GuidePedia

0

Βαγγέλης Σαρακινός
Επιβράδυνση παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών στην Συρία, καθώς έχουν προκαλέσει πλήγματα εναντίον των ανταρτών που στηρίζει η Τουρκία στον βορρά, αλλά και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στην ανατολή. Οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύονται τις καιρικές συνθήκες για να κάνουν τις αντεπιθέσεις τους, ρόλο όμως στην ανάκαμψή τους φαίνεται ότι παίζουν και οι εμμονές του Ερντογάν για τους Κούρδους μαχητές της YPG.

Οι αντεπιθέσεις των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία και συγκεκριμένα στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, που βρίσκεται κοντά στην ιρακινή μεθόριο, ξεκίνησαν την Κυριακή και σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δεκάδες ένοπλοι.

Εκμεταλλευόμενοι τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την χιονοθύελλα, που δεν επέτρεψαν στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό να κάνει βομβαρδισμούς, οι τζιχαντιστές χτύπησαν με επιθέσεις καμικάζι σε τρία σημεία, στα χωριά Σούσα και Αλ Σάαφα. Στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 23 ένοπλοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ραχοκοκαλιά των οποίων είναι οι Κούρδοι της YPG και εννέα τζιχαντιστές.
Χτύπησαν και στην Ράκα

Την Δευτέρα βομβιστής αυτοκτονίας χτύπησε και στην Ράκα, η οποία υπήρξε de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και σήμερα ελέγχεται από κουρδικές δυνάμεις. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη, μέσω του προπαγανδιστικού πρακτορείου Amaq, υποστηρίζοντας ότι έπληξε ένα κέντρο στρατολόγησης. Ωστόσο, η αραβοκουρδική συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που κατέλαβε την βορειοανατολική πόλη από το Ισλαμικό Κράτος το 2017, δεν προχώρησε μέχρι στιγμής σε καμία επίσημη αντίδραση.

Αντεπιθέσεις έκαναν όμως οι τζιχαντιστές και στην βορειοδυτική Συρία. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, μια οργάνωση που σχημάτισε ο άλλοτε βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία συγκρούστηκε με τους αντάρτες της Νουρεντίν αζ Ζίνκι, μιας οργάνωσης που ανήκει στη συμμαχία την οποία υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

Σε αυτές τις μάχες, οι οποίες ξεκίνησαν από την επαρχία του Χαλεπίου και επεκτάθηκαν στην Ιντλίμπ, μια επαρχία στην οποία ο Άσαντ δεν έχει σχεδόν καμία επιρροή, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 97 άνθρωποι. Το Συριακό Παρατηρητήριο ανέφερε μάλιστα, ότι οι τζιχαντιστές ανακατέλαβαν εδάφη και συνολικά 11 χωριά από το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (ΜΕΑ), το οποίο υποστηρίζει η Άγκυρα.

Οι εμμονές του Ερντογάν

Τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Ερντογάν, αν και έχει πάρει από τον Τραμπ το «δαχτυλίδι» για την συνέχιση του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, εξακολουθεί να θεωρεί τους Κούρδους μαχητές με στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι απειλές αυτές, παρά την αναστολή των επιχειρήσεων μέχρι να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί από την περιοχή, έφεραν μια αναδίπλωση της Ουάσινγκτον σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης και προκάλεσαν νέα ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την ένταση έπαιξαν η δήλωση του Πομπέο, ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν «σφαγή των Κούρδων» από την Τουρκία, και φυσικά η τοποθέτηση του Μπόλτον, ότι η Ουάσινγκτον συναρτά την αποχώρηση των στρατευμάτων της από την περιοχή με την προστασία των Κούρδων μαχητών.

Ο Μπόλτον βρίσκεται στην Τουρκία για επαφές και είχε συνάντηση με τον σύμβουλο ασφαλείας του Ερντογάν, Καλίν, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική. Ο Τούρκος πρόεδρος παρενέβη ωστόσο, καταγγέλλοντας τις θέσεις του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας σχετικά με τους Κούρδους της YPG. Ανέφερε μάλιστα ότι, παρά την συμφωνία του με τον Τραμπ, «στοιχεία» της αμερικανικής κυβέρνησης λένε «διαφορετικά πράγματα». Το αποτέλεσμα ήταν να ματαιωθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Μόνον ο εκπρόσωπος του Μπόλτον ανέφερε ότι οι δύο πλευρές εντόπισαν «περαιτέρω ζητήματα» για «διάλογο».

Οι Κούρδοι διαψεύδουν τον «Σουλτάνο» στην πράξη

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης, ότι ο ισχυρισμός Αμερικανών αξιωματούχων, πως οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι «ένα μεγάλο ψέμα», χαρακτηρίζοντας για άλλη μία φορά τους YPG και το PKK «τρομοκράτες» με τους οποίους η Άγκυρα δεν πρόκειται να συμβιβασθεί ποτέ.

Η διάψευση των ισχυρισμών του Ερντογάν ήρθε ωστόσο την ίδια ώρα από το πεδίο της μάχης, με τον αραβοκουρδικό συνασπισμό να ανακοινώνει την εξάρθρωση ενός πυρήνα τζιχαντιστών στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ. Ο πυρήνας αυτός εξαρθρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, την ώρα που ετοίμαζε επίθεση εναντίον αμάχων, και ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι δύο Αμερικανοί, ένας Ιρλανδός και δύο Πακιστανοί.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν εξαπολύσει, άλλωστε, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία και έχουν επιφέρει σοβαρά πλήγματα στο Ισλαμικό Κράτος. Στην προέλασή του, ο αραβοκουρδικός συνασπισμός έχει ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που κατείχε το Ισλαμικό Κράτος. Κρατά μάλιστα περίπου χίλιους ξένους (μη Σύρους) τζιχαντιστές, καθώς και 550 γυναίκες και περίπου 1.200 παιδιά, για τους οποίους ζητούν από τις χώρες προέλευσής τους να τους επαναπατρίσουν.

Οι επιχειρήσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων εναντίον των τζιχαντιστών είχαν ανασταλεί, πριν δύο μήνες περίπου, όταν ο Ερντογάν είχε εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον θέσεων των Κούρδων στην βορειοανατολική Συρία. Οι ΗΠΑ είχαν παρέμβει και τότε, καθώς οι Κούρδοι διαμήνυσαν ότι όσο δέχονται απειλές και επιθέσεις θα υπερασπίζονται τα δικά τους εδάφη και θα αναστέλλουν τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Σήμερα, οι εμμονές του Τούρκου προέδρου εναντίον τους έχουν στρέψει τους Κούρδους στον Άσαντ και έχουν προκαλέσει επιβράδυνση της αποχώρησης των Αμερικανών από την Συρία, αλλά και των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top