράμυνας TOR M1, HAWK, STINGER, τα οποία δεν αποτελούν τόσο μεγάλες απειλές για την τουρκική αεροπορία όσο τα ρωσικά και αμερικανικά πυραυλικά συστήματα.

Πού σταθμεύουν οι S-300 και PATRIOT;

Αναφέραμε παραπάνω ότι όλες οι συστοιχίες πυραύλων S-300 βρίσκονται στο νησί της Κρήτης. Οι Patriot καλύπτουν το Αιγαίο, και ειδικά τις βόρειες και κεντρικές περιοχές.

Θέσεις ελληνικών Patriot

1 πυροβολαρχία στην Καβάλα,

2 πυροβολαρχίες στη Θεσσαλονίκη,

2 πυροβολαρχίες στην περιοχή της Αθήνας,

και 1 πυροβολαρχία στο νησί της Σκύρου .

Ταυτόχρονα, γίνεται σαφές πώς αυτά τα πυραυλικά συστήματα μπορούν να αποτελέσουν θέμα πίεσης για την τουρκική αεροπορία στο Αιγαίο.

Είναι δυνατόν να διαρρήξουμε και να εξουδετερώσουμε αυτά τα συστήματα σε περίπτωση πιθανού πολέμου; …. διερωτάται ο Τούρκος αρχισυντάκτης και αναλυτής της τουρκικής αμυντικής ιστοσελίδας.

«Πρώτα απ ‘όλα, σε περίπτωση πιθανού πολέμου, μπορούμε να τα εξουδετερώσουμε. Πως; Μα με την χρήση ενός σημαντικού τμήματος του αποθέματος τουρκικών πυραύλων.

Μπορεί να χρειαστούμε έναν σχετικά μεγάλο αριθμό πυραύλων για να τα εξουδετερώσουμε πλήρως , τον οποίο όμως τον έχουμε . Ως εκ τούτου όμως, η εξουδετέρωση των ελληνικών S-300 και Patriot θα είναι μια αρκετά δαπανηρή πρακτική, αν και είναι πολύ εύκολο να γίνει από την τουρκική αεροπορία».

(Αυτό πιθανότατα προσομοιώνουν οι Τούρκοι όταν εισέρχονται στο Αιγαίο σε μεγάλους αριθμούς μαχητικών αεροσκαφών)

Ποια είναι όμως τα όπλα που θα εξουδετερώσουν τα ελληνικά συστήματα αεροπορικής άμυνας;

Η Τουρκία διαθέτει τουρκικά και ξένα οπλικά συστήματα για την πλήρη εξουδετέρωση των ελληνικών συστημάτων αεράμυνας.

Αυτά τα όπλα είναι, αντίστοιχα: πύραυλοι Popeye ΙΙ (Ισραήλ), πύραυλος Cruise AGM-84H/K SLAM-ER (ΗΠΑ), πύραυλοι Cruise AGM-88 HARM (ΗΠΑ), πύραυλοι Cruise SOM-Α-Β1 (Τουρκία) και BORA (Τουρκία) που είναι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.

Σύμφωνα με τους αριθμούς που είναι ήδη γνωστοί στο σύστημα εφοδιασμού των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων έχουμε :

40+ πυραύλους Popeye ΙΙ,

48 πυραύλους Slam-Er,

90+ πυραύλους HARM

70+ βαλλιστικούς πυραύλους BORA. Ο αριθμός των πυραύλων SOM δεν είναι σαφής και σύμφωνα με δημοσίευμα μέσα στον Δεκέμβριο έχουμε εντολή Ερντογάν για την κατασκευή 100 τουλάχιστον πυραύλων αυτού του τύπου.

Λεπτομέρειες σχετικά με τους τουρκικούς πυραύλους:

Οι πύραυλοι Popeye ΙΙ, είναι βλήματα που μπορούν να εκτοξευθούν μόνο από τα αεροσκάφη F-4. Αρχικά αγοράστηκαν από το Ισραήλ για να εξουδετερώσουν το σύστημα S-300 που αγόρασε η Κύπρος. Είναι γνωστό ότι το εύρος τους είναι 150 χλμ.

Οι πύραυλοι Slam-Er προμηθεύτηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ανταποκριθούν στους ελληνικούς πυραύλους Slacp-EG. Είναι αποτελεσματικοί τόσο σε σταθερούς, όσο και σε κινούμενους στόχους. Είναι γνωστό ότι έχουν μέγιστη εμβέλεια 250 χιλιομέτρων.

Το βλήμα HARM είναι ένα υπερηχητικό αντιπυραυλικό βλήμα με δραστικό βεληνεκές 150 km. Δηλαδή, χρησιμεύει ως πυραύλος αντι-ραντάρ και πρωταρχικός του στόχος είναι τα συστήματα ραντάρ. Αγοράστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πύραυλοι SOM, αναπτύσσονται σε τουρκικό εθνικό επίπεδο και έχουν βεληνεκές 250+ χιλιομέτρων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για σταθερούς όσο και για κινούμενους στόχους. Η συνολική παραγγελία των ΤΕΔ είναι 415 πύραυλοι .

Τέλος το τακτικό βαλλιστικό βλήμα BORA έχει δραστικό βεληνεκές 280+ χιλιομέτρων και διαθέτει κεφαλή με σωματίδια εκρηκτικής ισχύος 470 κιλών.

Λοιπόν, από πόσο μακριά μπορούμε να εξουδετερώσουμε τα ελληνικά συστήματα αεροπορικής άμυνας σε περίπτωση πολέμου με αυτά τα όπλα;

Όπως μόλις αναφέρθηκε, έχουμε τη δυνατότητα να κτυπήσουμε τις θέσεις των ελληνικών πυραύλων με αυτά τα συστήματα και όσα έχουμε σε αποθήκευση.

Μπορούμε να το εξηγήσουμε αυτό πολύ λεπτό σημείο με στρατιωτικούς επιχειρησιακούς όρους , χρησιμοποιώντας μια απλή εξήγηση:

«Ποιο είναι το σύστημα αεροπορικής άμυνας; Τι κάνει; Πώς λειτουργεί; Σε προηγούμενο άρθρο μας έχουμε μιλήσει για το λεγόμενο σημείο κορεσμού που αντιπροσωπεύει το όριο αντοχής ενός πυραυλικού συστήματος.

Έτσι, δεν έχει σημασία τι σύστημα είναι , δεν έχει σημασία ποιος το έχει κατασκευάσει, υπάρχει ένα χαμηλό και ένα υψηλό όριο αντοχής όλων των οπλικών συστημάτων , κατά το οποίο οποιοδήποτε σύστημα δεν μπορεί να παρέχει την αναμενόμενη προστασία».

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί επίσης έχουν και άλλο σχέδιο επίθεσης.

Τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπα με δεκάδες ή και εκατοντάδες στόχους μέσα σε μια στιγμή ( πλήθος τουρκικών αεροσκαφών).

Ενώ το επόμενο διάστημα η ελληνική αεράμυνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πλήθος πυραύλων SOM, Slam, HARM, Popeye ΙΙ, και BORA κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης κορεσμού τουρκικών πυραύλων, που θα προκαλέσει την καταστροφή της λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης της .

Τα τουρκικά αεροσκάφη θα αντιμετωπίσουν επικίνδυνη κατάσταση κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά της ελληνικής αεράμυνας ( DEAD);

Ενδεχομένως υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά η λύση είναι απλή. Θα δημιουργηθεί ένας εναέριος «διάδρομος» για τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη με το ηλεκτρονικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου CORAL τόσο με επίγειες συστοιχίες όσο και σε αεροσκάφη.

Η παρεμπόδιση (τύφλωση) των ελληνικών ραντάρ στην περιοχή δράσης των τουρκικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου CORAL θα ήταν άμεση, έτσι ώστε τα πολεμικά μας αεροσκάφη να μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Εκτός από αυτό, το Coral μπορεί να «τυφλώσει» τα ραντάρ των ελληνικών συστοιχιών πυραύλων Patriot και S-300 στην περιοχή του για να μην μπορέσουν να αναχαιτήσουν τους τουρκικούς πυραύλους .

Τέλος, τα αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με προορισμό στόχους στο τουρκικό έδαφος και βάσεις θα δεχθούν ένα τρομερό ηλεκτρονικό πόλεμο με τα ίδια συστήματα , τα οποία θα τυφλώσουν τα ραντάρ τους σε σχέση με την θέση των τουρκικών μαχητικών και των χερσαίων στόχων .

Εν τω μεταξύ, πρέπει να σημειωθεί ότι μια ενδεχόμενη τουρκική επίθεση δεν χρειάζεται απαραίτητα να ακολουθεί το δόγμα του κορεσμού.

Χρησιμοποιώντας απλά την ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου με τα συστήματα Coral, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία για να μειώσουμε το κόστος μειώνοντας το κόστος των πυρομαχικών.

Ναι, γενικά, η επιθετική δύναμη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των ελληνικών συστημάτων αεράμυνας είναι αυτή.

Παρόλο που τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας είναι για εμάς ένας σημαντικός παράγοντας πίεσης στο Αιγαίο, η εξουδετέρωση αυτών των συστημάτων δεν είναι ένα πολύ δύσκολο έργο για τον τουρκικό στρατό, μεταβάλλοντας την όλη γενική κατάσταση προς όφελος της Τουρκίας σε πιθανή πολεμική αναμέτρηση», καταλήγει ο Τούρκος αναλυτής.

Ο Τούρκος ειδικός όμως σκόπιμα αναμιγνύει αλήθειες μαζί με παραμύθια της Χαλιμάς, διότι άμα ήταν έτσι πολλοί πόλεμοι θα είχαν την έκβαση που είχε σχεδιαστεί από πριν.

Όπως η τουρκική επίθεση «κλάδος ελαίας» στην Συρία, η οποία στοίχισε πολλά πάρα πολλά θύματα στις ΤΕΔ μαζί με δεκάδες άρματα μάχης και άλλα συστήματα.

Η έκβαση της ήταν ζήτημα όρων από τους Σύρους αντάρτες και όχι στρατιωτικής νίκης από πλευράς των τουρκικών δυνάμεων σύμφωνα με έγκυρες ρωσικές πηγές.

Αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν επίθεση κατά της Ελλάδος θα έχουν εκατόμβες θυμάτων και ζημιών, τις οποίες δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν στον λαό τους, και αυτό ακριβώς προσπαθούν να αποφύγουν κάνοντας έντεχνα …οθωμανική προπαγάνδα με σκοπό την κάμψη του ηθικού της πολιτικής ηγεσίας μας …όπως είχε γίνει και στα Ίμια το 1996.



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top